nlc.hu
Sztárok

Szögeczki Ági már szakember segítségét kérte kiskamasz gyermeke miatt

Szögeczki Ági fia belépett a kiskamaszkorba: az egyre türelmetlenebb édesanya már pszichológus segítségét is kérte

Szögeczki Ági kisfia belépett a kiskamaszkorba, amelyet az egyedülálló édesanya egyre nehezebben tud kezelni. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mit tehetünk akkor, ha gyermekünk a második dackorszakát éli.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt a kamaszkor 13 év körül kezdődött, manapság észrevehetjük, hogy jó pár évvel korábbra csúszott ennek a bizonyos kornak a kezdete. Ennek kapcsán megjelent egy viszonylag új kifejezés is, amelyet úgy hívnak: kiskamaszkor. Ma már tehát eltűnni látszik a „nyugalmas” alsó tagozatos időszak. Erről mesélt Szögeczki Ági is lapunknak, aki egyre inkább kimerültebbé válik kisfia, Patrick korábban bekövetkezett lázadó korszaka miatt.

„Kis gyerek, kis gond, nagy gyerek, nagy gond”

A gyermekét egyedül nevelő édesanya számára igazzá vált a mondás, miszerint: „kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond”. Bár nem szeretné, hogy így legyen, úgy érzi, egyre inkább fogy a türelme, Patrick ugyanis már jó ideje a kiskamaszkorát éli.

„Amikor megtudtam, hogy kisfiút hordok a szívem alatt, számítottam rá, hogy Patrick kemény dió lesz. Egy olasz édesapával és egy cserfes, pörgős édesanyával mi más is lehetne. Eleinte azonban nagyon meglepett a viselkedésével, ugyanis egy igazi földre szállt angyal volt. Kisbabaként sem volt vele semmi gondom, majd mikor belépett a közösségekbe, akkor is jól viselkedett. Tízéves kora körül jött a változás, pont abban az időszakban, amikor véleményem szerint egy gyerek személyisége még inkább elkezd kirajzolódni” – kezdte lapunknak Ági, aki nemcsak a saját gyermekénél, de Patrick közvetlen környezetét figyelve is észrevette a többi kisiskolás korú gyermeknél a változásokat.

Ági, bár imádja kisfiát és bármit megtenne érte – például káros szenvedélyeivel is felhagyott miatta –, mint mondta, azért mondja el ezeket a dolgokat, hogy erőt adjon minden olyan szülőnek, akik hasonló helyzetben vannak. Azzal is tisztában van, hogy az élet természetes velejárója az, hogy egy gyermek kamaszodik, arra azonban nem számított, hogy ilyen hamar be fog következni Patrick számára ez az időszak.

„Én azt gondoltam, hogy 15-16 évesen lesz majd vele a legnehezebb. Nagyon váratlanul ért, hogy korábban jött minden. Amikor én 10 éves voltam, nekem eszembe sem jutottak olyan dolgok, amiket a mostani 10 éves korosztály megcsinál. Úgy látszik, a mostani generáció sokkal korábban érik, mint mi. Így hát, nekünk szülőknek elsőként kell azt megtanulnunk, hogy hogyan kezeljük le ezeket a helyzeteket.

Bevallom, én kikértem egy gyerekpszichológus segítségét is Patrick viselkedésével kapcsolatban, és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy tegye ugyanezt, ha hasonló problémákkal küzd, mint én

 – mondta Ági az nlc-nek.

De mi is pontosan a gond?

Ági elárulta lapunknak, hogy fiával bár vannak köztük „tűzszünetek”, rengeteg dolog rosszul esik számára, amit Patrick csinál. A folyamatos hadakozás pedig rengeteg energiáját felemészti.

„Nagyon nehéz számomra, hogy mindenért könyörögnöm kell neki. Például míg régen kérdés nélkül indult esténként fogat mosni, manapság hosszú perceken át kell kérlelnem, hogy tegye meg. Máskor leszid azért, hogy nem ébresztettem tíz perccel korábban. Úgy viselkedik, mintha ő lenne a szülő, aki a döntéseket hozza. Azt gondolja, hogy mindent is jobban tud, olyan, mintha át akarná venni az irányítást. Van olyan is, amikor direkt bosszant, és nem tudja megmondani, hogy miért teszi mindezt. Máskor pedig csak szimplán visszabeszél nekem.”

A rengeteg csatározás ellenére Ági hisz benne, hogy nem hiába konfrontálódik gyermekével. Úgy gondolja, most kell megvívnia ezeket a csatákat, hogy a helyes úton tartsa vele Patrickot.

Egyedül nehezebb

Bár Ági nem akar panaszkodni, úgy érzi, így, hogy egyedül neveli gyermekét, minden sokkal nehezebb. Bár a családja tagjai sokszor a segítségére vannak, tudja, ez nem ugyanaz, mintha folyamatosan egy apa lenne Patrick mellett.

Lehet, hogy nem leszek népszerű ezért a kijelentésemért, de sajnos eljutottam arra a pontra, hogy sokszor türelmetlen vagyok már vele. Ez azért is lehet, mert egyedül nevelem Patrickot, egyszerre vagyok anya és apa is, így duplán kapok mindenből.

„Biztos vagyok benne, hogy azoknál a családoknál, ahol két szülő van, ott talán tudják segíteni egymást a nehéz időkben. Nekem ez nem adatott meg…” – vallotta meg Ági, aki minden szülőnek csak annyit tud tanácsolni: türelem.

Mi lehet az oka a gyerekek korai érésének?

Mint ahogyan azt már fentebb említettük, az édesanya egy gyerekpszichológus segítségét is kikérte a kialakult helyzet kapcsán, aki választ is adott Patrick felnőttes viselkedésének lehetséges okára. A szakember véleménye szerint a koronavírus is előidézhette a korai érést a gyermekeknél, ugyanis annyi szorongás, kérdőjel és kétség érhette őket abban az időszakban, hogy most úgy érezhetik, felnőttként kell hogy viselkedjenek. Ezek a gyerekek ugyanis kaptak egy olyan traumát, amely örökre meghatározhatja majd a személyiségüket.

Mit tehetünk?

Ági története kétségkívül alátámasztja, hogy ha van egy kamaszodó gyereked, akkor bizony lesz részed szemtelenkedésben, bezárkózásban és titkolózásban, miközben egyre inkább lazítanod kell az addig titeket szorosan összefűző köteléken. De vajon mit tanácsolnak a szakértők a helyzet kezelésére?

Teljesen normális, ha szemtelen a gyerek

Egy bizonyos szintig teljesen normális az, hogy a gyermekünk ellentmond nekünk. Sok más tulajdonsággal együtt ugyanis ez is a kamaszodás egyik természetes jele. Az ellenszegülés csupán annyit jelent, hogy csemeténk a természetes fejlődés útján halad, és elkezdett leválni rólunk. Egy gyermeknek ugyanis meg kell döntenie a mi „istenség” képünket ahhoz, önálló felnőttekké tudjanak válni. Ha tehát aggódunk a rengeteg dacolása miatt, gondoljunk arra, hogy ez csak egy átmeneti állapot és el fog múlni.

Néhány praktikával elviselhetőbbé tehetjük magunk számára a második dackorszakot (Fotó: Getty Images)

Néhány praktikával elviselhetőbbé tehetjük magunk számára a második dackorszakot (Fotó: Getty Images)

Adjunk nekik saját teret

A szakértők szerint nagyon fontos az is, hogy néha szabadon engedjük a gyermekünket, és adjunk neki döntési lehetőséget. Egy 10 éves gyereknek már nem kell mindig fogni a kezét, bármennyire szeretnénk is ott lenni mellette az élet minden pillanatában. Csodákat tehet tehát, ha egy kicsit lazítunk a „szorításunkon”, és lehetőséget adunk számára, hogy ő hozzon meg néhány döntést. 

Maradjunk higgadtak

Bármennyire is nehéz, fontos, hogy türelmesek maradjunk gyermekünkkel szemben, ha hisztizni kezd. Ilyenkor reagáljunk rá nyugodtan, nem kiabálva, és kérjük meg arra, hogy vonuljon most kicsit el, és csak akkor folytassa velünk a kommunikációt, ha már kellően lenyugodott.

Azonnali hatástalanítás

A szeretetnek ereje van. Ha kedvességgel és melegséggel fordulunk a gyermekünk felé, akkor azt ő is érezni fogja. Egy neccesebb szituációban öleljük meg, adjunk neki egy puszit vagy mondjuk el neki, hogy mennyire szeretjük, ezzel annyira meglepjük majd, hogy jobb esetben azonnal megtörik a jég.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top