Demi Moore lila ruhájától Kim Kardashian Monroe-pillanatáig – Emlékezetes vintage ruhák a vörös szőnyegek világából

Benecz Judit | 2022. Október 02.
Dicsérhetjük őket fenntarthatósági szempontból, vagy gyönyörködhetünk szimplán abban is, milyen ruhaköltemények készültek évtizedekkel ezelőtt, vintage estélyi ruhát mindenesetre divat lett viselni a vörös szőnyegen.

Egy haute couture ruha elkészítése sok száz munkaóra. Anyaga mindig a legjobb, kidolgozottsága művészi, ára csillagászati. És mégis, a legtöbbet egyetlen egyszer veszik fel, mindegy, hogy a társasági elit zárt eseményeiről vagy a vakuk fényében fürdőző vörös szőnyeges gálákról van szó. Egyfelől azt mondják, nem illik, másfelől azt, a varázsa is elvész a ruháknak, másodszor viselni már unalmas, mi több, rangon aluli. Mégis, az elmúlt (most már jó pár) évben egyre elfogadottabbá vált, hogy a sztárok vintage estélyi ruhákban mutatkozzanak a legrangosabb eseményeken is, bizonyítván, egy ruha akkor is páratlanul állhat rajtunk, ha az nem a legutolsó kollekcióból való. Ráadásul fenntarthatósági szempontból is jóval szerencsésebb választás.

A kezdetek: Demi Moore, 1992

Demi Moore (Fotó: Jim Smeal/Ron Galella Collection via Getty Images)

Mára már maga az esemény is vintage, mikor világsztár először, vállaltan vintage estélyi ruhát viselt a vörös szőnyegen. Demi Moore volt az, aki az 1992-es Oscar-gálán viselte ezt a lila ruhát, amit valamikor a 40-es vagy 50-es években készítettek. A ruhát a hollywoodi sztárok körében népszerű LILY et Cie üzletben vásárolta, mely évtizedek óta kínál múzeumokba illő szépségű, és olykor korú estélyi ruhákat.

Winona Ryder, 1994

Winona Ryder (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Winona Ryder a kilencvenes évek divatikonja volt, egyben a grunge stílus koronázatlan királynője. A neves eseményekre azonban ő is megválogatta mit vesz fel, pazar estélyi ruhák egész sora fűződik a nevéhez. A pazar azonban az ő olvasatában már akkor sem kizárólag az újat jelentette. Az 1994-es Oscar-gálán viselt, a húszas évek stílusában készített rojtos ruháját például 10 dollárért vette használtan. Hab a tortán, hogy szettjével trendet teremtett, és hirtelen mindenki flapper lánynak akart öltözni.

Julia Roberts, 2001

Julia Roberts (Fotó: Terry McGinnis/WireImage)

Oscar-díjat vintage ruhában átvenni igazi menőség lehet, erre utal legalábbis, hogy gyűjtésünkben sem Julia Roberts az egyetlen, aki ilyen alkalomhoz kapcsolódóan választott régi ruhát. Fekete-fehér Valentino estélyi ruhájáról beszélt akkoriban mindenki, pláne, hogy az olaszok Lagerfeldje, Valentino Garavani csaknem tíz évvel korábbi, 1992-es kollekciójában szerepelt.

Renée Zellweger, 2001

Renee Zellweger (Fotó: Steve Granitz/WireImage)

2001-ben az is megismerte René Zellweger nevét, aki valamilyen csoda folytán korábban sosem hallott róla, hisz akkor mutatták be főszereplésével a Bridget Jones naplója mozifilmet. A divattörténet szempontjából azonban nemcsak filmbéli playboy nyuszi kosztümje vált emlékezetessé abból az évből, de az Oscar-gálán viselt citromsárga, ötvenes évekbeli Jean Dessès estélyi ruhája is.

Reese Witherspoon, 2006

Reese Witherspoon (Fotó: SGranitz/WireImage)

Az ötvenes évek tobzódott a gyönyörű, nőies ruhákban, a látványos sziluettekben és pazar kelmékben, gondoljunk csak Christian Diorra, akinek egy 1957-es kreációját viselte Reese Witherspoon 2006-ban, mikor átvehette a Legjobb Színésznőnek járó Oscar-díjat A nyughatatlan filmben nyújtott alakításáért. 

Jennifer Lopez, 2006

Jennifer Lopez (Fotó: Toni Anne Barson Archive/WireImage)

Ránézésre talán csak divattörténészek mondanák meg, hogy Jennifer Lopez olívazöld estélyi ruhája, amit a 2006-os Oscar-gálán viselt, közel ötven éves volt. A Jean Dessès kreáció egész pontosan 1959-ben készült, de ma is nyerő választás lenne bármilyen vörös szőnyeges eseményre.

Angelina Jolie, 2007

Angelina Jolie és Brad Pitt (Fotó: Yasky/WireImage)

Ha az ötvenes évekről van szó a Balmain divatház is megkerülhetetlennek számít, gyönyörű kreációk kerültek ki szalonjából, amik mára bebizonyították, nemcsak saját korukban számítanak divatos választásnak. Angelina Jolie 2007-ben viselte ezt a ruhát filmje, a Hatalmas szív premierjére.  

Kate Moss, 2016

Kate Moss (Fotó: Laurent Viteur/FilmMagic)

Roy Halston Frowick a hatvanas és hetvenes évek megkerülhetetlen divattervezője volt, egyben a diszkókorszak féktelen partikirálya, e tekintetben pedig találó választás volt Kate Mosstól, hogy 2016-ban egy vintage Halston ruhában jelent meg a Loving premierjén. Hozzá kell tenni, nem ez volt az első és utolsó alkalom, hogy régebbi kollekciókból választott ruhát magának a szupermodell, sőt, kifejezetten szeret vintage kincseket beválogatni gardróbjába. 

Rita Moreno, 2018

Rita Moreno (Fotó: Dan MacMedan/WireImage)

Rita Moreno színésznő 2018-as Oscar-gálán viselt ruhájának híre bejárta a fél világot. Nemcsak, egy átlagos vintage darabról volt szó, hanem konkrétan arról a ruháról, amiben 1962-ben átvehette Oscar-díját, így választása a vörös szőnyeges ruhaismétlések nagykönyvébe is méltán bekerült.

Gwyneth Paltrow, 2019

Gwyneth Paltrow (Fotó: FOX Image Collection via Getty Images)

A minap ötvenedik születésnapját ünneplő Gwyneth Paltrow 2019-ben viselte ezt a fekete-fehér vintage estélyit, mely egy picit Audrey Hepburn stílusát idézi. Nem véletlenül, a Valentino estélyi 1963-ban készült, tökéletesen illett volna Hepburnhöz is, aki abban az évben mutatta be Amerikai fogócska című filmjét. 

Jennifer Aniston, 2020

Jennifer Aniston (Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Jennifer Aniston letisztult, sallangmentes stílusa divatikonná tette, e tekintetben a kilencvenes évek divatja különösen jól illik hozzá. Nem véletlen, hogy ennyire remekül mutatott a 2020-as SAG Awards-on viselt, John Galliano által tervezett Dior estélyiben, ami még a divatház 1999-es kollekciójában szerepelt.

Bella Hadid, 2021

Bella Hadid (Fotó: Lionel Hahn/Getty Images)

Nem ez volt Bella Hadid egyetlen látványos ruhaválasztása a tavalyi cannes-i filmfesztiválon, a 2002-es Jean Paul Gaultier estélyi mellett azonban egyetlen tudosítás sem ment el szó nélkül. A hófehér, pánt nélküli ruhát a fekete tüllből kialakított, látványában uszályként folytatódó mellrész tette extravagássá, valamint annak emléke, hogy azt Naomi Campbell mutatta be a 19 évvel azelőtti couture divatbemutatón. 

Zendaya, 2021

Zendaya (Fotó: Randy Shropshire/Getty Images for ESSENCE)

„Ő maga egy önálló kreatív erő. Egy készülőben lévő kulturális ikon.”monda róla Denis Villeneuve filmrendező, és valóban, megkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen főszereplője a popkultúrának. Milliónyi szempár szegeződik rá és milliók számára példakép, ezért is fontos, hogy ruhaválasztásaival mit üzen. Ha ő felvesz egy vintage darabot (még ha az egy divatház luxusterméke is), azzal egyértelműen üzen a fiataloknak, az értéket nemcsak az új dolgok képviselik, a használt ruha menő, még akkor is, ha a vörös szőnyegen fotózzák az embert. 2021-ben például ezt a nyolcvanas évekbeli YSL couture ruhát viselte a Black Women In Hollywood Awards gáláján.

Dua Lipa, 2022

Dua Lipa (Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Gianni Versace máig ható kollekciókat tervezett a nyolcvanas és kilencvenes években, nem véletlen, hogy Donatella Versace párszor már feldolgozta azóta a bátyjától rámaradt örökséget. Versace 1992-es őszi-téli kollekciója különösen emlékezetes volt, akkor csinált ugyanis az addig szofisztikált kis feketéből dévaj szexszimbólumot. Kollekcióját a szado-mazo öltözékek fekete, bőr ruhái, a kikötözések bőr pántjai ihlették, amik vad és dögös bandázsruhákká változtatták a fekete szetteket. Közülük viselt egy eredeti, arany kiegészítőktől hemzsegő darabot Dua Lipa az idei Grammy-gálán. 

Kim Kardashian, 2022

Kim Kardashian (Fotó: Gotham/Getty Images)

Ha a vörös szőnyeges eseményeken feltűnt vintage darabokat rangsorolni kellene, az abszolút csúcsot mindenképp Kim Kardashian MET-gálás öltözéke jelentené, ami nem volt más, mint Marilyn Monroe ikonikus ruhája. Az eset óriási port kavart, a szó szerint muzeális darabban ugyanis alig tudott mozogni a celebritás, így először az a hír járta, hogy megsérült a felbecsülhetetlen értékű ruha, majd kiderült, mégsem. A történet legnagyobb problematikáját azonban mégsem a ruhára varrt gyöngyök aktuális állapota jelentette, hanem a tény, hogy Kim Kardashian büszkén vallott róla, képes volt egy hónap alatt 16 kilót lefogynia, csak azért, hogy koplalása árán beleférjen a ruhába.

Exit mobile version