Trend

A nõies illat jelentése

Vajon a nõies illat a nõ társadalmi szerepéhez kötõdik vagy biológiai gyökerei vannak? Mitõl nõies illat például a gyöngyvirág, a narancsvirág, a jácint, az írisz, a rózsa, a szegfû, a vanília, a fahéj...?




És mitől férfias a dohány, a sör, a frissen kaszált széna, a tequila, a szantálfa, a méz, a tokaji aszú, a füst, a moha, a zöld fű, a lombillat? A társadalmi szerepek uralják az illatérzékelésünket, vagy az kizárólag biológiai alapokon nyugszik?

Az illatérzékelés az egyik legősibb és legbonyolultabb emberi tulajdonság. Az első illat, amit érzékelünk, édesanyánk testének illata. Később megtanuljuk, hogy amit orrunkkal érzékeltünk, az tulajdonképpen egy nő illata volt. Ezt aztán elnevezzük gyengéd, érzéki, nőies illatnak.





Ehhez a képzethez viszonyítva, minden más eltérő illatot ellenkező, tehát férfias képzet alá fogunk besorolni. A vanília illata nem lehet fiús, mert a vanília fehér, mint a mamám melle, a csoki illata nem lehet lányos, mert a csoki olyan sötét, mint a papám arca, amikor két napja nem borotválkozik. Az illat: emlék. Önmagában semmit nem jelent, de mégis belevésődik a tudatba, s akár évtizedekig is felidézi viselőjét, anélkül, hogy pontosan tudnánk, hogyan és miért.





A szagokkal foglalkozó szakemberek az ún. női illatokat három jól körülhatárolható illatcsaládba sorolják. Megkülönböztetnek virágos, fás és orientális illatkompozíciókat. A legnépesebb tábor az első, idetartozik a női illatok fele. A virágos illatokat a már felsorolt gyöngyvirág, narancsvirág, jácint, írisz, rózsa, jázmin, nárcisz, szegfű stb. alkotják. A citrusfélék illatát a vanília, a déli virágok és a fűszeres illatok határozzák meg, a keletiesekét pedig a szegfűszeg, a fahéj és a szantálfa. A citrus és a fenyő hatású fanyar illatok az előbbieknél mindenképpen hűvösebb hatást keltenek.

A természettudományi felosztás még nem ad választ a fenti kérdésekre. Lássuk az irodalmat! Egyik kedvenc könyvem: Patrick Süskind „A parfüm” című regénye, amelyben a főhős a világ legtökéletesebb parfümjének előállításához huszonöt fiatal lány meggyilkolása árán jut el.




Jean-Babtiste gyermeklányok bőrét nyúzza le, hogy megtalálja a hullaszagból illat-esszenciává varázsolt titokzatos anyagot, amely viselőjének emberfeletti hatalmat ad; a főhős kíméletlen öldöklése végül azért nem nyeri el jogos büntetését, mert a kivégzésére odasereglő tömeg szeretetbe kábul Jean-Babtiste illatától. A horrorisztikus történetben az az igazán érdekes, hogy a szagló, illatos testek világában ő az egyetlen, akinek egyáltalán nincs testszaga: az illat (hiánya) különíti el az emberektől, és a (tökéletes) illattól várja az emberekkel történő egyesülést.





Hogy mi köze van a regénynek a valósághoz? Talán annyi, hogy megmutatja: a valóságban tökéletes női illat nem létezik. Vagyis a női lénynek nincs olyan esszenciális tartalma, amely a tökéletes szeretet-illatban lenne megalkotható. Biológiai alapú erotikus vonzások vannak, de a nőies illat csak egy elnevezés, amelyet a társadalom értékrendszere és a szokás alakít ki.

Játssz és nyerj értékes Lux- csomagot!
A játék >





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top