Sztárok

Meghalt Irrfan Khan, a Gettómilliomos sztárja

Mindössze 53 évesen elhunyt az indiai mozi egyik legnagyobb csillaga, Irrfan Khan. Néhány nappal az édesanyja halála után távozott.

A Gettómilliomos és a Jurassic World sztárja, Irrfan Khan már 2018 óta küzdött súlyos egészségügyi gondokkal, neuroendokrin tumorral kezelték őt egy londoni klinikán. A kezelése sikeresnek bizonyult, az állapota még azt is megengedte, hogy visszatérjen forgatni – adta hírül a Variety. Angrezi Medium című filmjét pont a koronavírus-járvány elharapódzása előtt, március közepén kezdték játszani a mozik. A sztár kedden került váratlanul a Mumbai Kokilaben kórház intenzív osztályára vastagbélfertőzés miatt. Az eset szomorúságát csak növeli, hogy Khan édesanyja, Saeeda Begum Khan mindössze néhány nappal előbb hunyt el, és a fia, nagy bánatára, nem vehetett részt a temetésén a koronavírus-járvány miatt, csak videóközvetítésben nézhette.

Irrfan Khan a 2018-as Sundance Filmfesztiválon (fotó: Getty Images)

Irrfan Khan a 2018-as Sundance Filmfesztiválon (fotó: Getty Images)

Hollywood és Bollywood királya

A nagy szemeiről és kifejező tekintetéről ismert Irrfan Khan olyasmit ért el a filmiparban, ami csak nagyon kevés indiai kollégájának adatik meg: nemcsak Bollywoodban, hanem a nyugati filmiparban is ismert névvé vált, bár tény, hogy az angol nyelvű filmjeiben meg kellett elégednie mellékszerepekkel. Ő azonban ezekben is képes volt emlékezeteset nyújtani, így olyan moziélményeket köszönhetünk neki, mint a Gettómilliomos, a Pi élete, az Inferno, a Jurassic World vagy A csodálatos Pókember.

A neve az indiai mozi kedvelői körében 2004-ben vált ismertté, amikor a Maqbool című filmben Macbeth szerepét játszotta, de a legnagyobb színészi elismerését, India Nemzeti Díját Legjobb Színészként 2011-ben kapta a Paan Singht Tomarban nyújtott alakításáért. Legmeghatóbb alakítását az Ezerízű szerelem című filmben láthattuk. Híres kollégája, a bollywoodi filmipar legnagyobb csillaga, Amitabh Bachchan így emlékezett meg Khanról a Twitter oldalán:

„Egy hihetetlen tehetség, csodálatos kolléga, a világ filmművészetének egyik nagy alakja túl korán hagyott itt minket, és nagy űr maradt utána.”

Irrfan Khant felesége, Sutapa, valamint fiai, Babil és Ayan gyászolják.

Egy kis Bollywood az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top