nlc.hu
Tabuk nélkül

Terítéken a táplálkozás és a hormonális egyensúly

Terítéken a táplálkozás és a hormonális egyensúly

Hogyan befolyásolja az étrend a hormonális egyensúlyt, és ezzel miképp előzhetjük meg az egyik leggyakoribb intim fertőzést, a hüvelygombát?

Meghatározott tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok és zsírsavak biztosítják a megfelelő hormontermelést.

Az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés, a hüvelygomba okozója a hüvelyben természetes módon is megtalálható Candida albicans nevű gomba, ami általában akkor szaporodik el, ha valamilyen külső vagy belső hatás miatt felborul a hüvelyflóra egyensúlya. Ez az egyensúly több okból is kibillenhet: ha a szervezet védekezőképessége betegség vagy például tartós stressz miatt legyengül, de emellett komoly szerepet játszhat a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is.

A rossz táplálkozás az immunrendszer gyengítésével járul hozzá a gombás fertőzések kialakulásához.

Tisztázzuk: a hüvelygomba általában endogén eredetű, és valamilyen életesemény következménye, amely felborítja a hüvelyi pH-t.

Hormonális egyensúly

(Fotó: Getty Images)

Változtassunk rossz szokásainkon: étkezzünk tudatosan!

A „gombaellenes” diéták alapszabálya, hogy kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyekben tartósítószer, aroma és színezőanyagok vannak, illetve cukrot vagy fehér lisztet tartalmaznak.

A teljes értékű élelmiszereket azonban korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk: ehetünk párolt és nyers zöldségeket, valamint sovány húsféléket, halat, olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket. Kifejezetten jót tesz a Candida ellen ezen kívül még a köles, árpa, hajdina, zabliszt, zabkorpa, zabpehely, barna rizs és a rozs fogyasztása.

Bizonyos élelmiszerek, mint a szója, a lenmag és egyes gyógynövények, befolyásolhatják a hormonszinteket. Például a barátcserje természetes hormonális kiegyensúlyozóként ismert.

A szója fogyasztásával izoflavonokat juttathatunk a szervezetünkbe. Az izoflavonok növényi ösztrogének. Ez úgy működik a szervezetünkben, mint a női nemi hormon, az ösztrogén, csak gyengébb hatásfokkal. A lenmag pedig kiváló lignánforrás, amely a női hormonok egyensúlyban tartásáért felelős.

Miért érdemes életmódot váltani? Hogyan és mit csináljunk?

A rendszeres mozgás elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy a szervezetünk egészségesen működjön. Elősegíti az endorfinok (boldogsághormonok) termelését, amelyek javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt.

  • Már napi pár perces séta a kinti levegőn is javítja a közérzetünket.
  • A biciklizés például tökéletes, ha a szívet, az ízületeket, különösen a térdet szeretnénk kímélni. A bicikli felpörgeti a pulzust, kitágítja az ereket, élénkíti a vérkeringést.
  • A jóga és a meditáció a légzőgyakorlatok révén csökkenti a feszültséget, kutatások bizonyítják azt is, hogy az álmatlanság okozta panaszok is enyhíthetők a jóga segítségével.
  • Előnyösek és élvezetesek lehetnek a nők számára a csoportos órák, például a társastánc, ahol nemcsak testünk egészségére figyelünk oda, de a lelkünket is simogatjuk.
  • Akár már a 40 perces friss levegőn futás segít kiküszöbölni a stressz szervezetünkre gyakorolt negatív hatásait.
  • Az úszás is hatékony kardiótréning – csakúgy, mint a futás –, annyi előnnyel, hogy az ízületeket és a csontokat kevésbé terheli meg.

Tippek az alvás minőségének javítására

Ahhoz, hogy testileg és lelkileg jól legyünk, bírjuk a napi stresszt, a ránk nehezedő feladatokat, elengedhetetlen a megfelelő minőségű alvás. Mit tehetünk ennek érdekében? Hogyan változtassunk rossz alvási szokásainkon?

  • Tartsunk napirendet, legyen elalvás előtti rutinunk!
  • Fontos az ideális alvási környezet kialakítása (tiszta levegőjű, csendes, sötét szoba, optimális páratartalom, megfelelő keménységű matrac és párna, természetes anyagokból készült ágynemű és pizsama).
  • A hálószoba az alvás helye, itt ne együnk, ne tévézzünk!
  • Elvalvás előtt egy órával már ne nézzük a telefonunkat, laptopunkat, mert azok kék fénye aktivizálja és ébren tartja az agyat. Nemcsak a természetes fények, de a telefontöltők kis LED lámpái, a televízió vagy laptop monitora is így hat.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top