nlc.hu
Trend

Sminkszivacs tisztítása

Így tartsd tisztán a sminkszivacsot!

Te milyen gyakran szoktad kitisztítani a sminkszivacsodat? A legjobb, ha minden használat után megteszed, 2-3 hetenként pedig a fertőtlenítés sem árt.

Bár az üzletekben kaphatók egyszerű, olcsó, egy-két vagy legfeljebb néhány használatra tervezett sminkszivacsok is, ám sokkal igényesebb és nem mellesleg környezetkímélőbb megoldás, ha inkább olyan minőségi sminkszivacsot, sminktojást szerzel be, amit hosszabb ideig használhatsz. Egy ilyen eszköz viszont akár több ezer forintba is belekerülhet, éppen ezért fontos, hogy rendesen ki tudd használni, ehhez azonban elengedhetetlen a rendszeres, alapos tisztítás, mely nem mellesleg a bőröd egészségének megőrzése érdekében is kötelező. 

A sminkszivacsoknak nincs konkrét „szavatossági idejük”, de ha vigyázol rájuk és rendszeresen kitisztítod őket, akár fél évig is jó állapotban maradnak. Vagyis évente kétszer elegendő cserélni őket.

Sminkszivacs

Fotó: Getty Images

Víz és szappan

A legegyszerűbb és leggyorsabb módszer, amivel a sminkszivacsot kitisztíthatod, a vizes-szappanos átmosás. Ezt gyakorlatilag minden használat után érdemes megejteni.

  1. A szivacsot tartsd folyóvíz alá és nyomkodd össze párszor, hogy teljesen feldagadjon!
  2. Nyomj rá folyékony szappant vagy mosogatószert, majd masszírozd bele alaposan!
  3. Folyóvíz alatt alaposan öblítsd ki belőle a szappant!
  4. Tedd olyan helyre, ahol teljesen ki tud száradni!

Áztatás

Még ha minden sminkelés után átmosod is a szivacsot az előző pontban ismertetett módon, az alapozó, higlighter és egyéb sminktermékek akkor sem fognak maradéktalanul eltűnni belőle. Ha az eszköz már jobban elszíneződött, érdemes elvégezni egy áztatást!

  1. Egy edénybe önts forró vizet és keverj hozzá folyékony szappant (legjobb az antibakteriális) vagy mosogatószert!
  2. Dobd bele a sminkszivacsot és nyomkodd a víz alá, hogy teljesen átázzon! Ehhez célszerű például egy kanalat használni, nehogy megégesd a kezed!
  3. Hagyd ázni 15-20 percig!
  4. Miután kivetted a vízből, az esetleg még foltosan maradt részeket még egyszer szappanozd be!
  5. Végül folyóvíz alatt öblítsd ki belőle a tisztítószert, majd hagyd megszáradni!
Sminkszivacs

Te milyen gyakran tisztítod? (Fotó: Getty Images)

Mikró

Mivel a szivacsban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, melyek aztán a bőrödre jutva irritációt, pattanásokat okozhatnak, ezért két-három hetente érdemes át is fertőtleníteni azt, amit a legkönnyebben mikrohullámú sütőben tehetsz meg. 

  1. Egy mikrózható bögrébe engedj vizet és keverj bele folyékony szappant vagy mosogatószert, illetve adj hozzá néhány csepp olívaolajat!
  2. A sminkszivacsot nyomd a víz alá, hagyd átázni, hogy lehetőleg minél inkább a vízszint alatt is maradjon!
  3. Tedd be a bögrét a mikróba legalább egy percre!
  4. Miután a program lejárt, a bögrét óvatosan vedd ki, és semmi esetre se nyúlj még bele a vízbe, hagyd némileg kihűlni a szivaccsal együtt!
  5. Miután kivetted a bögréből az eszközt, folyóvíz alatt is nyomkodd át, majd szárítsd meg!

Még több hasznos tipp:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top