nlc.hu
Sztárok

Ezra Miller ámokfutása

Ezra Miller ámokfutása: így lett a Flashből körözött bűnöző

Ígéretes tehetség volt, egyenes úton haladt a világsztárság felé, Ezra Millerről azonban most nem a Legendás állatok vagy a DC-franchise-ok miatt szólnak a látszólag soha véget nem érő hírek, hanem a számtalan, megdöbbentően rövid idő alatt elkövetett bűncselekmény miatt, amiért a mai napig nem tartóztatták még le.

Ezra Miller előtt fényes jövő állt: az Egy különc srác feljegyzései és a Beszélnünk kell Kevinről című filmekben nyújtott alakításai azonnal a generációja legtehetségesebb színészei közé emelte őt. Ő lehetett volna az egyik első nyíltan queer blockbuster filmsztár (Miller 2012-ben coming outolt queerként, 2018-ban pedig nem-binárisként), aki olyan mozikban kapott megkerülhetetlen szerepeket, mint a Legendás állatok-sorozat – ebben Credence-t, az amúgy elveszett Dumbledore-rokont alakítja –, vagy a DC szuperhősuniverzuma. Utóbbi olyannyira számított Millerre és az általa megformált Flashre, hogy a 2017-ben a Bosszúállókra válaszul érkezett Az Igazság Ligájának hősei közül – Aquaman és Wonder Woman mellett – kizárólag rá építkeztek volna a továbbiakban.

Mostanra azonban nemcsak a saját, hanem gyakorlatilag a Warner Bros. stúdió jövője is besötétedett miatta. Veszélybe került az elvileg 2023 júniusában debütáló Flash – A villám című önálló filmje (amivel egyébként a DC is megnyitotta volna a maga multiverzumát), illetve számtalan ártatlan civil, akik Miller útjába keveredtek.

Március 27-én jött a hír, hogy a színészt rendzavarás, illetve zaklatás vádjával Hawaii-n letartóztatták. A Hawaii rendőrség közleménye szerint a sztár egyre „zavartabb” lett, miközben egy pár a Csillag születikből ismert Shallow című számot énekelte a karaoke-esten. Miller válaszul obszcenitásokat kiabált a pár felé, majd elvette a karaokezó nőtől a mikrofont, később pedig egy dartsozó férfiba is belekötött. A színész egyébként már hetekkel ezelőtt is összetűzésbe keveredett a helyi rendőrséggel (erről a TMZ közölt videót), most azonban le is csukták, miután a bár tulajdonosa – miután többször is igyekezett lenyugtatni a sztárt, zéró sikerrel – kihívta rá a rendőrséget. Az 500 dolláros óvadékot egy pár tette le, akik vele laktak egy hostelben.

Ezra Miller ámokfutása

Ezra Miller mint Flash Az Igazság Ligájában (Fotó: HBO)

Miller azonban egyáltalán nem volt hálás kedvében, sőt: alig két nap telt el a karaoke-incidens után, mikor az óvadékot adó pár távoltartási végzést kérvényezett a segítségükkel szabadlábra került színész ellen. A Radar Online által megszerzett bírósági dokumentumok szerint Miller még aznap éjszaka berontott a szobájukba megfenyegette őket:

„Eláslak téged meg a rib@nc feleségedet!”

Ezután állítólag ellopta a nő útlevelét és a férje pénztárcáját az összes iratával együtt. Három héttel később Millert ismét letartóztatták. Ezúttal azért, mert megtámadott egy 26 éves nőt, aki nem akarta beengedni őt egy privát rendezvényre. A híresség erre válaszul hozzávágott a fejéhez egy széket. Néhány hét leforgása alatt tehát Miller teljesen a feje tetejére állította az álmos Hawaii-i kisvárost, ahol a színész miatt 10 rendőrségi hívás is született.

Nem hirtelen keződött

Nem ez volt az első nyugtalanító hír, ami Ezra Miller karrierje során felröppent a most 29 éves színészről. Az Egy különc srác feljegyzései forgatása során őrizetbe vették a rendőrök, miután füvet találtak nála. Ezt furcsaságok sora követte: 2016-ban egy meglehetősen bizarr zongoraelőadást tartott Rihanna Work című számából, a 2017-es Comic Conon szájon csókolt egy rajongót, aki csak arra volt kíváncsi, hogy tényleg alkoholos-e Miller lehelete, 2018-ban pedig a Mario Kartos Toadette karaktereként vonult fel a vörös szőnyegen, és kizárólag halandzsául volt hajlandó megszólalni. Az első erőszakos incidens két évvel később, a pandémia elején, 2020 áprilisában robbant ki. Miller Izlandon tartózkodott, ahol egy nőt fojtogatott és a nyakánál fogva a földre lökte egy kocsma előtt. A nő két év hallgatás után most a Variety-nek mesélt az esetről:

„Azt hittem csak szórakozunk, viccelődünk – aztán kiderült, hogy nem. Egyszer csak rajtam volt, fojtogatott és üvöltözött az arcomba, hogy verekedni akarok-e vele. Mikor leszedték rólam, és visszatartották őt, még akkor is kiabált, hogy »Ezt akartad! Ezt akartad!«.”

A Variety cikkéből derül ki az is, hogy a Hawaii ámokfutását megelőzően Millerre 2022 februárjában is rendőrt kellett hívni – ezúttal Berlinben. Egy Nadia nevű nő nyilatkozott a lapnak, és elmesélte, mennyire megdöbbent a színész viselkedésén, miután két évig barátok voltak. Igaz, elsősorban online barátság volt ez a pandémia miatt, azonban a kapcsolatuk egy megegyezésen alapuló szexuális viszonnyal indult. Két év után találkoztak tehát ismét, amikor Miller meglátogatta őt a német fővárosi lakásán. Mikor azonban Nadia megkérte, hogy lehetőleg ne cigizzen az otthonában, a sztár kifordult önmagából. „Teljesen kiakadt. Legalább hússzor, ha nem többször kértem, hogy menjen el. De ehelyett nekiállt sértegetni. Transzfób seggfejnek hívott, meg nácinak. Nagyon stresszes helyzet volt. Járkált a házamban, minden összefogdosott, megvizslatott, szétszórta a dohányt a földön. Gusztustalannak és tolakodónak éreztem” – mesélte Nadia. Fél óra könyörgés és a rendőrség kihívása kellett ahhoz, hogy Miller végül békén hagyja őt.

Ezra Miller ámokfutása

Fotó: Tristan Fewings/Getty Images

Zaklatás után grooming és kiskorúak veszélyeztetése

Júniusban aztán Miller szintet lépett. Már nem elégedett meg random nők és férfiak zaklatásával, bántalmazásával, idén júniusban már egy kiskorú behálózásával (groomingolásával), sőt, elrablásával vádolták meg. A most 18 éves Takota Iron Eyes egy környezetvédelmi aktivista, aki 12 (!) éves kora óta ismeri Millert (ő ekkor 23 éves volt, tehát bőven nagykorú még Amerikában is), 14 évesen pedig alkoholt, marihuánát és LSD-t kapott tőle, illetve egy ágyban akart Takotával aludni. A szülők távoltartási végzést kértek a színész ellen, mondván

„Ezra erőszakot, megfélemlítést, erőszakkal való fenyegetőzést, félelmet, paranoiát, megtévesztést és drogokat használ, hogy magához láncolja a fiatal kamasz Takotánkat.”

Takota – akit a szülei nem tudnak elérni, amíg Millerrel van – két posztot is kitett az Instagramra, amikben arról beszél, hogy Ezra csak segített neki, mikor el akart szökni a szüleitől. A nem-binárisként élő Takota transzfóbnak nevezte a szüleit, akiktől még június közepén is elszigetelte magát, Millert pedig a hatóságok képtelenek voltak felkutatni. A színész szintén az Instagramon (a fiókját azóta deaktiválta) üzent nekik: mémeket osztott meg a sztorijaiban. „Nem kaphattok el, egy másik univerzumban vagyok” – volt olvasható az egyiken.

Ezzel párhuzamosan a The Daily Beast publikált egy cikket, melyben egy édesanya és a 12 éves, magát szintén nem-binárisként azonosító gyereke beszéltek arról, hogy távoltartási végzést kértek a sztár ellen. Miller a család szomszédja miatt került velük kapcsolatba, miután a szomszéd egy együttesben játszik a színész egy barátjával, ezért őt is meghívták az összejövetelükre. Az este azonban megdöbbentő fordulatot vett, mikor az anya az ő „törzsének” nevezte a barátait, mire Miller kulturális kisajátítással vádolta meg a nőt. „Aztán széthúzta a kabátját, ami alól kivillant egy fegyver, és azt mondta: »Az ilyen duma nagyon komoly szituba sodorhat«.”

Ezra Miller ámokfutása

Fotó: David M. Benett/Getty Images

„Nagyon kellemetlenül éreztem magam. Ideges voltam és féltem a közelébe lenni, miután kiabált az anyukámmal, és ő elkezdett sírni”

– mesélte ezt már a gyerek. Az elmondása szerint Miller egyre közelebb húzta magához a székét, ölelgette és a derekát fogta. Megkérte, hogy kövesse be Instagramon, valamint felajánlotta neki, hogy vesz pár lovat, amit nevelgethet a színész vermonti farmján. 

Ez a bizonyos farm egy másik történet középpontjában is szerepet kapott – ez volt Ezra Miller legfrissebb ügye. A Rolling Stone-ban jelent meg egy oknyomozó riport egy 25 éves nőről, aki az 1 és 5 éves korú gyerekeivel a sztár farmjára költözött, elmondása szerint azért, hogy elmeneküljön egy bántalmazó kapcsolatból. Bár mindez igazán szimpatikus megmozdulás lehetne, az általa biztosított környezetből nem éppen a biztonság sugárzik. A farmon ugyanis egy – a legálisnál jóval nagyobb területű – marihuánaültetvény van, állítólag folyamatosan füveznek a gyerekek környezetében, sőt, számtalan fegyver hever szerte a lakásban, abszolút őrizetlenül. A magazinnak nyilatkozó források szerint pisztolyok vannak a plüssállatok mellett, az egyéves baba pedig egy elkallódott golyóval játszott, sőt, még a szájába is vette. Kétség sem fér hozzá, hogy Ezra Miller ámokfutása rendkívül vesztes helyzetbe sodorta a Legendás állatokért, illetve a DC-filmekért felelős stúdiót, ezért felmerült a kérdés:

Mit lépett minderre a Warner Brothers?

Nos, gyakorlatilag semmit. A Flash- A Villám premierdátuma változatlan: jelen állás szerint jövő nyáron bemutatásra kerül. Csakhogy ennyi botrány után – van egy olyan érzésünk, hogy ez még nem a vége – a film mozis debütálását óriási felháborodás fogja övezni. És bár Kevin Spacey óta tudjuk, hogy simán újra lehet forgatni egy hitelét vesztett színész jeleneteit, a Flash esetében ez nem érné meg: Miller a főszereplő, ráadásul annak több különböző változatát is ő alakítja. Ha azonban úgy, ahogy van kukába dobják a produkciót, azzal 200 millió dollár és rengeteg ember munkája veszne kárba.

Ezra Miller ámokfutása

Ezra Miller a Legendás állatok: Dumbledore titkaiban (Fotó: InterCom)

Miller tehát abszolút patthelyzetbe állította a stúdiót, akik egyelőre nem tudják, mit lépjenek. A Rolling Stone ugyan úgy tudja, hogy még idén áprilisban, a Hawaii-ügyek kirobbanása után a DC és a Warner fejesei válságstábot hívtak össze, csak annyiban egyeztek meg, hogy „leállítanak minden jövőbeli projektet Millerrel, beleértve az esetleges megjelenéseit a DC univerzumban”. Korábban azonban egyáltalán nem a döntésképtelenség jellemezte a stúdiót: Johnny Deppet szinte azonnal páros lábbal rúgták ki a Legendás állatok-franchise-ból, amikor felmerült a gyanú, hogy abuzálta a feleségét. Pedig ebben nem mellesleg Millerrel együtt dolgozott, és Grindelwaldként eggyel jelentősebb szerepe volt. De ez 2020-ban volt, a Warner pedig úgy tűnik két év alatt sokat változott: sem a férjét potenciálisan bántalmazó Amber Heard ellen (akit az Aquaman 2-ből cserélnének le sokan), sem az ártatlan civileket bizonyítottan zaklató Ezra Miller ellen nem tesznek semmilyen határozott intézkedést.

Forrás: Vulture, Variety, Rolling Stone

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top