Sztárok

Meghalt Patty Duke

Meghalt Patty Duke. A hatvankilenc éves amerikai színésznő 1963-ban, tizenhat éves korában kapott Oscar-díjat.

 

A kedden meghalt Patty Duke A csodatevő című filmben alakított egy elkényeztetett, vak és süketnéma kislányt, alakítása pedig Oscar-díjat ért 1963-ban. A hatvanas évek elején a tizenhat éves Patty Duke volt a legfiatalabb Oscar-nyertes színész.

Meghalt Patty Duke

A csodatevő című dráma egy kislány és tanítója küzdelmes kapcsolatáról szól. A film Helen Keller, későbbi elismert író és politikai aktivista gyermekkorán alapul, akinek elsőként sikerült diplomát szereznie vak és süketnéma emberként. Patty Duke a film forgatása előtt két évig játszotta Keller szerepét a Broadway-n.

Duke és a tanítónőjét alakító Anne Bancroft egyaránt roppant naturálisan formálta meg szerepét. A filmben pofozkodás, verekedés is előfordult – az élethű megformálás pedig Oscar-díjat hozott Duke-nak. Patty Duke 1987-ben jelentette be, hogy bipoláris zavart diagnosztizáltak nála, amit sikerrel kezelnek. Ő volt az első híresség, aki bevallotta, hogy ebben a betegségben szenved. A színésznő harcolt a nukleáris leszerelésért, az AIDS-betegekért és felkarolta a mentálisan sérült emberek ügyét.

Fia, a Gyűrűk Urában Samut alakító Sean Astin fáradhatatlan harcosnak nevezte Duke-ot, aki vérmérgezésben halt meg szerdán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top