nlc.hu
Trend

Cica krém teszt

Nem nyávognak, nyugtatnak: cica krémeket teszteltünk

Csupán a magyar nyelv szépsége, hogy a cica krémekről cuki macskák jutnak az eszünkbe, hisz ezeket a bőrnyugtató arcápolókat úgy kell ejteni: sziká krém.

Tesztsorozatunk újabb állomásához érkezett, ezúttal a magyar piacon fellelhető, legnépszerűbb cica krémek képességeiről rántjuk le a leplet. Tesztelőcsapatunk az elmúlt hetekben szorgosan próbálgatta a készítményeket, és mint tapasztalataik összegzéséből kiderült, némelyik igencsak megéri az árát. 

Mik azok a cica krémek?

Elsőként is tisztázzuk gyorsan, a cica krémeket helyesen úgy ejtjük: sziká krém, és a cicusok helyett az ázsiai gázló, azaz a Centella asiatica növényről, annak rövidítéséről kapta a nevét. A belőle nyert kivonat bizonyítottan tisztító, nyugtató, bőrfelszínt egyenletesebbé tevő és tonizáló hatású összetevő, aminek sebgyógyító, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása is van. Fő aktív komponensei az asiaticoside, madecassoside, asiatic és madecassic acid, amelyekkel önállóan, és egymással, valamint a növényi kivonattal kombinálva is találkozhatunk a krémekben. A cica krémek persze emellett – jó esetben – még több más, a bőr számára hasznos összetevőket is tartalmaznak, amelyek a fenti képességeket támogatják, kiegészítik. 

Ahogyan azt a Krémmánia is összefoglalta, „a cica krémekről összességében elmondható, hogy alapvetően hámképződést serkentő, az egészséges epidermisz helyreállását segítő krémekről van szó, amik egyrészt felgyorsítják az irritált, hámló, kisebb bőrgyógyászati beavatkozásokkal kezelt bőr megújulását, másrészt pedig védőréteget képeznek a bőr felszínén, így megvédik a sérült területet. A Cica krémek hatása három dolgon alapszik: egyrészt antibakteriális, gyulladáscsökkentő és kollagénszintézist serkentő hatású összetevőik révén elősegítik a gyorsabb sebgyógyulást, másrészt pedig olyan összetevőket tartalmaznak, melyek képesek védőréteget képezni a bőrön, mellyel a további negatív behatások elkerülését segítik, harmadrészt pedig hidratáló hatásuk révén segítenek visszaállítani a bőr normál vízháztartását.” És akkor lássuk, miként vizsgáztak a cicás tesztalanyaink!

Kiehl’s Centella Sensitive Cica-Cream

Kiehl's Centella Sensitive Cica-Cream

Kiehl’s Centella Sensitive Cica-Cream

A tesztelő bőrtípusa: száraz

Első benyomás: Tubusos kiszerelésű, designja letisztult, puritán, inkább arra törekedtek, hogy a csomagoláson információkat adjanak át a termékről, ami nekem szimpatikussá tette. Maga a krém fehér színű, masszív állagú, enyhe gyógynövényes illattal. Az illat elsőre meglepett, de nem túlzó, felvitel után gyorsan elillan.

Tapasztalat felvitelkor: Viszonylag sűrűbb állagának köszönhetően nekem tovább tartott eloszlatni a bőrön, mint egy sima hidratáló krémet, és a beszívódásra is többet kellett várnom, ellenben a bőröm nem fénylett tőle és érezhetően ápolta.

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: Nappal használtam, más kozmetikumot nem használtam mellé, és nem is kellett, úgy éreztem, ez a krém önmagában gondoskodik mindenről, amit bőröm igényel. Kifejezett irritáció nem jellemző a bőrömre, de így is érezhető volt egy általános bőrnyugtató hatás, ami a mostani hűvösebb, néha szeles időben jót tesz a bőrömnek. Sminket nem vittem fel rá, ritkán sminkelek.

Erőssége: Nagyon gazdag textúrájú, jó ápoló hatású és szerintem minden bőrtípusra használható.

Mire figyelj: Az adagolásra figyelj, erősebben kell kinyomni a tubusból a krémet.

La Roche-Posay Cicaplast B5 Bőrnyugtató Spray

La Roche-Posay Cicaplast B5 Bőrnyugtató Spray

La Roche-Posay Cicaplast B5 Bőrnyugtató Spray

A tesztelő bőrtípusa: normál

Első benyomás: Pumpás kiszerelésű, flakonos termék, amiről messziről látszik, hogy La Roche-Posay, ami a minőséget és a hatékonyságot juttatja eszembe. Nem krémes állagú bőrápolóról van szó, hanem egy kicsit fehéres színű folyadékról, amit magunkra fújhatunk. Illatanyagot nem tartalmaz, így valóban érzékeny bőrre is kiváló.

Tapasztalat felvitelkor: A spray feje megfelelően porlaszt, így nagyon jól eloszlatható, és viszonylag gyorsan be is szívódik, bár egy kis ragacsos érzetet hagy maga után. Fényleni azonban nem fénylik tőle a bőr.

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: Főként kislányom ekcémás bőrére használtam, de éjszakára az arcomon is jól működött plusz bőrnyugtatóként az esti arckrémem alá, kvázi szérumként használva. Ami számomra nagyon fontos volt, hogy szépen elmulasztotta a kislányom ekcémáját és a krémes érzet miatt sem volt hiszti, mert nem volt ilyen.

Erőssége: Nagyon gyorsan beszívódik és szépen hat, hidratál, nyugtat, még az ekcémára hajlamos bőr állapotát is javítja.

Mire figyelj: Kicsit folyós, de ez ennél az állagnál érthető, ellenben az eloszlatása könnyebb és egyszerűbb is így, mint egy krémé.

Biotherm Aquasource Cica Nutri Cream Hidratáló Krém Száraz Bőrre

Biotherm Aquasource Cica Nutri Cream Hidratáló Krém Száraz Bőrre

Biotherm Aquasource Cica Nutri Cream Hidratáló Krém Száraz Bőrre

A tesztelő bőrtípusa: száraz

Első benyomás: Mutatós, súlyos üvegtégelye van a krémnek, íves, kézre álló formájú, kifejezetten jól néz ki. Belül egy plusz kis fedél is védi első kinyitáskor a krémet, aminek enyhe barackos-rózsaszínes színe van és valami isteni friss, virágos illata. Állaga meglepően könnyed.

Tapasztalat felvitelkor: A száraz bőrre való krémek tapasztalataim szerint gyakran sűrűek, testesek, ennél meglepett, hogy mennyire lágy állagú. Ennek is köszönhetően nagyon jól el lehetett oszlatni a bőrön. Nagyon jól felszívódott, érezhetően és azonnal hidratálta a bőrömet, és finom puhává, selymessé tette. 

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: Száraz bőröm van, ami hideg időben hajlamos kipirosodni, és ugyan még nincs igazi tél, ennek már az első jelei ilyenkor látszódni, érződni szoktak. Három hete használom még csak ezt a krémet, de az októberi időjárást remekül bírta a bőröm, nagyon elégedett vagyok vele, hogy semmi pír, semmi húzódó érzés nincs. Nappalra is szeretem felvinni, mert szépen lehet rá sminkelni, este pedig egy picit többet szoktam, hogy még intenzívebben érezzem a hatását. Esténként használok szérumot is előtte, de a felszívódását nem befolyásolja, nekem szépen megfér egymás után mindkettő.

Erőssége: Könnyed állaggal és nagyon jó felszívódással párosul az intenzíven hidratáló, nyugtató hatása. Nem nehezíti el a bőrt, csodás.

Mire figyelj: Talán csak a kiszerelését tudnám megjegyezni, jobban szeretem a pumpás tégelyeket, vagy legalább járhatna mellé egy kis spatula, hogy ne kelljen belenyúlni. Máskülönben abszolút ajánlom száraz bőrre mindenki számára.

Geek & Gorgeous 101 Stress Less Szérum

Geek & Gorgeous 101 Stress Less Szérum

Geek & Gorgeous 101 Stress Less Szérum

A tesztelő bőrtípusa: normál

Első benyomás: A szérumoknál megszokott pipettás kiszerelésű, kicsit gyógyszertári, letisztult designja van, látszik, hogy gyógyítást is várhatunk tőle. Maga a szérum átlátszó, egészen folyós állagú, és illatmentes. 

Tapasztalat felvitelkor: Pár csepp alkalmanként elegendő belőle, nagyon könnyen eloszlatható, és gyorsan felszívódik a bőrbe, ragacsos utóérzet nélkül, amitől kényelmes a használata többlépcsős rutin esetén is.

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: Az esti arcápolási rutin részeként használtam, volt, hogy más szérummal együtt, ilyen esetekben is jól működött, nem volt túl sok emiatt a bőrömnek a mennyiség. Úgy tapasztaltam az elmúlt hetekben, hogy nagyon szépen nyugtatja a bőrt, olyannyira, hogy kislányom kipirosodására hajlamos bőrére is tettem belőle és szépen megnyugtatta, hamar elmúlt, amit ennek tulajdonítok.

Erőssége: Hamar felszívódik, illatanyagmentes és csodákat művel az irritált, kipirosodásra hajlamos bőrrel is.

Mire figyelj: Nincs ilyen, abszolút elégedett vagyok a képességeivel.

essence Hello, Good Stuff! CICA Arckrém

essence Hello, Good Stuff! CICA Arckrém

essence Hello, Good Stuff! CICA Arckrém

A tesztelő bőrtípusa: száraz

Első benyomás: A krém tubusban rejtőzik, ami kellemesen kézreálló, ráadásul praktikus is, ha vinni szeretném magammal. A vékony csőr rendkívül megkönnyíti és szabályozhatóvá teszi a krém adagolását. A tubus nem túl nagy, de úgy tűnik, hogy a krém kiadós, sokáig elég. A design kellemes, a tubus zöld és halvány bézs színe természetes összetevőket sejtet, ami a feltüntetett adat alapján 99 százalékban meg is valósul. Az állaga normál, puha krémszerű, a színe fehér. A leírás szerint nincs benne illatanyag, azonban van egy leheletnyi finom krémillata, olyan tisztaságillat-szerű, ez nekem kifejezetten tetszett.

Tapasztalat felvitelkor: Rendkívül könnyen eloszlatható, gyorsan felszívódik, nem hagy nyomot, nem ragacsos, nem fénylik, tökéletes.

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: Esténként használtam, más kozmetikumokkal együtt is működik. Érezhetően hidratál. Ahogy hidegre fordul az idő, mint most, a bőröm érzékenyen reagál, szárad, kipirosodik, de úgy tűnik, hogy a krém ezt eddig meggátolta, hatékonyan véd a kutyasétáltatós hideg szelek ellen is.

Erőssége: Puha, selymes lett tőle a bőröm, ráadásul ez a hatás hosszan megmarad.

Mire figyelj: Nem találtam semmi negatívumot, kellemes, simulékony, ápoló cica ez.

almost 1.618 Cica + Ceramide Regeneráló Arckrém

almost 1.618 Cica + Ceramide Regeneráló Arckrém

almost 1.618 Cica + Ceramide Regeneráló Arckrém

A tesztelő bőrtípusa: kombinált, de inkább érzékeny bőröm van

Első benyomás:  Tubusos kiszerelésű, pont a nekem tetsző, letisztult stílusú a csomagolása. A készítmény fehéres színű, krémes állagú, egy pici gyógyszertári kenőcs illatot érzek rajta, de nagyon kellemes, tiszta illat. Illatanyag nincs benne.

Tapasztalat felvitelkor: Nagyon szépen eloszlik a bőrön, ragacsos érzetet nem hagy, de kell 1-2 perc a felszívódásához. Utána azonban nyomtalan, nem fénylik tőle jobban, mint más, eddig használt arckrémtől. 

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: Kicsit ad-hoc jelleggel, amikor szükség volt rá. Elég érzékeny a bőröm, és hajlamos sajnos kipattogni, ha nem szeret valamilyen kozmetikumot, vagy stresszeli a nap. Így általában nem egész arcra, hanem pattanásokra, sérülésekre használtam. Nem használtam egész arcra, de így abszolút rendben van más sminkkel, fényvédővel is. Mivel nem hagy ragacsos érzetet maga után, szerintem abszolút beilleszthető a bőrápolási rutinba. Szérumok után bőrnyugtatásnak is kiváló lehet, csak az én bőröm sajnos a szérumokat sem bírja annyira. Ezt viszont bírta, és ennek nagyon örülök, hidratált lett tőle. Mivel egy antibiotikumkúra miatt a bőröm allergiás lett, volt alkalmam igazán tesztelni ezt a cica krémet. Valóban nyugtató hatása van, a kiütések a pirosból rózsaszínné váltak, valóban megújítja a bőrt. A fogászati kezelés miatt kirepedt száj szélére is kentem belőle – valójában nem tudom megállapítani, tett-e hozzá, és mi lett volna ha nem kenek mást, vagy épp semmit, de ártani nem ártott, és szépen gyógyult a seb, az biztos. 

Erőssége: Én eddig más – nehéz, egészen kenőcsös – állagú cica krémet használtam, azzal szemben ennek nagy előnye, hogy krém állagú, lehet rá sminkelni, nem nehezíti el a bőrt. Illetve nem szárít, mint ahogy más cica krémek szokták a bőrömet (nem is értem miért), és tényleg csillapítja a gyulladást. 

Mire figyelj: Ahhoz, hogy az ember rendszeresen kenje vele az arcát, szerintem nem gazdaságos, de lokális, egy-egy pattira, sérülésre való használatra ideális.

Mádara SOS Rich Hydra-Barrier Cica Krém

Mádara SOS Rich Hydra-Barrier Cica Krém

Mádara SOS Rich Hydra-Barrier Cica Krém

A tesztelő bőrtípusa: kombinált bőr, a T-zónában zsíros részekkel

Első benyomás: Kis karcsú műanyag mögött lapul a krém, ami egy keskeny kis csőrön jut ki a dobozból. Könnyen nyomható és könnyen adagolható. Nekem tetszett nagyon a csomagolás, hiszen fehér, ezüst SOS+ felirattal. Könnyen bedobható egy női táskába, és a precíz kis nyomóka segítségével könnyen, az arc minden pontjára eljuttatható kis pöttyökben a krém. A krém állagát egy kicsit nehezebbnek éreztem, és nem teljesen fehér volt, inkább rózsaszínes, ellenben van egy kis enyhe illata, amit nem tudtam meghatározni. Nem kellemetlen, de érezhető picit felvitel közben. 

Tapasztalat felvitelkor: A felvitelkor nagyon jó segítség a kis vékony kinyomó, amivel precízen lehet az arc kritikus pontjaira eljuttatni a krémet. Én kis pontokat tettem a bőröm szárazabb részeire (a két orcámra, homlokomra, államra) és ezt kentem szét a bőröm egészére. Gyorsan beszívódott, nem hagyott olajos vagy zsíros réteget, még ott sem, ahol egyébként zsírosabb a bőröm.

Használatával kapcsolatos tapasztaltok:  A tényleg száraz részeken kellemes és hidratált érzésem volt a felkenése után. Érzetem, hogy jól beszívódik és utána sokkal később kezdett el újra kiszáradni a bőröm. Én éjszaka használtam főleg, az esti rutinom lezáró momentuma volt. Sminkkel is kipróbáltam, de ritkán alapozok és púderezek, így ezt nem tudtam tesztelni, de az arcpirosítóval és a korrektorral jól működött. Nem fényesedett ki, helyette inkább egységesebb bőrt kaptam felkenés után. Úgy vettem észre, hogy hétről hétre szebb és egységesebb lett a bőröm a használata közben. Kevesebb bőrhibám volt, vagy ami volt, az gyorsan elmúlt, és ezt a krémnek tulajdonítom. Plusz nagyon jól hidratált. Nekem ősszel, télen a hideg időben szárazabb az arcbőröm, így ez a krém segített, hogy sehol se legyenek száraz részek. 

Erőssége: Imádtam, hogy ezzel a vékony kis fejével pont a kritikus területekre tudtam nyomni egy kis adagot a krémből. Így nem ment pocsékba semmi, és nem kellett belenyúlni egy tégelybe. Extra pont a higiéniának! 

Mire figyelj: A pici negatívum talán a meghatározhatatlan illatanyag a krémben, ami bár nem volt zavaró, de mégsem tudtam hová tenni. 

PURITO Centella Illatmentes Regeneráló Krém

PURITO Centella Illatmentes Regeneráló Krém

PURITO Centella Illatmentes Regeneráló Krém

A tesztelő bőrtípusa: normál

Első benyomás: Tubusos készítmény, a gyógyszertári krémeket idéző, letisztult csomagolásban. Fehér, kicsit géles állagú a krém, illatanyag nincs benne, ez különösen előnyös az esetében.

Tapasztalat felvitelkor: Könnyen felvihető, bár kicsit nehezebb krém, azonban úgy tapasztaltam, a mostani, téli időszakra pont tökéletes. Felkenéskor egy picit fénylik a bőr, de amint teljesen felszívódott, pár perc után ez elmúlik.

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: Általában éjszakára használtam, de nappal sem volt gondom vele, fényvédőt mindig teszek fel és tökéletes volt alá kenve is, nem veszett össze semmivel, valamint a szérumaimmal is lehetett rétegezni esti rutinban. Imádta a bőröm ezt a krémet, így én is, egészen biztos, hogy újra veszem még a télen. Sokkal szebb lett a bőröm, mondhatni kitisztult, az apróbb hibák elmúltak mióta használom. Érzékeny a bőröm, nem mindegy, milyen kozmetikumokat használok, de ettől nem pattogok ki – bár nem is használtam volna tovább egy percig sem, ha az ellenkezője történik.

Erőssége: Nagyon jól hidratálja, nyugtatja a bőrt és a 2% niacinamid egy csoda – a magasabbat nem bírom, de így imádja a bőröm.

Mire figyelj: Semmi gond nem volt vele, ajánlom mindenkinek.

Pyunkang Yul Calming Moisture Repair Balzsam

Pyunkang Yul Calming Moisture Repair Balzsam

Pyunkang Yul Calming Moisture Repair Balzsam

A tesztelő bőrtípusa: kombinált

Első benyomás: Tégelyes kiszerelésű, átlagos csomagolású krém, kissé zselés állaggal, áttetszően fehér színnel, illatanyag nélkül.

Tapasztalat felvitelkor: Nagyon könnyen eloszlatható, pillanatok alatt felszívódik és bár van a végén némi ragacsos érzés, pár perc múlva már ez sem érezhető. A bőröm nem fénylett tőle.

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: Nappalra smink alá használtam, jól bírta a bőröm, és megfelelően tudtam rá sminkelni is, nap végére sem folyt le a smink tőle. Többlépéses rutin esetén is kényelmes, tömör érzetet ad a bőrnek és sokkal puhább, ápoltabb lett a bőröm tőle, a szárazabb részeknek kifejezetten jót tett.

Erőssége: Látványosan és azonnal puhítja az arcbőrt, általánosságban a bőrképen nagyon sokan tud javítani, egységesebb, ápoltabb, elégedett vagyok a hatásával.

Mire figyelj: Nekem kombinált típusú az arcbőröm, erre kifejezetten jó, de zsíros bőrre szerintem már sok lehet.

Dearboo Centella Cica Bőrkiegyensúlyozó Arckrém

Dearboo Centella Cica Bőrkiegyensúlyozó Arckrém

Dearboo Centella Cica Bőrkiegyensúlyozó Arckrém

A tesztelő bőrtípusa: kombinált

Első benyomás: Egyszerű, zöld tégelyes arckrém, mondhatni unisex designnal, zöld papírdobozka is jár hozzá. Tetszett, hogy ez utóbbin hasznos információk, az összetételére, hatására utaló piktogramok vannak, jó kis informatív. Fehér színű, nagyon könnyed krémről van szó, enyhe friss, citrusos illattal. Ez utóbbit sajnáltam, jobban szeretem az illatmentes készítményeket.

Tapasztalat felvitelkor: Mind az állaga, mind a felszívódása nagyon jó, igazán kényelmes nemcsak éjjelre, de nappalra is. Nappal fényvédő alá vittem fel, hogy adjon egy alap hidratálást, éjjelre többet használtam belőle. Ragacsos érzet nem járt vele, lehetett rétegezős rutinba is használni. Könnyű hidratálást nyújt, nem nehezíti el a bőrt, a szárazabb bőrterületekre éjjelre tettem még fölé egy másik krémből egy picit, számomra így volt komfortos.

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: Főként T-vonalban tág pórusú bőröm van, és hajlamos rá, hogy hormonális pattik jelenjenek meg rajta az állam vonalában a menzeszem előtti napokban, én elsősorban erre vártam tőle megoldást. A krémet egy teljes hónapon át használtam, mondhatni egy ciklust végigkísért, és valóban kevésbé látványosak voltak a megjelenő pattanások, és hamarabb is elmúlt a velük járó pirosság. (Voltak, de az egész lefolyása a dolognak sokkal enyhébb volt mint szokott lenni.) Mivel a rutinom többi részén nem változtattam, ennek a krémnek tudom be ezt a javulást és nagyon örülök neki. Használok külön, a pórusokra ható hámlasztó készítményt és időnként agyagos maszkot is, amit alapvetően kordában tartják a pórusaimat, így ebből a szempontból nem tudom, mire lenne képes önmagában ez a krém, de összetevőit nézve mindenképp jól kiegészíti egy mitesszeres, pattis bőr arcápolási rutinját.

Erőssége: Valóban érzékelhető bőrnyugtató hatása van, segíti a pattanásos bőr gyógyulását, és szerintem azt is, hogy kevesebb patti jelenjen meg. Ehhez van benne némi kémiai hámlasztó összetevő és teafaolaj is, amik alapjáraton szuperek. Emellé még az állagát emelné ki, kényelmesen könnyed, jól felszívódó.

Mire figyelj: Egyedül azt sajnálom, hogy illatosított a krém, anélkül abszolút tökéletes lenne, de a hatását végső soron így is kifejtette, így nem panaszkodom. 

VT Cosmetics Cica Arckrém

VT Cosmetics Cica Arckrém

VT Cosmetics Cica Arckrém

A tesztelő bőrtípusa: kombinált

Első benyomás: Tubusos kiszerelésű, egyszerű, letisztult, mégis a brandre jellemző színeknek köszönhetően könnyen felismerhető designt kapott a csomagolás. A krém maga vízszínű, kellemes mentholos illata van.

Tapasztalat felvitelkor: Nagyon könnyen eloszlatható, villámgyorsan felszívódik, semmilyen réteget nem hagy a bőrön és nem is fénylik ki tőle, teljesen észrevétlen, így mindezek miatt egy abszolút kényelmes arckrémről van szó.

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: Éjszakára használtam a krémet, arctisztítás után, más kozmetikumot nem használok. T-vonalban zsíros, pattanásokra hajlamos bőröm van, pozitív tapasztalat volt, hogy az elmúlt pár hétben, mióta használom, szépen levitte a gyulladást, mostanra sokkal szebb lett a bőrképem, mint volt. 

Erőssége: Könnyen felszívódik, nem marad zavaró nyoma az arcon és kellemes az illata, ráadásul még hatékony is pattanások ellen.

Mire figyelj: Nincs ilyen igazán, talán csak annyi, hogy egy pumpás verziót jobban kedvelnék, azzal egyszerűbb lenne adagolni. De bőrnyugtató hatása így is vitathatatlan.

Mást is teszteltünk már

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top