nlc.hu
Sztárok

Színészdinaszták: Andie MacDowell és gyermekei meghódították Hollywoodot

Alkoholista anyja elől a showbusinessbe, a filmszakmából pedig az anyaságba menekült Andie MacDowell

Olyan távol próbálta tartani a gyerekeit a showbusinesstől, amennyire csak lehetséges, a hírnév mégis rájuk talált. Bár Andie MacDowell csodaszép karriert tudhat magáénak színészként és modellként is, anyaként teljesedett ki igazán. Három gyermeke és unokája jelenti számára az életet. Ismerd meg a MacDowell–Qualley famíliát!

Amikor Andie MacDowellről beszélünk, az egyik első kifejezés, ami eszünkbe jut róla, a természetes szépség. Nem csoda, hogy a L’Oréal céggel való kapcsolata évtizedekre nyúlik vissza, ahogy az sem, hogy amikor úgy döntött, nem hajlandó tovább festeni a haját, a csodaszép, göndör hajkoronája őszen is csodás méltóságot kölcsönzött neki. Andie MacDowell ugyan egész életében reflektorfényben élt, amikor nem dolgozott, ösztönösen mindig kerülte azt. Három gyerekét férjével egyetértésben egy világtól elzárt ranchon, a természet közelében nevelte fel, ahol bár tévékészülék azért volt, a kábeltévé nem volt bekötve, és a gyerekek csak azokat a filmeket nézhették meg DVD-ről, amiket a szüleik megengedtek nekik.

Megszokta és megszerette a vidéki életet, ám miután a gyerekei felnőttek és a nagyvárosba költöztek, nem volt rest utánuk menni, és bár zsigerileg tiltakozott az ellen, hogy a filmipar központjába, Los Angelesbe költözzön, mégis megtette azt, csak hogy a lányai közelében lehessen. Év eleje óta már nemcsak büszke édesanya, hanem nagymama is, ugyanis legidősebb gyermekének, Justinnak kislánya született, ő pedig rögtön megtalálta a kislánnyal a lelki kapcsolatot, amikor először a szemébe nézett.

Andie MacDowell és lánya Rainey Qualley

Andie MacDowell és lánya, Rainey Qualley a 2023-as Oscar-díjátadón (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Egy alkoholista édesanya árnyéka

Bár Andie MacDowell két házassága is válással végződött, anyaként sosem vallott kudarcot, pedig otthonról egyáltalán nem jó példát hozott. A Dél-Karolinában született lány szülei már hatéves korában elváltak, és saját szemével kellett végignéznie a zenetanárnő édesanyja alkohol miatti leépülését. Ott volt akkor, amikor az anyját kirúgták a munkahelyéről, mert tanítás közben is ivott, és gyorsan eljutottak arra a pontra a kapcsolatukban, amikor már a gyerek gondoskodott a szülőről, és nem a szülő a gyerekről.

Ez hatalmas felelősség volt ennyi idősen, de jól bírtam. Egész életemben olyan ember voltam, aki felelősséget vállal a dolgaiért. Sokat gyakoroltam

– emlékezett vissza erre az időszakra később. Állítása szerint anyjával abban az időszakban is jóban volt, amikor a nő sokat ivott, egyedül az tett rosszat a kapcsolatuknak, amikor az orvosok váliumot írtak fel neki a leszokáshoz. Ettől gyakorlatilag zombivá vált, alig tudott vele kommunikálni. Rettegett attól, hogy az anyja egyszer rájuk gyújtja a lakást, mert rendszeresen aludt el égő cigarettával a kezében. Felkelt az éjszaka közepén, csak hogy kivegye a kezéből a cigit. Nehéz szívvel hagyta ott, de amikor jött az első modellfelkérés, érezte, hogy olyan lehetőséget kapott, amit nem utasíthat vissza. Elkezdte járni a világot, nagy divatházaknak fotózták. Épp Párizsban volt a nyolcvanas évek elején, amikor értesült a hírről: az édesanyja elhunyt. A helyzet iróniája volt, hogy akkor kapott szívrohamot, amikor már egy éve józan életet élt.

Andie MacDowell a Calvin Klein fotózásán
Megnézem
Összes kép (6)

Karrier vagy család?

Nagyrészt az édesanyja tehet arról, hogy Andie MacDowell annyira tiszta életet él. Amikor a húszas évei elején megérkezett New Yorkba, őt is megpróbálták berántani a város híresen pörgős éjszakai életébe, és bár saját bevallása szerint kipróbálta a kokaint, nem érezte jól magát tőle, sőt kimondottan irritálta, hogy a környezetében mindenki egyfolytában kokainozott. Amikor ezt elpanaszolta a modellügynökségének, ők tettek arról, hogy tiszta életet élő emberekkel hozzák össze a szakmában, amitől ő is jobban érezte magát. Egy modellmunka hozta össze az első férjével, Paul Qualley-val is, mindketten a GAP ruhamárkát reklámozták. Nagy volt a szerelem, és amikor Andie várandós lett az első gyerekével, Justinnal, komoly dilemma elé került: bár szíve szerint főállású anyává vált volna, a karrierje épp szépen pörgött, egyik lépcsőfok jött a másik után. Olyan környezetben nevelkedett, ahol egy anyát leszóltak, ha a gyerekei mellett a karrierje is fontos volt számára, de végül a férjével, Paullal egyetértésben – dadusok segítségével – megtalálták az egyensúlyt, amiben dolgozhatott is, de az anyaságot sem hanyagolta el. Nem akart választani, amit jól mutat, hogy a filmes áttörése, a Szex, hazugság, videó forgatásán épp a második gyermekével, Rainey-vel volt várandós, és harmadik gyerekét, Margaretet is a sikerei csúcsán (egy évvel az Idétlen időkig bemutatója után) szülte.

Andie MacDowell és Paul Qualley

Andie MacDowell és Paul Qualley a 48. Golden Globe díjátadón, 1991-ben (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

A MacDowell-Qualley família egy montanai ranchon rendezkedett be, közel-távol szomszédjaik sem voltak. A három gyerek egyfolytában a természetben játszott, a nagyvárosi életet szinte csak hírből ismerték. Anyu néha elment forgatni, aztán mindig visszajött a kis családi paradicsomba. Az idill azonban véget ért, a kilencvenes években a pár elvált. Andie MacDowell sosem részletezte nyilvánosan, hogy miért, csak annyit mondott, hogy az ilyenkor szokásos okokból. Legkisebb lánya, Margaret azonban egyszer ennél konkrétabban fogalmazott: szerinte annyira különböztek egymástól, hogy ez idővel visszaütött. Paul egész életét a ranchen töltötte, sem az internet, sem a kábeltévé nem volt bekötve hozzá, vele a család egy zárt buborékban élt. Ezzel szemben MacDowell ennél érdeklődőbb és nyitottabb volt a világra, ennyire nem akarta elzárni magát más emberektől. Amikor elköltöztek a ranchről, a gyerekek rácsodálkoztak, hogy hirtelen lettek szomszédjaik.

Andie MacDowell, Rainey Qualley, Paul Qualley és Margaret Qualley

Andie MacDowell, Rainey Qualley, Paul Qualley és Margaret Qualley (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

A Qualley lányok meghódítják Hollywoodot

A válás ellenére a férjével való kapcsolata normális maradt, jó darabig alig három kilométerre éltek egymástól, a gyerekek az anyjukkal és az apjukkal is elég időt tölthettek. A show businessbe idővel óhatatlanul is belekóstoltak, de nem mindegyikükre egyformán hatott. A legidősebb, Justin inkább az apjára ütött, szereti távol tartani magát a nyüzsgéstől, anyja szerint mostanában gyümölcsfák telepítésével foglalkozik és békésen él a feleségével és a kislányával. Soha nem is vágyott ennél többre. Ezzel szemben a lányai már kiskoruktól érdeklődtek az iránt, mivel foglalkozik az édesanyjuk, pedig Andie kimondottan figyelt arra, hogy gyerekkorukban egyetlen olyan filmet se lássanak, amiben ő is játszott. Nagyobbik lánya, Rainey már tizennégy évesen megkereste őt azzal, hogy színész szeretne lenni, de az anyja azt mondta, hogy ugyan nem fogja ellenezni, de ahhoz ragaszkodik, hogy ezzel megvárja, míg betölti a tizennyolcadik életévét. Margaret ezzel szemben eleinte más irányba indult el. Balettozni tanult, de viszonylag gyorsan rájött, hogy ez nem az ő világa, és az édesanyja nyomdokaiba lépett: modellkedik és a tehetségére nagyon hamar felfigyeltek Hollywoodban is, azóta pedig a legjobb rendezők állnak sorban, hogy vele dolgozzanak, az Egy szobalány vallomásai című Netflix-sorozatban pedig édesanyjával forgathatott.

Andie MacDowell és lányai Rainey és Margaret

Andie MacDowell és lányai, Rainey és Margaret (Fotó: Amanda Edwards/WireImage)

Andie MacDowell három gyereke mind teljesen más természetű, mégis imádják egymást. Justin a visszahúzódó, természetimádó, csendes életet élő fiú, míg Rainey pont az ellentéte, aki egyfolytában pörög, modellkedik, színészkedik és zenél, Rainsford néven Lorde-szerű popzenét játszik, és nem mellesleg a legjobb barátnőinek csapata csupa menő modellből áll, köztük van Cara Delevingne és Kaia Gerber is, így ha ők együtt elmennek szórakozni valahová, az már önmagában bulváreseménynek számít. A zenéjéhez a fő inspirációt a kapcsolatai jelentik, amiből akad néhány, így mindig írhat egy dalt arról, hogy valaki ismét összetörte a szívét. Vele szemben Margaret – akivel a pályája elején együtt laktak – egy jóval romantikusabb, visszafogottabb lány, aki elsősorban a szerelemnek és a szenvedélyének, a színészkedésnek él. Visszafogottságát jól jelzi, hogy még Instagram-oldala sincs, ami az ő korában színésznőként szinte már tabudöntögetésnek számít. Azt mondja, neki nagyon fontos a család, sok gyereket szeretne, ezért ha eljön az ideje, nincs ellenére, hogy egy időre otthagyjon csapot-papot, és a családjának éljen.

A Qualley lányok szerelmi élete ugyan elegendő bulvárpotenciállal bír, édesanyjuk, Andie már régóta egyedül él. 2004-ben vált el második férjétől, és ugyan nem sokkal utána még egy új kapcsolatról szóltak a hírek, azóta nem hallani arról, hogy született volna új szerelem az életében. MacDowell azt mondja, nem szeret eljárni otthonról és nem szeret ismerkedni, és amúgy is jól érzi magát a bőrében. Az unokázás pedig most úgyis leköti az energiáit.

(via) (via) (via) (via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top