nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Nincs holnap diéta

7 ok, amiért nem kezdődhet holnap a diétád

Az első és legfontosabb, hogy a holnap sosem jön el, de mondunk még hat okot hozzá, hogy miért ne halogasd tovább a diétát.

Az egyik leggyakoribb fogyókúrás hiba az, hogy mindig holnap kezdődik a diéta. A Never Binge Again című könyv szerzője, dr. Glenn Livingston pszichológus szerint legalábbis ez az egy mondat a leggyilkosabb a fogyásra nézve. A szakember főleg túlsúlyos, túlevéstől szenvedő páciensekkel dolgozik és a tapasztalatai alapján felsorolt olyan okokat, amiért nem működik sosem jól az, ha holnap kezded a diétát.

1. Egyszerűen nincs holnap

Vagyis persze van és el is jön a holnap, csak épp a fogyókúra szempontjából nem létezik, ugyanis ha holnap kezded a fogyókúrát, akkor az szabad fordításban annyit jelent, hogy „majd egyszer elkezdem a diétát”. A „majd egyszer egészségesen étkezés” nem működik, az egyetlen járható út az, amikor most, ebben a pillanatban a diéta mellett döntünk és így választjuk ki a következő étkezést.

2. Minden egyes falat számít

Igen, az a kis darab kakaós csiga is számít, amit a gyerek hagyott meg az uzsonnából, ha a célunk az, hogy megszabaduljunk a túlsúlytól. Ha holnap kezdődik a diéta, akkor viszont jellemző, hogy az utolsó este még jó sokat eszünk, lehetőleg minden olyan ételből, amit később meg akarunk vonni magunktól, mondván, hogy egy utolsó nagy evés nem számít. A test, az emésztőrendszer azonban sosem megy szabadságra, így aztán a sok egészségtelen étellel sokkoljuk szegényt az ilyen utolsó nagy vacsorák alkalmával.

3. Holnap nem lehet korrigálni a mai napot

Remek kifogás és gyakran is használjuk, amikor az előző pontnak megfelelően jó alaposan össze-vissza eszünk mindent az utolsó este, hogy majd holnaptól egészségesen táplálkozunk, ezzel máris kimagyarázzuk magunk előtt a túlevést. A szakember szerint azonban mindenki pontosan tudja ilyenkor belül, mélyen, hogy nem lesz fogyás az eredmény, ha egyszer túl sokat eszünk, aztán meg pár napig tartjuk az egészséges étrendet, hanem csak azt érjük el vele, hogy összezavarjuk a szervezetünket.

Nincs holnap kezdődő diéta

Az egészséges életmód ma kezdődik! (Kép: Getty Images)

4. Ha holnap kezdődik, ma mindent szabad

A legnagyobb probléma a holnap kezdődő diétákkal, hogy ma megengedünk miattuk minden egészségtelen ételt magunknak. Ez azért van, mert annyira félünk attól, hogy holnaptól meg kell vonni magunktól a kedvenc ételeinket, hogy utoljára még fel akarunk töltekezni belőlük. Persze teljesen hibás koncepció az egész és igazából csak akkor tudunk kiszabadulni ebből az ördögi körből, ha ráébredünk, hogy az egészséges étrend nem megvonásokon, hanem okos döntéseken alapul – és így vezet el a fogyáshoz is.

5. Az érzelmi túlevés a mai napon múlik

Dr. Livingstone szerint általában a túlevés mögött egy hirtelen meghozott, impulzív döntés áll. A túlevés pedig szépen elvezet aztán a túlsúlyhoz. Ez a döntés pedig úgy szokott kezdődni, hogy „majd holnap kezdem a diétát.” Itt nem az a fő probléma, hogy függenél egy bizonyos ételtől, amiről nem tudsz leszokni, hanem az, hogy az érzelmi viharokat étellel próbálod kezelni, ezért kezdődik mindig másnap a diétád.

6. Több száz első nap

Mondjuk, hogy le akarsz szokni a csokis kekszekről az egészséged és a fogyásod érdekében. Az első nap lesz nyilván a legnehezebb, kínzásként éled meg a keksz hiányát. Ha viszont folyton eltolod a kezdést, és a nap felénél azt mondod, hogy majd holnap kezded a diétát és jó sok csokis kekszet eszel végül, akkor folyamatosan az első nap kínjával fogsz majd szembesülni. Ne szúrj ki ennyire magaddal! Egyetlen kiút van ebből: jó döntéseket hozni a jelen pillanatban, így holnap már kevésbé fog fájni a kekszek nélküli élet.

7. Holnap ugyanezt fogod mondani

A pszichológus szerint szinte borítékolható, hogy ha holnaptól kezdjük a fogyókúrát, akkor holnap ugyanezt fogjuk mondani magunknak. Egyszerűen azért, mert a fánkok és kekszek mindig sokkal több jutalommal kecsegtetnek az agyad számára, mint a diétás ételek, mert már hozzájuk szokott. A holnapi kezdéssel nem kezdesz el semmit holnap, mert az agyad nem fogja megengedni, hogy határozottan kitarts a diétád mellett, ha halogatni kezded.

Hozd meg a jó döntést ma, és vágj bele a diétába, egészséges életmódba! Kezdd azzal, hogy kivizsgáltatod magad, laborvizsgálatok segítségével utánajársz, nincs-e egészségügyi oka (például inzulinrezisztencia vagy pajzsmirigy alulműködés) a túlsúlynak, hogy biztos jó úton haladj tovább.

A fogyás titkai:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top