Trend

Még tovább kerekítve

A Nissan nem éppen meghökkentõ formatervezésû jármûveirõl ismert, a megbízhatóság inkább tartozik a cég elismert értékei közé. Most azonban nagy változás várható: a 2003-ban bemutatkozó új Micra nem csak a felszín alatt lesz modern.




Ez a szögletmentes kiskocsi csupán még tanulmányautóként mutatkozik be, de az autógyár megszellőztette a hírt: az egyelőre csak mm-nek hívott jármű a Micra utódja lesz. Azt meg kell jegyezni, hogy azért az elő-Micra belső tere azért nem feltétlen egyezik meg a sorozatgyártású modellével. Különösen igaz ez a műszerfal közepén trónoló hatalmas képernyőre, ahol ebben a kategóriában meglehetősen szokatlan informatikai lehetőségek is elérhetők. A kormányról is vezérelhető berendezés nem csak a navigációs rendszert, MP3-as lejátszót, CD és DVD-lejátszót foglal magában – egy személyi számítógép lehetőségeit is nyújtja.





A rendszer segítségével letölthetők a naprakész várostérképek, az aktuális közlekedési információk, s ennek megfelelően könnyen el lehet kerülni a város, és az autópálya dugóit. Egy ilyen berendezés ma még annyiba kerül, mint a legolcsóbb kisautó. Ez pedig várhatóan 2003-ig nem fog jelentősen megváltozni, úgyhogy a sorozatgyártású Micrában a berendezés helyén várhatóan CD-játszós hi-fit találunk majd.





Elképzelhető viszont, hogy a távirányító és a gyújtáskulcs helyét és szerepét egyaránt átvevő kártyás-rendszer már alapfelszereltség lesz a kiskocsiban. Ez a berendezés teljesít szolgálatot ugyanis az mm-ben. A vezetőnek nem kell bajlódnia még a távirányító gombjának megnyomásával sem, a zárak automatikusan nyílnak, ahogy a kártya öt méteren belüli körzetbe kerül.





A kocsi elektronikája ráadásul felismeri a kártyát, s annak tulajdonosához állítja a kocsi kényelmi berendezéseit. Nem kell tehát a férj, vagy a feleség után hosszú percekig állítani az ülést, a tükröket és a rádiót – mindez automatikusan történik. Persze a Micra méretei is nagyot nőnek majd. A jelenleg meglehetősen szűkös kisautó 2003 után tágas és funkcionális belső elrendezésű, modern járművé válik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top