nlc.hu
Sztárok

A Valami Amerika szereplői akkor és most

20 éve forgatták a Valami Amerikát, amiben tényleg volt valami Amerika

Emlékeztek meg Alexre és a Várnai fivérekre? Na, és a Büdös, pardon, szóval Bűnös város körüli nagy tervekre? Nézzük, mennyit változtak a Valami Amerika szereplői az elmúlt 20 évben,

Szinte hihetetlen, de már 20 év telt el a Valami Amerika forgatása óta. A film 2001-ben készült és 2002-ben mutatták be a mozikban. A filmhez végül két további rész is készült, a második 2008-ban, a harmadik pedig 2018-ban került a közönség elé. Mind a három mozi ugyanaz az összeszokott gárda szerepelt, újabb színészekkel kiegészülve, a harmadik például Pokorny Liával.

De mitől szólt akkorát?

A 2000-es évek elején frissítő újdonságként hatott a Valami Amerika. TóCsa, az nlc. filmügyi szakértője szerint, az első rész sikerének több oka volt, az egyik, hogy légüres térbe érkezett. „Ekkoriban hazai közönségfilm gyakorlatilag nem létezett, vagy ha mégis, azt úgy hívták, hogy Meseautó-remake. A magyar filmesekben még mindig élt a rendszerváltás előttről származó ellenszenv a műfaji filmek és közönségfilmek iránt, és pont egy kívülről, a reklámfilmek irányából érkező emberre, Herendi Gáborra volt szükség, hogy megmutassa, hogyan lehet ezt másképp is csinálni. A Valami Amerikában tényleg volt valami Amerika, ugyanakkor mégis ízig-vérig magyar film volt, ráadásul pont annak a kornak a filmje, amiben bemutatták. Hősei ügyeskedve próbáltak pénzhez jutni, ami a rendszerváltás utáni Magyarország nemzeti sportja volt, az Amerikából jött magyar emberre pedig tényleg mindenki úgy tekintett, mint egy feneketlen pénzeszsákra. Herendi értett a nézők nyelvén, szerethető karaktereket alkotott és szerethető színészekkel játszatta el őket, és még ahhoz is elég pimasz volt, hogy Pindroch Csaba rendező karakterén keresztül kiszóljon a magyar filmszakmának: ezt tudom én, ti pedig még mindig a saját köldökötök nézésével vagytok elfoglalva.”

Szervét Tibor – Alex

Kezdjük az „amerikai producerrel” Alex Brubeckkel, aki Angliából jobbkormányos autóval érkezve alaposan felkavarta az állóvizet a Várnai testvérek körül, és persze Esztert és Timit sem kímélte. A fivérek a tipikus amerikai álmot és annak megvalósulását látták a „producer” ajánlatában, azonban sok mindent nem tudtak róla…

Valami Amerika jelenet

Jelenet a filmből: Alex és a Várnai fivérek

A bemutató után egy évvel a film sikerének titkáról kérdezték, ő pedig így válaszolt a Nyugatnak: „A rendező, Herendi Gabi számított erre a sikerre, mi nem, legalábbis én biztosan nem gondoltam, hogy ez ennyire betalál. Igaz, én nem láttam magam előtt a filmet, ő igen.” A Valami Amerika sikeres lett, a benne szereplő, már több éve aktív színészek pedig országosan ismertek. „Én öt évvel ezelőtt is körülbelül ugyanilyen ember voltam, és ugyanígy játszottam, mint most, ám a kutyát sem érdekelte. Aztán jött ez a film, egyszeriben marhára fontos lettem. Ez érdekes” – mondta erre Szervét Tibor, aki 2012-től a Thália Színház színművésze. Ő játssza például Poirot szerepét a Gyilkosság az Orient Expresszen című előadásban. 

Pindroch Csaba – Tamás

Az érzékeny lelkű művészember, aki bár reklámfilmekkel foglalkozott, de a számítógépén már ott pihent a saját szélesvásznú művészfilmjének forgatókönyve, a Bűnös város. Számára ennek és ezáltal a saját álmainak megvalósulása volt a tét, mindent megtett hát, hogy meglegyen az Alex által megszabott összeg, leginkább azt, hogy mozgósította a testvéreit.

Valami Amerika jelenet

Jelenet a filmből: Tamás és Eszter

Tamás megformálója, Pindroch Csaba szintén a Thália Színház tagja. Ő a Valami Amerika 3. részének bemutatója előtt a Marie Claire-nek beszélt a filmek sikeréről. „Nekem elsősorban ez a film a családról szól. Ezért lehet olyan sikeres, mert a poénkodás mögött ott van az összetartozás. Győzővel és Ferivel mi tényleg tesóknak hívjuk egymást.” Csabának arról is megvan a véleménye, hogy vajon miért igényelték ennyire a folytatásokat a nézők. „Tény, hogy egy egész nemzedék nőhetett fel rajta, 2-3 generáció kedvence lett. Nagy élmény részese lenni mindennek.”

2006-ban nősült meg. Felesége Verebes Linda, együtt sokat turnéztak egy kétszemélyes színdarabbal, ami a párkapcsolatokat mutatja be férfi-női szemszögből. Házasságukból három gyermek született: Mira, Richárd és Patrik. A színész ritkábban beszél a magánéletéről, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy barátságtalan lenne. „Apának lenni, én azt gondolom, siker. A siker pedig boldogságot és felelősséget jelent. Azt, hogy melyik a nagyobb, nem tudom eldönteni. A siker nagyon sokféle lehet. Ha jól mondom el az esti mesét, vagy ha tudtam segíteni a tanulásban, az is siker, ahogy az is, ha mondjuk gyepesítek vagy megjavítok otthon valamit” – mondta a család.hu-nak.

Szabó Győző – Ákos

Ákos, a teljesítményorientált nagykutya, akit komolyan motivált a feladat, hogy pénzt kell szerezni a nagy cél érdekében. És úgy döntött a férfiasságát veti be, azaz elcsábítja a nagy cégek (női) marketingigazgatóit, hogy támogassák a testvére filmjét. Az akciók sok emlékezetes jelenetet eredményeztek.

Valami Amerika jelenet

Jelenet a filmből: Ákos, András és Tamás

Szabó Győző úgyszintén a Thália Színház tagja, mostanában A mi kis falunkban találkozhatunk vele rendszeresen a képernyőn, de fontos kiemelni, hogy ő az a magyar színész, aki főszerepet játszott a rendszerváltozás utáni tíz legnézettebb magyar film közül ötben (A Valami Amerika három részében, a Magyar vándorban és a Kontrollban). Évekkel a Valami Amerika első része után beszélt arról, hogy Ákos szerepe miatt döntött úgy, hogy tiszta lesz, megszabadul a kábítószerfüggőségétől. Ennek máig fontos jelentősége van az életében, de fontosnak tartja, hogy az ember képes legyen elengedni a múltját. „Azt soha nem felejti el az ember, hogy kinek köszönheti… hát, tulajdonképpen az életét. Ettől függetlenül nem érzem úgy, hogy örökké hálálkodnom kellene Herendinek (Herendi Gábornak, a rendezőnek – a szerk.), de azért ez beég az ember tudatába, és mindig hatással lesz rám. Ugyanakkor azt gondolom, az is baj lenne, ha ezt nem tudnám elengedni, a múltat, ezért már nem érzem szükségét, hogy folyamatosan éreztessem a hálámat. Az biztos, hogy nagy tisztelője vagyok a produkciónak, azt gondolom, tényleg emblematikus filmek az életemben.”

Felesége Rezes Judit színésznő, akivel két közös fiuk van. Előző házasságából egy lánya született, Bori.

2012-ben Csernus Imrével közösen jelentette meg a Toxikoma című könyvét. Ez szolgáltatta az alapot a hasonló névvel elkészült filmnek is, amely a droggal való küzdelmét mutatja be. A filmet 2020-ban tervezték bemutatni, de egyelőre a vírus miatt sajnos ez is várólistára került.

Hujber Ferenc – András

Az örök álmodozó, aki, miután a pékszakmából repülnie kellett, egy majomjelmez menedékében tengette a mindennapjait, amíg lehengerlő mozgáskultúrájának köszönhetően le nem bukott. Végül aztán a sajátos lottószámainak köszönhetően egész vagyonra tett szert, amiből a második részre elkészülhetett a Bűnös város…

Valami Amerika jelenet

Jelenet a filmből: A csapat a liftben

Hujber Ferenc elég sok furcsa botrányba keveredett az évek folyamán, furcsaságok történtek körülötte például a Valami Amerika 3. részének bemutatóján is. A magánélete is igencsak változatos volt a elmúlt években. Elvált feleségétől, újranősült, jelenleg Angliában él és nemrég született meg a harmadik gyermeke. Legutóbb a Konyhafőnök VIP-ben láthattuk őt, az sem sikerült botránymentesre.

Megnézem
Összes kép (6)

Ónodi Eszter – Eszter

A perfekt angolos, romantikus gyógyszerészlány, aki támogatta szerelmét, Tamást az álmai megvalósításában, de egyáltalán nem kapott annyi figyelmet, mint amennyit megérdemelt volna. Nem csoda hát, hogy az „amerikai producer” idegenvezetője lett.

Valami Amerika jelenet

Jelenet a filmből: Eszter és Alex

Ő úgy fogalmazott, hogy a Meseautó előtt még gondolkodott, hogy elvállaljon-e egy  kommersz filmszerepet, de a Valami Amerika első részénél ez már fel sem merült benne. „Tetszett, hogy egy lelkes, elszánt fogorvos (Herendi Gábor) szeretne filmet készíteni… Egyébként a művészfilmek és a közönségfilmek csak a rendszerváltás után váltak szét egymástól! Előtte a színészek nem voltak kitéve hasonló választásnak” – mondta egy korábbi Nők Lapja-interjúban.

A Best magazinnak beszélt arról 2018-ban, hogy Stohl András egyik házibuliján találtak egymásra későbbi férjével, Keszég Lászlóval. „Szoktunk is viccelődni, hogy a kapcsolatunknak Buci a keresztapja” – mondta akkor. Fiuk, Zsigmond 2006-ban született. 

Ónodi Eszter a Katona József Színház tagja, megannyi remek produkcióban láthattuk és láthatjuk. A képen például az Aranyélet című sorozatbeli partnerével, Thuróczy Szabolccsal szerepelnek (sajnos a sorozat végleg befejeződött, nem a 4. évadot forgatják).

Oroszlán Szonja – Timi

Timi Ákos barátnője volt, aki egyszerre tört énekesi, táncos, és színészi babérokra. A butácska szőke lány számos emlékezetes pillanatot okozott a filmben, és zeneileg is színesítette azt.

Oroszlán Szonja az elmúlt években valóban megjárta az Egyesült Államokat. Öt évvel ezelőtt Philadelphiában kezdett új életet, ahol több rokona is él. Nemrég költözött mégis haza, hiszen a koronavírus miatt úgyis online kell dolgoznia. 

Legutóbb a Best magazinnak mesélt a magánéletéről idén tavasszal. Akkor így fogalmazott a családalapítást illetően. „Nekem nagyon erős mehetnékem van. Nem vagyok alkalmas arra az életformára, hogy összeházasodunk, lesz három gyerekünk, és élünk boldogan, míg meg nem halunk. Ez nem az én utam, ez nem én vagyok. Hogy mit hoz a jövő, nem tudom.”

Hujber Ferenchez hasonlóan őt is láthattuk a Konyhafőnök VIP-ben.

Oroszlán Szonja a Konyhafőnökben

Oroszlán Szonja a konyhafőnök című műsorban (Fotó: RTL Magyarország)

Herendi Gábor, a rendező

Herendi Gábor a fogorvosból lett kreatív igazgató, ezt követően pedig reklámfilmes. Majd saját filmgyártó céget alapított, és 2001-ben megrendezte élete első nagyjátékfilmjét, ez volt a Valami Amerika. „Az ezredfordulón a Valami Amerika új utat taposott ki számomra.  Érdekes módon azonban a játékfilmesség kissé meg is rogyasztotta a reklámfilmes bizniszemet” – mondta a Forbes magazinnak 2018-ban. Ekkor árulta el azt is, hogy a film címét Harmat Gábor találta ki, és eredetileg Amerikai álom lett volna a moziplakátokra írva. „Ebben a filmben számos életrajzi elem található, Tamás, a főszereplő, akit Pindroch Csaba játszott, sokban hasonlít hozzám, hiszen meg akarja valósítani álmát, élete első játékfilmjét. Nekem nem jött az életembe egy amerikás producer, mint Tamásnak, de a figurát nagyon magamra szabtam. Volt egy füzetem, amibe az évek során rengeteg velem megesett vicces, humoros sztorit feljegyeztem. Ezt eleve alapanyagnak szántam, mivel mindig is úgy éreztem, hogy hozzám leginkább a vígjáték műfaja áll legközelebb. A sok sztori között válogatva, azokat egy történetre felfűzve jött létre aztán az első filmem forgatókönyve. Hozzá tartozik, hogy senki nem hitt benne, az gondolták, hogy ez egy belterjes, legfeljebb a szakmát érdeklő alkotás lesz majd” – emlékezett vissza az első mozi munkálataira Herendi. Ma már tudjuk, hogy a Valami Amerika berobbant és további két rész is követte. De ő rendezte a Lorát, a Magyar vándort, a Kincsemet és a bemutatóval csúszó Toxikomát. Sorozatoknál is kipróbálta magát. Rendező volt a Társas játékban és az Ízig-vérigben is. Több mozinál producerként is feltűnt a stáblistán. 

Párkapcsolatban él, két gyermeke van.

Aki már nincs köztünk

Terka néni  Schütz Ila utolsó szerepe volt, a színésznő 2002. december 11-én halt meg. A film készítői meg is emlékeztek róla, a második rész (2008-ban) a karaktere temetésével kezdődik. Az imádni való takarítónőt nem lehet kihagyni, ha a film fő karaktereit említjük. A jelenetei máig is felejthetetlenek:

Még több akkor és most tartalom:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top