Tipegők Világa

Cumisüveg vagy pohár?

A kisgyermekes szülőkben legtöbbször akkor merül fel ez a kérdés, amikor elérkezik az elválasztás ideje. A szakirodalom ajánlásai, illetve a kismamák között szájról szájra terjedő vélemények megoszlanak abban a tekintetben, hogy az elválasztást követően cumisüvegben vagy (itató)pohárban kínálják gyermeküknek a folyadékot. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót.

Az anyamell és a cumisüveg mellett vannak édesanyák, akik a tejalapú táplálékot és egyéb folyadékot szívesebben adják itatópohárból gyermeküknek. Ezek egyértelmű előnyei a következők:

• Könnyebben hozzászokik a gyermek a pohár használatához
• Kevésbé van rossz hatással a fogak fejlődésére. Az itatópohárból a folyadékot a kisded azonnal lenyeli, ellentétben a cumisüveggel, hiszen ott a cumi és a folyadék folyamatosan a szájüregében van. Ez nagyobb problémát okoz magas szénhidráttartalmú italok fogyasztásánál.
• Praktikus zárófedéllel vagy kupakkal ellátott itatópohár nem folyik és nem csöpög, így elkerülhető a kellemetlen “elázott gyermek és táska” balesete.
• A pohár nyújtotta táplálkozási forma a kisgyermek önállósodási törekvéseit is pozitívan befolyásolja.

Cumisüveg vagy pohár?


Hasznos tanácsok a pohár bevezetésével kapcsolatban:

• Kezdetben a gyermek idegenkedhet az itatópohár használatától, hiszen új dolog számára. Kitartóan kell próbálkozni minden egyes napon, és úgy tekinteni a sikertelen próbálkozásokra és az ebből következő balesetekre, mint egy tanulási folyamat részére.
• Kezdetben olyan itallal kínáljuk (ivó)pohárból, amit kifejezetten szeret és – legyen az akár anyatej, vagy junior gyerekital. Egyéb folyadékként javasolt vízzel kínálni a gyermeket, hiszen a víz az elsődleges folyadék a szervezet számára. Ne feledjük, hogy az első tapasztalatok hosszú távon rögzülnek. Édes italok fokozott adása esetében (cukrozott tea, gyümölcslevek, szörpök) a kisded hozzá szokhat az édes ízekhez és más folyadékot elutasíthat. Ha már elég nagy a gyermek, engedjük meg neki hogy kiválassza az itatópoharát. Sokkal nagyobb kedvvel fogja használni azt a poharat, amit maga választ.
• Ha éppen stresszes időszak van a család életében, ne erőltessük a poharazást. Jobb, ha kicsit várunk, míg el nem jön egy nyugodtabb időszak.
• Minden étkezés után, valamint étkezések között (nyáron nagy melegben gyakrabban) kínáljuk meg a gyermeket folyadékkal. Egyéves kor után továbbra is fontos a tejalapú táplálék adása, hiszen tartalmazza a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Anyatej hiányában junior gyerekitalok adásával biztosíthatjuk a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt gyermekünk számára.

Az elválasztás és pohárra szoktatás egyáltalán nem verseny, minden szülő maga dönti el, hogy miből és mikor kínálja meg folyadékkal gyermekét.  Éjszaka vagy elalvás előtt sok kisded még igényelheti az anyatejet vagy a cumisüveget. Ezek megnyugvást nyújthatnak számukra, ha vigasztalásra vágynak. Érdemes olyan ritmusban haladni, mely a gyermek és a szülő számára is megfelelő.

És a te gyermeked miből iszik szívesen?

Cumi vagy pohár? Miből igyon a tipegő gyerekitalt?  

 További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top