nlc.hu
Sztárok

Így használja a királyi család a PR-t

Mindenki tanulhatna abból, ahogyan a királyi család a PR-t használja

Az utóbbi időben a királyi családnak nem túl jó a sajtója, pedig bőven akadnak esetek, amik azt bizonyítják, mesterei az imázsépítésnek.

Rájár a rúd mostanában a brit királyi családra. Először Katalin műtétje, majd III. Károly király daganatos megbetegedése, aztán a rengeteg összeesküvés-elmélet, hogy Katalin talán már meg is halt, majd a lesújtó hír, hogy Vilmos herceg feleségénél is rákos elváltozást találtak, és megkezdték a kemoterápiás kezelését. Ilyen évkezdés mellett teljes joggal lehet azt mondani, hogy a brit monarchia szereplőinek mostanában bőven kijutott a rosszból, és az is igaz, hogy talán nem kezelték a legügyesebben a helyzetet. Azonban bőven van arra is példa, amikor olyan zseniális módon használták a PR-t, hogy azt tanítani kellene. És mindegyiknél elmondható, végül az emberi oldaluk bizonyult döntő fontosságúnak.

Kimért uralkodóból gyászoló nagymama

II. Erzsébetet uralkodása első évtizedeiben gyakran kapta meg a vádat miszerint túl kimért, túl tartózkodó. Persze lehet azzal takarózni, hogy a britek már csak ilyenek, és mint koronás fő, neki különösen tartania kellett magát, de idővel maga is felismerte, hogy muszáj ezen változtatnia. A fordulópontot Diana hercegnő halála jelentette, amikor Erzsébet egy egészen új oldaláról mutatkozott be. A hercegnő tragikus balesetének napján a királynő és férje, Fülöp herceg, valamint Károly és a fiai is Balmoralban tartózkodtak. Sokan azt várták, hogy egy ilyen tragédia után Erzsébet azonnal visszatér Londonba, és valamiféle megnyugtatást ad az embereknek, mégsem tette.

Az emberek frusztrációja olyan mértéket öltött, hogy már az akkori angol miniszterelnök, Tony Blair is aggodalmát fejezte ki Erzsébet iránt, aki azért nem hagyta el a balmorali birtokot, hogy az unokái mellett legyen, és megvédje őket a sajtó érdeklődésétől. Végül a temetés előtt egy nappal nemcsak, hogy visszatért a Buckingham-palotába, hanem az összegyűlt tömegbe is kimerészkedett. Ezután pedig tőle teljesen szokatlanul, élő adásban beszélt arról, mennyire lesújtotta a hír. Egyszerre volt benne jelen mint uralkodó, mint anyós, mint nagymama, marketingszakértők szerint az egyik legjobb beszéd volt, ami valaha elhangzott, és innentől datálják Erzsébet emberközeli pálfordulását is.

Az pedig külön megható, hogy a temetés napján Erzsébet fejet hajtott a gyászmenet mellett, amit a The Washington Post nemes egyszerűséggel csak úgy nevezett: „a meghajlás, amely megtörte a királynőre és családjára irányuló harag lázát.”

Megtűrt szeretőből a nemzet nagyija

Nincs még egy olyan ember a királyi családban, akinek annyi megaláztatást kellett elviselnie, mint Kamilla királynénak. Ő volt a nő, aki elcsábította Károlyt, a nő, aki Dianának annyi fájdalmat okozott, a bulvársajtó állandó szereplője, sőt, sokan még a szívek hercegnőjének haláláért is őt tették felelőssé. Hogy hogyan tudott az egyik leggyűlöltebb személy odáig jutni, hogy már a nemzet nagyijaként emlegetik, és aki Károly diagnózisa óta az egyik legszilárdabb alakja a monarchiának? Hát a jó PR-ral.

Valójában Kamilla éveken át szó nélkül tűrte az élcelődést, a gyalázkodást, a kritikát, a királyi család mottóját – „soha ne magyarázkodj, soha ne panaszkodj” – mesteri szintre fejlesztette. Elviselte a támadásokat, és mellette arra koncentrált, hogy olyan ügyek mellé álljon, amiket fontosnak tart. Így lett a bántalmazott nők és a gyerekek patrónusa, számtalan jótékonysági szervezetet támogatójaként ismert, és különösen megható volt, amikor az orosz-ukrán háború kitörése után az ukrán közösséghez látogatott el. Kamilla nem bírta a könnyeit sem visszafogni, pedig tudjuk, hogy ebben a családban nem illik nyilvánosan kifejezni az érzelmeket.

Kamilla hercegné és III. Károly

Kamilla hercegné és III. Károly (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Miután Erzsébet királynő a platinajubileumi beszédében kiemelte a hercegnő „hűséges szolgálatát”, és kifejezte kívánságát, hogy Kamilla idővel a Queen Consort, vagyis Károly királynői rangú hitvese címet viselhesse, a megbecsülése tovább nőtt. Mióta pedig a király gyengélkedik, Kamilla erején felül igyekszik átvállalni a férje korábbi feladatait, aminek köszönhetően a brit sajtóban új becenevet érdemelt ki, a Tatler magazin kikiáltotta őt a nemzet új nagyijának. Hosszú folyamat volt idáig eljutni, de láthatóan megérte a beleölt energiát.

Összetartás a Covid idején

2020-ban a lezárások idején sokakban támadt kétség, szorongás, hogy mi fog történni. A legnagyobb félelmet a kiszolgáltatottság érzése jelentette, a félelem, hogy egyedül vannak ebben a helyzetben, és nem tudnak kihez fordulni, rengeteg ember életét megnehezítette. Katalin és Vilmos azonban szinte azonnal reagáltak a lezárások okozta stresszre és úgy próbálták oldani a helyzetet, hogy videóhívásokat indítottak. Hol egészségügyi dolgozókkal, hol pedagógusokkal beszélgettek, de ha kellett, bingót játszottak idősotthonban élőkkel, vagy olyan gyerekekkel csevegtek, akiknek a szülei munkájukból fakadóan a koronavírus-frontvonalában dolgoztak.

A lehetőségekhez képest mindent megtettek annak érdekében, hogy az emberek érezzék, nincsenek egyedül ebben a helyzetben.  Az egész PR-fogás volt? Persze. De máris többet tettek ezzel, mint ami sok más közszereplőről elmondható. Azzal, hogy mosolyogva, kedvesen, érdeklődve – és a kulcsszó megint az, hogy emberséggel – fordultak mások felé, megnyugtatással szolgált, ami a bizonytalan időkben az egyik legnagyobb mentsvárat jelentette.

Királyi érzelmek

A királyi család reputációján sok csorba esett a híres Oprah-féle interjú után, és ez a monarchia támogatottságán is meglátszott a mért adatok alapján. Ez azért fontos, mert amikor 2022-ben II. Erzsébet meghalt, több mint 250 ezren nézték meg a királynőt a Westminster Hallban a ravatalon. Volt, aki 12 órán át vagy még tovább állt sorban, hogy leróhassa tiszteletét az egykori uralkodó előtt.

A család a bajban minden korábbi botrány ellenére összezárt, a közfeladatok iránti elkötelezettségüket a személyes tragédiájuk nem írta felül, mégsem titkolták gyászukat. Anna hercegnő higgadtságát és mérhetetlen méltóságát emlegette a sajtó, szinte tapintható szomorúsága ellenére. Ám Károly beszéde új királyként is tökéletes bizonyítéka volt annak, hogy igenis van helye az érzelmeknek egy ilyen helyzetben. Megtört beszéde után – melyben ő is egyszerre volt jelen fiúként és új királyként – a monarchia támogatottsága ismét megnőtt, a szakértők szerint azért, mert sokan tudtak azonosulni az érzéseivel. Egy anyát elveszíteni nem könnyű, és mivel végig ezen volt a fókusz, ezért az ő megítélése is sokat változott az emberek szemében. A korábbi rosszindulatú pletykák, miszerint csak arra várt, hogy az anyja helyébe léphessen, egy életre elfelejtődtek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top