Sztárok

Kezdődik A Dal – 13 meghökkentő tény, amit tudnod kell az Eurovíziós Dalfesztiválról

A show történetének legidősebb indulója 95 éves volt, a legfiatalabb nyertes pedig 13. Norvégia tartja a műsor negatív rekordját, és az Eurovízión tűnt fel Celine Dion is. Meglepő epizódok az Eurovízió történetéből.

1. Az első Eurovíziós Dalfesztivált Svájcban rendezték meg 1956. május 24-én. Akkoriban ez csak egy rádióprogram volt, bár voltak kamerák a stúdióban, hogy azok a szerencsések, akiknek volt már tévéjük, úgy is élvezhessék a versenyt.Elnézve a felvételt, nem éppen a show része számított még akkoriban.

2. Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dal nem lehet hosszabb 3 percnél, és egyszerre maximum 6 ember lehet a színpadon. Élő állatot pedig tilos a színpadra vinni, és nem lehet a show része.

3. Ruslana, aki 2004-ben Ukrajnának nyerte meg a fesztivált, később egy parlamenti széket kapott jutalmul. Azóta számtalanszor beleállt vitás helyzetekben. Elsőre nehéz lehetett komolyan venni, miután “farkasbundában” táncolt.

4. Norvégia rekordot döntött, mármint negatív rekordot. 11 alkalommal végezetek az utolsó helyen, nem egyszer nulla ponttal. Sőt, az régebben érvényben lévő kiesés rendszer értelmében 2002-ben nem vehettek részt a versenyen, az előző évi rossz teljesítményük miatt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért sikerült már a norvégoknak győzniük is. 1978-ben értek el először nulla pontot, a dalt az első 30 másodpercben hallhatjátok.

5. Néhány versenyzőnek beindította a karrierjét az Eurovíziós Dalfesztivál, mint például az ABBA (1974), Cliff Richards vagy Julio Iglesias. De a legmeglepőbb név mégis Celine Dion, aki 1988-ban a svájciakat képviselte a Ne partez pas sans moi című dallal.

6. Brighton egyik nagy felfedezettje volt 1974-ben Olivia Newton John, aki négy évvel később már világsztár volt a Grease musicalfilmmel és John Travoltával beénekelték magukat a filmes történelembe. Na ez az euroviziós dal ugyan a negyedikként végzett egykor, de sokak szerint inkább az énekesnő bája ragadta magával az embereket és nem a zene.

7. 1981-ben Olaszország bojkottálta a dalversenyt, mondván, túlságosan is ódivatú az ő ízlésüknek. De nem ez volt az egyetlen alkalom, 2011-ig gyakorlatilag többször voltak távol, mint ahányszor részt vettek a versenyen. A magyarázatuk szerint nem volt megfelelő az érdeklődés, és így nem érte meg ezzel foglalkozniuk a tévének, újságoknak. Ráadásul, még a legnagyobb eurovíziós slágerek sem kerültek föl az olaszok zenei toplistájára, egyetlen kivétellel: 1984-ben a saját dalukért odavoltak.

8. 1983-ban a török Opera című dalban annyiszor ismétlik el az opera szót, hogy a végén már számolni kezdték. Ám azt mondják, nem döntötte meg a spanyolok rekordját, a La La La című versenydalukat, amiben 138 alkalommal mondják ki a “la” szócskát.

9. A legfiatalabb győztes a 13 éves Sandra Kim, aki 1986-ban Belgiumnak szerezte meg az ezidáig egyetlen győzelmét. Kim rekordja valószínűleg megdönthetetlen, 1990-től ugyanis csak 16 éven felüliek vehetnek részt a versenyben.

10. Az Eurovízió közel 60 évében volt már mindenfajta dal, például 1980-ban a norvégokat egy vízierőmű építése ihlette meg.

11. Sokan hiszik, hogy a legidősebb induló az akkor 78 éves Engelbert Humperdinck volt, de az igazság, hogy a a svájci Emil Rasmauer 95 évesen szállt versenybe a győzelemért. A csapatával sokat szerepeltek a lapokban, mert a banda legfiatalabb tagja akkor 22 éves volt és a rajongók arra voltak kíváncsiak, hogyan hidalják át a korkülönbséget.

12. Az Egyesült Királyság 1967-ben Sandie Shaw Puppet on a string dalával nyert, ez volt az ország első győzelme. Shaw viszont nem volt elragadtatva: “Utáltam a dalt az első hangtól az utolsóig. Undorodtam a szexista áthallásoktól és a kakkukos-óra hangoktól.”

13. Az 1978-as verseny Izrael számára duplán is érdekes volt. Bár a saját delegációja elégedetlen volt a dallal, a szavazás során – sokáig egyedülálló módon – ötször kaptak maximális pontszámot. Ráadásul több országban is gond volt a műsor közvetítésével. Sokan megszakították az adásukat, amikor nyilvánvalóvá vált Izrael győzelme, Jordánia egyszerűen egy csokor nárciszt tett a képernyőre, majd kihirdették, hogy Belgium győzött (akik abban az évben a második helyen végeztek). Egészen elképesztő, ahogyan “áradt a szeretet”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top