Tabuk nélkül

Ezért nélkülözhetetlen a vas! Mindig figyelj a pótlására! (x)

A vasra a szervezetednek elengedhetetlenül szüksége van, ugyanis vas nélkül nem jut megfelelő mennyiségű oxigén a sejtjeidbe és a szöveteidbe. Emiatt idővel fáradékonnyá, rosszkedvűvé, sápadttá válhatsz. Ha nem pótolod a vasat, a szervezet vasraktárai kiürülhetnek, és vashiányos vérszegénység alakulhat ki.

Ezért nélkülözhetetlen a vas! Mindig figyelj a pótlására! (x)
Ezért létfontosságú nyomelem a vas!

A szervezetünket éltető oxigént a vörösvértestekben található fehérje, a hemoglobin szállítja a tüdőből a szövetekbe és a szervekbe. A vas ennek a hemoglobinnak az alkotórésze. Így ha a szervezetedben kevés a vas, kevesebb hemoglobin termelődik, kevesebb oxigént tudnak szállítani, és a vörösvértestek száma is lecsökken, színük halványabb, méretük pedig kisebb lesz. Tudnod kell, hogy minden nap veszítesz valamennyi vasat, a szervezeted pedig nem tud vasat előállítani, a vaspótlásról ezért neked kell gondoskodnod.

Ilyen egyszerűen veszítesz vasat

Az, hogy egy embernek mennyi vasra van szüksége naponta, az a nemétől és az életkorától is függ. A férfiak napi 1 mg, a nők napi 2 mg, a várandós nők pedig napi 3 mg vasat veszítenek. Nem kell nagy vérvesztésre gondolnod, a nyomelem igen egyszerű úton távozik a szervezetedből: vasat veszítesz a vizelettel és a széklettel, illetve a verítékkel, sőt akkor is, ha levágod a körmöd, vagy a néhány szál hajjal, ami kihullik naponta. Nőknél nagyobb a veszélye annak, hogy vashiányosakká válnak, mert a havi menzesz vérveszteséggel jár, a várandósság idején pedig a magzat fejlődése több vasat igényel. Ha nő vagy, mindenképpen gondolj a helyes vaspótlásra, különösen, ha fáradékonynak érzed magad, mert az a szervezeted vasraktárainak kimerülését jelezheti. A vashiány tünetei kellemetlenek és sokfélék: azt veszed észre, hogy egyre fáradtabb vagy, fáj a fejed, vagy gyakran úgy érzed, mintha nem lenne erő a végtagjaidban. Sápadttá válhatsz, hullhat a hajad, és szapora szívverésed is lehet.

Milyen esetekben kell nagyon odafigyelned?

Fokozottan oda kell figyelned a vaspótlásra, ha kevés húst eszel, vegetáriánus, esetleg vegán étrendet tartasz, ha fogyókúrázol, valamint ha vérveszteséged van (amit okozhat pl. aranyér, gyakori orrvérzés, műtét, vagy erős menstruáció). Ha gluténérzékeny vagy, akkor pedig tudd, hogy diétáznod kell ahhoz, hogy a szervezetedben a vas újra jól fel tudjon szívódni.  Ezért az a legjobb, ha nem várod meg, hogy kialakuljon a vashiány, hanem megelőződ azt. Érdemes olyan vaspótló készítményt választanod, amely optimális mennyiségű és minőségű vasat tartalmaz, ám biztonságos és nem tudod túladagolni. A Maltofer rágótabletta 100 milligramm jól hasznosuló vasat tartalmaz és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb a mellékhatása.  Biztonságos, mert csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyi a szervezeted számára szükséges. Kellemesen csokoládéízű, és szedni is kényelmes, mert más gyógyszerekkel együtt, és étkezés közben is beveheted.

Vény nélkül kapható, vas(III)-hirdoxid-polimaltóz komplex tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható, vas(III)-hirdoxid-polimaltóz komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top