nlc.hu
Tabuk nélkül

Falási rohamok és a PMS

Falási rohamok és a PMS: ne engedd felkúszni a plusz kilókat!

A PMS-t, azaz a premenstruációs szindrómát leginkább a rossz kedélyállapotról vagy a mellfeszülésről ismerjük, de sajnos ugyanúgy a tünetei közé tartozik az állandó éhségérzet és folyamatos evés is.

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma a menstruáló nők nagy részét érinti valamilyen formában. Sokaknál csak testi panaszokat okoz, mások viszont testi és lelki tüneteket egyaránt tapasztalnak. A leggyakoribb panaszok közé tartozók:

  • labilis kedélyállapot,
  • ingerlékenység,
  • álmatlanság,
  • fáradtság,
  • éhségrohamok is jelentkezhetnek, amik arra késztetnek, hogy felfaljuk a hűtőnk akár teljes tartalmát…

A PMS kiváltó okát pontosan még nem sikerült meghatározni, de a hormonok mellett a túlzott stressz és az egészségtelen életmód egyaránt szerepet játszhat a kialakulásában.

PMS és tünetei

Fotó: Getty Images

„Személy szerint én már februárban elkezdek komolyabban gyúrni a bikiniszezonra. Sajnos eddig minden évben került némi porszem a gépezetbe, ez pedig a menstruációm előtti néhány nap, amikor is állandó falási rohamok jöttek rám. Ezekben a napokban gyakorlatilag nemcsak a hűtő tartalmát, hanem kis túlzással magát a hűtőt is megettem volna. Korábban egyáltalán nem tudtam úrrá lenni ezen a helyzeten, így állandóan derékba törte a fogyókúrám a PMS, ami miatt általában pár nap alatt 2-3 plusz kilóval is „gazdagodtam” – ami mellé ráadásként még ingerlékenység és alvászavar is társult…! De elérkezett egy pont, amikor azt mondtam, ebből elég, valamit tennem kell és még csak nem is a bikinibody végett, hanem magamért! Az orvos tanácsára most már figyelek a kalcium- és D-vitamin-bevitelre, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztok, egyáltalán nem iszom kávét vagy alkoholt, sőt nem eszem finomított lisztből készült ételeket sem. Ez már nem diéta, hanem komplett életmódváltás. Igaz, a falási rohamaim nem múltak el teljesen, de jelentősen csökkentek. Sőt, most már könnyű szívvel kijelenthetem, végre tudom kezelni őket!” – mesélte Rita.

Ismerd fel a tüneteket, és tegyél a PMS ellen!

A PMS tünetei egyénenként más és más formában jelentkezhetnek, ezért a kezelésük is személyre szabott. Vannak, akiknél indokolt és hatásos lehet az orvos által javasolt hormontartalmú gyógyszerek alkalmazása, de a változatos tünetek kezelésére alkalmazhatunk hormonmentes növényi gyógyszert, illetve egyéb tünetenyhítő szereket is, mint például gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, görcsoldót, feszültségoldót, altatót.

Ha nem akarunk néhány nap alatt jó pár plusz kilóval gyarapodni, figyeljünk oda az étkezésünkre. Kutatások szerint a megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel jótékony hatással lehet a PMS-re. Hogy a PMS ne legyen annyira megterhelő, fontos, hogy az étrend tartalmazzon tejet, joghurtot, sovány sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta. Kerüljük a cukros és a finomított lisztből készült ételeket, csökkentsük a koffein és a só mennyiségét. Iktassuk ki a tünetek felerősítésében esetleg szerepet játszó táplálékokat, mint amilyen például a vörösbor, a csokoládé vagy a penészes sajtok.

Bármennyire is nehezünkre esik, sportoljunk!

A sport hatására gyorsul a vérkeringés, az emésztés, illetve a méreganyagok kiválasztása is, amelyek mind-mind segítenek a hormonális egyensúly fenntartásában, így a PMS tüneteinek csökkentésében.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/Thnathip Pha Tir Wat’hn / EyeEm)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top