nlc.hu
Sztárok

Zámbó Jimmy közvéleménykutatás

Pártpreferenciánkról is árulkodhat, szeretjük-e Zámbó Jimmy zenéjét vagy sem

Vajon a nők vagy a férfiak szeretik jobban Jimmy zenéjét? És melyik pártra szavaznak a rajongók?

Reprezentatív felmérés mutatta meg, kik hallgatják, kik szeretik Zámbó Jimmyt, és hogyan változtatott a nézők a Királyról alkotott képén az élete ihlette sorozat – írja az RTL.

Az IDEA Intézet kutatásból kiderül,  a megkérdezettek 9 százaléka mondta azt, hogy „nagyon szereti” Jimmy dalait, 30 százalék szerint pedig ez „hangulatfüggő”. Az énekes művészete továbbra is megosztó, hiszen a megkérdezettek majdnem fele azt mondta, „egyáltalán nem szereti” azt.

A 90-es években Zámbó Jimmy rendkívül népszerű volt, de ma már csak kevesen hallgatnak rendszeresen Jimmy-dalokat, az összes megkérdezettek 2 százaléka nyilatkozott így, illetve további 10 százalék „időközönként”. Az emberek 27 százaléka mondta azt, hogy csak véletlenül hallgatja ezt a zenét, „ha éppen szól a háttérben”, de ez azt is jelenti, hogy felismerik Zámbó Jimmy dalait.

A rajongók közt valamivel több a nő, mint a férfi (a nők 10, a férfiak 8 százalék mondta azt, hogy nagyon szereti), életkort tekintve pedig természetesen az idősebbek kedvelik inkább (60 év felett 12 százalék szereti nagyon, 44 százalék szerint hangulatfüggő).

A külsejéért is sokat kritizált Jimmy 2023-as rajongói legnagyobb eséllyel a községekben élő (körükben 12 százalék szereti nagyon a dalait), alacsonyabb iskolai végzettségű (a 8 osztályt végzettek 27, a szakmával rendelkezők 13 százalék mondta ezt) és rosszabb anyagi helyzetű (az önmagukat „nélkülözőként” jellemző válaszadók 24 százaléka szereti) emberek közül kerülnek ki.

Az IDEA kutatói rákérdeztek a politikai szimpátiára is, Zámbó Jimmy megítélésével összevetve igen érdekes eredményekre jutottak: arányaiban a legtöbben (20 százalék) a Jobbik szavazói közül mondták azt, hogy nagyon szeretik a dalait (további 33 százaléknyi jobbikos szerint „hangulatfüggő”). Ugyancsak viszonylag magas (13 százalék) a Jimmy-kedvelők aránya a volt Jobbik-elnök, Jakab Péter által létrehozott Nép Pártján Mozgalom szimpatizánsai körében. A kormánypárti szavazók közt a teljes népességnél valamivel többen (11 százalék) kedvelik a dalait. A leginkább elutasítóak a Momentum-szavazók, 71 százalékuk mondta azt, hogy egyáltalán nem szereti.

Zámbó Jimmy énekel

Fotó: fotocentral.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top