nlc.hu
Sztárok

Károly herceg a legbefolyásosabb ember

Károly herceg a népszerűségi listák élén tanyázik, míg fiai csak csatároznak

Véleményvezér lett Károly herceg, de a felesége is egyre népszerűbb. Eközben soha nem látott "hidegháború" állhat be Vilmos és Harry között, ami – a szakértők szerint – akkor tetőzik majd, mikor Harry könyve a boltok polcaira kerül.

Nem mindennapi felmérést készített a brit Tatler magazin. A kutatás célja az volt, hogy kiderüljön, ki az a tíz legbefolyásosabb ember az Egyesült Királyságban, akinek minden szava mérvadó. A lista különlegessége, hogy több páros is felkerült rá, ám a királyi családból csak egy. És meglepő módon nem a lépten-nyomon nyilatkozó Meghan-Harry páros, de nem is az egyre több rendezvényen megjelenő Katalin és Vilmos. A magazin által közzétett lista első helyén ugyanis Károly herceg és felesége, Kamilla áll.

Károly, a véleményvezér

Ha az ember elmegy egy buliba, egy összejövetelre, mindig van egy „hotspot”, vagyis egy olyan pont, ahol az esemény középpontja van, ahol a legfontosabb véleményvezér áll. Pontosan így működik ez a társadalomban is. Mindig van egy bizonyos „hatalmi” pont, ami túlmutat a puszta szépségen, rangon és a gazdagságon. Ezeknek az embereknek a szavára jobban figyelnek a többiek, igazi társadalmi erővel bírnak. Jól érvelnek, könnyedek, képesek a párbeszédre és ehhez kellően okosak. Nos, az ilyen emberekből készült lista első helyén tanyázik Károly herceg és Kamilla hercegnő. A lap szerint az elmúlt egy évben a páros népszerűsége minden eddiginél jobban nőtt. Károly először nyitotta meg a Parlamenti ülési időszakot a királynő nélkül, ami szintén növelte a szerepét és a jelentőségét a társadalomban. II. Erzsébet pedig még az év elején megerősítette kívánságát, mely szerint azt szeretné, hogy ha Károlyból király lesz, akkor Kamilla se maradjon hercegné, hanem vegye fel a királynéi címet. Azonban ez még nem lenne elég ok, hogy Károlyék a lista vezető helyére kerüljenek. Viszont kiegészítve azzal, hogy soha, semmilyen pletykára nem reagálnak, nem adnak interjúkat – ok nélkül – a sajtónak, már érthető a rangos helyezés.

De miért alakult így a kutatás eredménye? Hogy lehet, hogy nem került rá a listára Károly két fia, akik állandóan az újságok címlapjain szerepelnek? Hát, talán pont ezért…

brit királyi család Harry herceg Károly herceg királyi család Vilmos herceg

Károly herceg és Kamilla hercegné a 2022-es Sandringham Flower Show-n (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Meghan megosztja az embereket, de politikai pályára készülhet

Meghan és Harry népszerűsége alapvetően akkor zuhant hatalmasat, amikor az adófizetők pénzén felújított otthonukat is maguk mögött hagyva, kiléptek a királyi családból, az Egyesült Államokba költöztek, ám rangjukat és nevüket megtartották. Csak romlott a helyzet azzal, hogy Meghan és Harry sorra adta az interjúkat: elmondásuk szerint pokoli életük volt a királyi családban, de sokat panaszkodtak a sajtóra is. Persze a briteknek az sem nyerte el a tetszését, hogy Harry a saját bátyjától, Vilmostól is eltávolodott, s két gyermekét csak most, 2022-ben vitte haza az Egyesült Királyságba, a királynő uralkodásának platinajubileumára. De ez sem sült el jól, amikor napvilágra került a hír, hogy az életükről szóló dokumentumfilmhez szerették volna felhasználni a II. Erzsébetről és a dédunokákról készült fotókat. A házaspár néhány hete jelentette be, hogy ősszel visszatérnek az Egyesült Királyságba – igaz, gyermekeik nélkül –, hogy részt vegyenek a One Young World nevű szervezet jótékonysági eseményén. A hivatalos közlemény szerint: „Harry herceg és Meghan, Sussex hercegnéje nagy örömmel várják, hogy ott legyenek a számukra fontos jótékonysági rendezvényen.”

brit királyi család Harry herceg Károly herceg királyi család Vilmos herceg

Harry és Meghan az ENSZ New York-i központjában 2022 július 18-án (Fotó: Michael M. Santiago/Getty Images)

Rögtön a megnyitó után Németországba utaznak, hogy a herceg számára kedves Invictus Games rendezvényére látogassanak, majd visszatérnek Angliába, hogy a WellChild Awards díjátadóra menjenek. A brit lapok szerint nagyanyja meglátogatásán kívül semmilyen családi programot nem szervezett le Harry, s a legfájóbb talán az, hogy Vilmossal egészen biztosan nem fog találkozni.  „Mindez szépen hangzik, de Meghant kicsit sem érdekli, hogy mit gondolnak róla Nagy-Britanniában – mondta Tom Bower királyi életrajzíró. – Meghan végső célja egyelőre nem kristályosodott még ki, de sokak szerint az amerikai politikai élet szereplője szeretne lenni, ehhez pedig elegendő támogatással bír. Ám ezzel párhuzamosan ő és férje egyre népszerűtlenebb lett Nagy-Britanniában. De Meghant nem érdekli, hogy szívesen látják-e Londonban vagy sem, mivel nem áll szándékában visszatérni ide.” Bower szerint – bár a hercegné népszerű a demokraták és a kisebbségek körében, – sokkal többen vannak azok, akik nem kérnek a párosból. A helyzet pedig egyre bonyolultabb lesz, miután megjelenik Harry három(!) kötetből álló emlékirata.

A Middleton-modell

Más a helyzet Vilmos herceggel és Katalin hercegnével kapcsolatban. Rájuk – csakúgy, mint Károlyra és Kamillára – sokkal nagyobb szerep hárult, mióta a királynő a férje halála után kissé háttérbe vonult. Vilmos ráadásul a gyermekeit is bevonja a feladatokba, mindaddig, amíg azok nem kényelmetlenek számukra, vagy nem hátráltatják őket a tanulásban. Míg Harry és Meghan a négynapos platinajubileumi ünnepségsorozat alatt összesen egy eseményen vettek részt, addig Vilmos és Katalin szinte minden rendezvényen megjelentek, számos alkalommal a gyermekeikkel együtt. Miközben Meghan és Harry rengetegszer emelik ki, hogy szeretnének „normális” gyerekkort biztosítani a csemetéiknek, és nem is jelennek meg együtt nyilvánosan, addig Vilmos egyre többször vonja be gyermekeit a rangjukkal járó kötelezettségekbe. Ám tévedés lenne azt gondolni, hogy éppen ezért a Cambridge-i csemetéket csak dadák nevelik, és karót nyelt, elkényeztetett gyerekek. „Amit már egy ideje a nyilvánosság láthat, az az, hogy Katalin és Vilmos a Middleton család nevelési modelljét követi. Vagyis nem rejtegetik a gyereket, hagyják, hogy felfedezzék a világot – amennyire ezt az életük engedi –, valamint erős, összezáró családként, szűk egységként gondolnak magukra” – mondta Duncan Larcombe királyi szakértő, aki hozzátette, elkerülhetetlen, hogy a trónöröklésben harmadik György herceg idővel ne kapjon egyre több feladatot.

brit királyi család Harry herceg Károly herceg királyi család Vilmos herceg

Vilmos herceg, Katalin hercegné és Sarolta hercegnő a 2022-es Birmingham-i Commonwealth Games-en (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

A könyv, ami tovább ronthatja a helyzetet

Más nevelési módszerek, más fontossági sorrend és más kapcsolat a nyilvánossággal. Lehetetlen nem észrevenni, hogy egyre fagyosabb a hangulat Vilmos és Harry között, s a brit emberek többsége az idősebb fiú oldalán áll. „Semmi esélyt nem látok arra, hogy a Sussex-i és a Cambridge-i házaspár között rendeződjön a viszony, és eljussanak egyfajta megbékélésre. Ráadásul Harry készülő könyve a hírek szerint leginkább Katalint és a lányát, Saroltát fogja fájdalmasan érinti, ezt pedig Vilmos nem fogja annyiban hagyni. Szóval a helyzet csak rosszabb lesz Diana fiai között” – mondta Phil Dampier író. Jamie Lowter Pinkerton, aki egykor mindkét herceg magántitkára volt, úgy fogalmazott, hogy Vilmos tudatosan döntött úgy, hogy a királyi család intézményét az öccsével való kapcsolata elé helyezi, mivel jövendő uralkodóként elkötelezett a korona iránt.

Érdekesség, hogy míg szeptemberben Harry és neje az Egyesült Királyságba utazik, addig Vilmos és felesége az Egyesült Államokba látogat, ahol az Earthshot környezetvédelmi díjátadó ünnepségén vesznek majd részt. A fivérek közti kapcsolat megromlása, az állandó interjúk és a címlapok mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy sem Vilmos, sem Harry nem került fel arra a listára, amire az apjuk.

brit királyi család Harry herceg Károly herceg királyi család Vilmos herceg

Károly herceg és két fia a 2014-es Invictus Games megnyitóünnepségén, Londonban (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top