nlc.hu
Sztárok

Meghalt Vida Gábor műkorcsolyázó olimpikon

Meghalt Vida Gábor műkorcsolyázó olimpikon

Elhunyt Vida Gábor műkorcsolyázó, aki Szöllősi Évával a 10. helyen végeztek az 1952-es oslói téli olimpián.
Sok teamécses ég

Egy hónapja tartó, méltósággal viselt betegség után 92 éves korában, február 19-én elhunyt Vida Gábor műkorcsolyázó olimpikon, az 1952-es oslói téli olimpia 10. helyezettje, a világhírű Jégrevü egyik legnagyobb sztárja – tudatta a szomorú hírt Csokonai15.hu.

Vida Gábor sportpályafutása a második világháború előtt kezdődött, amikor édesapja levitte őt a Klára utcába, ahol az ott lakók egy gödörben egy kis jégfelületet alakítottak ki. A kisfiúként ott tanult meg korcsolyázni. 1946-ban már megnyerte a korosztályos bajnokságot, amit később többször megismételt.

1951-ben kezdett párost menni Szöllősi Évával, akivel Universiadékra, világ- és Európa-bajnokságokra, sőt még téli olimpiára is eljutott. Az 1952-es oslói téli olimpián 10. helyen végeztek, a legjobb vébészereplésük pedig egy nyolcadik helyezés volt.

Elsők között lett tagja a Jégrevünek, és a közel ötvenfős társulattal nyolc éven át, 2202 előadásban szerepelt. Ezeket több mint 5,5 millió ember látta élőben. 2010-ig edzősködött is. Tanítványai között olyan kiválóságok voltak, mint Almássy Zsuzsa, Póth Diana, Téglássy Tamara vagy Dorofejev Tamara.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top