nlc.hu
Sztárok

Celebek, akik idén spórolni kezdtek

„Mindannyiunk életében be kellene vezetni a változásokat” – celebek, akik idén spórolni kezdtek

Rengeteg sztár kezdett spórolásba az évben. A válság, a megemelkedett rezsiárak és gázárak minden ember életére kihatással van. Íme néhány híresség, akik felvállalták, hogy spórolnak és azt is elmondták, hogyan.

Hódi Pamela két gyermek mellett már jobban odafigyel arra, hogy mire költ.

Hódi Pamela

Fotó: TV2

Már nem csinálok nagy bevásárlásokat, mert olyan árak vannak. Kitalálom, hogy másnap mit főzök, és fixen ahhoz vásárolok. Ezenkívül nagyon odafigyelünk arra, hogy a lámpát mindig lekapcsoljuk, ha nincs rá szükségünk – mesélte az influenszer, aki hozzátette, van, amin nem tudnak spórolni. – 24 foknak lennie kell, egyrészt a gyerekek miatt, másrészt pedig azért, mert én is nagyon szeretem a meleget.

Kollányi Zsuzsi háromgyerekes anyaként az RTL Klub Reggeliben fejtette ki a véleményét a spórolásról.

„Mi jelentősen jobb helyzetben vagyunk, mint sokan mások, nekem élnek barátaim ilyen-olyan területeken egy fizetésből, több gyermekkel. Aggasztónak tartom, hogy az a termék, amit még az előző hónapban megvettél nyolcszáz forintért, az ma már 1400 forint. Ez nagyon ijesztő, ha megnézed, hány nyugdíjas van az országban, hányan élnek átlagfizetésből. Nem tudom, ezt meddig lehet tovább folytatni – kezdte az énekesnő, majd hozzátette, ők hogyan spórolnak. – Három gyerekkel az ember megtanulja megnézni, hogy mire költ. Tehát eleve, amióta megvannak a gyerekek, sokkal jobban kalkulálok mindennel és az a célom, hogy mire ők felnőnek, nekik ne legyen gond az iskoláztatásuk, vagy hogy hol fognak lakni. Eddig is néztük a dolgokat, de az tény, hogy most már az eddigiekhez képest is sokkal jobban megnézem, hogy mi hol mennyibe kerül, mert nem mindegy. Napi több tízezer forintot lehet azzal megspórolni, ha odafigyelsz arra, hogy az, amit megveszel, hol mennyibe kerül.”

Fodór Zsóka életében nagy szerepe van az utazásoknak, de idén ebből is visszavett.

Fodor Zsóka

Fodor Zsóka a Mokkában

„Én soha nem voltam spórolós, mert nem szorultam rá. Mindig megkerestem azt a pénzt, amire szükségem volt, soha nem panaszkodtam, addig nyújtózkodtam, ameddig a takaróm ért. De ez a mai világ, valami kétségbeejtő. Sok dolgon nem tudok spórolni, például a szakmámból kifolyólag mindig topon kell lenni. De amin tudok, spórolok, mint például a taxin. Busszal intézem a dolgomat” – mesélte Zsóka, aki emellett az utazásról is lemondott. Mivel a zínművész nem beszél nyelveket, eddig mindig társakkal utazott, de jelenleg nem tudja ezt finanszírozni.

Pásztor Erzsi a gardróbban kezdi meghúzni a nadrágszíjat.

„Én tudom, mi a spórolás. Huszonévesen a rakott szoknyámban és a madeirablúzomban végigjártam a főiskolát, sőt az osztálytársaim is az én felsőmben jártak színházba, mert olyan jó állapotban volt. Most is a ruháimmal kezdtem, kiválogattam, amik évek óta nem voltak rajtam, és elajándékoztam. Már befejeztem a vásárlást, semmit nem veszek, fölhasználom, ami van” – árulta el a színésznő, aki arról is leszokott, hogy folyamatosan menjen nála a mosógép, miközben korábban éppen a mosás volt a szenvedélye. „Csak akkor indítom el, ha tele van a gép.”

Baby Gabi szintén két gyermek mellett kezdett odafigyelni a költekezésre.

„Mindig is igyekeztem spórolni, nem arra gondolok, hogy bizonyos dolgokat nem veszek meg, hanem ésszel vásárolok. Például kuponozok, gyűjtögetem a kuponokat és mindent kihasználok, amit lehet. Minden bolthoz vannak már kártyák és nagyon sok mindent meg lehet venni olcsóbban, ha van ilyen kártyád. Célirányosan megyek vásárolni.”

Yvonne Dederick azt mondta, bár az ő pénztárcáján valószínűleg kevésbé érződik a mostani helyzet, jobban megnézi, hogy mire költ, és mennyit fogyaszt. Ételt sosem dob ki, a víz- és áramfogyasztásra mindig is odafigyelt, de most újabb lépéseket eszközölt otthonában: egy törölközőt használ, és hanyagolja a szárítógépet is, inkább kiteregeti a mosott ruhákat. „Öntözhettem volna hullára a füvemet, de visszafogtam az öntözést, mert aszály van. Ki is égett a füvem, de kiégett másoknak is a füve, majd jövő tavasszal rendbe tesszük.”

Yvonne Dederick

Yvonne Dederick a Reggeliben

Csonka András is odafigyel a környezetre és erre hívta fel az emberek figyelmét.

„Azt gondolom, hogy ez egy folyamat. Mindannyiunk életében be kellene vezetni a változásokat, amikre eddig nem voltunk felkészülve. A környezetvédelem, a klímaváltozás, az energiaválság, minden összejátszik. Azt gondolom, hogy a társadalomnak meg kéne tanulnia picit másként élni, picit az önzéséből valamilyen módon lejjebb adni és gondolni másokra is. Nincs más megoldás. Én is változtattam az életemben pár dolgon. Vettem billenő kapcsolós elosztókat a konnektorokba. Odafigyelek a vízfogyasztásra. Elbúcsúztam az ezer millió zacskótól, vettem újrahasznosíthatót” – mondta a színész.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top