nlc.hu
Trend
Norvég mintás pulóverek divatja

Nyelvtörő a nevük, de a fél világ ezeket a norvég pulcsimintákat imádja

Állítólag ha magunk kötjük, akkor az igazi a norvég mintás pulóver, de ettől nyugodtan tekintsetek el.

Ami a nyárnak a virág mintás ruha, az a télnek a norvég mintás pulóver. Fix és stabil pont, mindig van irányzat és stílus amibe tökéletesen passzol, mostanság akár flitteres szoknyákhoz és bőrnadrághoz is.

Ezek a legismertebb norvég pulóverminták

Mielőtt jobban belemennénk a lusekofte és selburose világába, tudni kell, minden skandináv országnak megvannak a saját, régmúltba visszanyúló népi mintái, amiket az avatatlan szem könnyen lenorvégmintáz. Ilyen például a lopapeysa, vagyis izlandi pulóver a jellegzetes, csipkegallérszerű mintájával, mi több, a Fair-sziget kötésmintái is világhíresek és hasonlóképp divatosak, a picinyke sziget azonban Skócia része. És ha már itt tartunk, Európa más népei is büszkélkednek kötésmintákkal, gondoljunk csak a franciákra, az olaszokra, és bizony a régi magyar keresztszemes minták se semmik, ha valaki pulóverré formálja őket. De mi most maradjunk a norvég mintáknál.

Selburose

Az egyik legrégebbi és talán legismertebb, az ismétlődő nyolcszögletű rózsaformákat ott találjuk mindenen, maximum eddig nem tudtad, hogy így hívják őket. A selburose eredete a 16. századra nyúlik vissza, akkortájt több európai országban is megjelent, Norvégiában Marit Guldsetbrua Emstadnak köszönhetően indított karriert, 1857-ben elsőként ő dísztett velük egy pár kötött kesztyűt Selbuban. Az egyujjas, fekete-fehér kötött kesztyű, a selbuvott ma már világhírű, a norvég öltözködéskultúra megkerülhetetlen eleme, eleinte azonban a kelengye részeként volt szokás elkészíteni. Köszönhetően annak, hogy az igazán gondos kivitelezésű kötött kesztyű sok időráfordítást igényel, a hajadon lányok feladata lett, hogy leendő férjük és az egész násznép számára kössenek egy-egy kesztyűt ajándékba – addig sem mászkáltak ide-oda. Emiatt gyakran egész fiatalon nekikezdtek a kesztyűkötésnek, hogy kellő számú darabbal rendelkezzenek az esküvőjük napjára.

norvég tradicionális kötött kesztyűk

Norvég kötött kesztyűk, köztük selburose mintás is (Fotó: Wikipedia/Kjersti Lie)

A rózsaminta aztán a kesztyűkről átterjedt nagyjából mindenre, gyakran olyan formában és feldolgozásban is, aminek már az ég világon semmi köze konkrétan Norvégiához, inkább téli, karácsonyi időszakkal hozzák összefüggésbe – hogy csak egyet mondjunk, a karácsonyi csúnya pulcsikon is gyakori a felbukkanása.

Setesdal minták

A tradicionális norvég kötésmintákat jelölik, amik a pulóvereket, sapkákat, kesztyűket, zoknikat is ékesítik. Vastagabb sorminták és apróbb kötésminták váltakozásából épül fel, kontrasztos színeket használva. Itt is egy asszony vált meghatározóvá, Annicken Sibbern volt az, aki az 1920-as években egy könyvbe összegyűjtötte a hagyományos kötésmintákat, mely aztán évtizedekig meghatározó alapmű volt a témában, ami segítette azt is, hogy a setesdal minták nemzetközi karriert fussanak be. A lusekofte, más néven setesdalsgnser egy máig népszerű kötött kabátka vagy kardigántípus, amit szintén ezek a minták díszítenek, eredete az 1800-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg férfiak hordták a jellemzően fekete-fehérben elkészített ruhákat, amik mostanra a női gardróbokba is bekerült, és változatos színpárosításokkal hódít.

Lusekofte kötött kardigánok - Fotók: Norlender

Lusekofte kötött kardigánok (Fotók: Norlender)

Marius minták

A Marius kötött pulóverek jellegzetes mintájáról van szó – ha volt gyerekkorodban bökős kötött pulcsid, azt jó eséllyel ilyesmi díszítette. A tradicionális norvég minták összegyúrásából 1953-ban született meg a pulóver mintázata Unn Søilandnak köszönhetően, de másik vonalon egy Bitten Eriksen művésznevű tervező is sajátjának vallja a mintát, ami így néz ki.

A Marius pulcsik egyszerűsített setesdal mintával dolgoznak, a dekor csak a nyakrésznél található, körkörös formában, elöl és hátul egyaránt. A piros, fehér és kék színek meghatározóak, eredetileg sötét alapon fehér mintákkal és piros kezdéssel tervezték meg azokat, de mára már más színvariációkban is megtaláljuk.

Mivel hordjuk a norvég mintás pulcsikat?

Köszönhetően annak, hogy az évtizedek során a norvég mintás pulóverek gyűjtőfogalommá és a nyugati országok téli divatjának alapelemévé vált, a mintáknak számunkra is lett egy ismerős, otthonos bája, melegsége. (Itt jegyeznénk meg, e ponttól elengedjük a lélekben velünk lévő népművelő kezét és norvég minta alatt fogjuk érteni a tipikus, téli sormintás szvettereket, ruhákat.)

De térjünk is vissza a bájhoz és kellemhez, amikről meg kell jegyezni, e pulóverek esetén könnyen fordulhat át öregesbe, ám csak akkor, ha a szett nem passzol. Fontos, hogy a pulcsi színei jól álljanak, kiemeljék színeinket, akkor lesz ragyogóbb, élettel telibb az arcunk. Ha ez megvan, akkor tekintsünk rá egyszerűen úgy, mint egy mintás pulcsira, és innentől néhány öltözködési jó tanács, amik segítségével csinos szetteket tudsz összedobni a norvég minták főszereplésével.

  • Egy szettbe egy norvég minta elég: hacsak nem egy otthoni melegítőről, pizsamáról van szó, ne halmozzuk a norvég mintákat. Legyen csak a pulóverünk vagy szoknyánk díszítve, a kettő egyszerre túlzás. Cserébe jó kiegészítője a munkahelyi szetteknek, passzolnak hozzá az elegáns szabású szövet nadrágok, szoknyák. A norvég minták alakformálnak is, ezt vegyük számításba. A nyakrésznél intenzívebb, nagyobb minták szélesíthetik a vállakat, hangsúlyozzák a mellkast, az alsó passzé pedig a csípőt. Ha ezt nem szeretnéd, válassz olyan felsőt, amin kevésbé kontrasztosak a színek, illetve figyeld a mintákat. Van, aminél nagyobb, másnál kisebb részt fed be, sokat számít.
street style szett norvég mintás pulóverrel

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

  • Farmerrel örök cimbik, alap casual szettet adna az őszi-téli időszakra. Esetükben ha izgalmasabbá szeretnéd tenni megjelenésedet, válassz extrább fazonú pulóvert vagy kardigánt, variálj azon, mennyire, miként tűröd be elől a nadrágba, és egy mutatós csizma is óriást lendít az outfiten. 
street style szett farmerrel és norvég mintás kardigánnal

Fotó: Claudio Lavenia/Getty Images

  • A kötött pulóverhez nagyon jól illenek a fényes, alkalmibb nadrágok és szoknyák. A szatén fénye remek kontrasztot ad, klasszikus fazonokkal, mint a ceruzaszoknya, pliszírozott midi szoknya elegáns hétköznapi outfitet kapunk. Akár flitteres szoknyákkal is jól mutatnak a pulóverek, esetükben azonban ne a legvadabb parti minit húzzuk magunkra. Ez már túl nagy kontrasztot adhat, és ellenkező hatást válthat ki. A klasszikus, hosszabb fazonok esetükben is jobb választások, a flittertől épp elég feltűnő lesz a szoknyánk, aminek pikkelykéi jobb, ha csak egy, a pulcsinkhoz jól passzoló színben játszanak.
street style szett norvég mintás pulóverrel és arany színű szoknyával

Fotó: by Hanna Lassen/Getty Images

  • Műbőr nadrágokhoz, szoknyákhoz is jól mutat a mintás kötött pulcsi, itt is a két anyag felülete, kontrasztja teszi vonzóvá az outfitet.
street style szett bűr nadrággal és norvég mintás pulóverrel

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Ha kedvet kaptál egy hasonló szetthez, mutatunk néhány lelőhelyet, hogy tudsz beszerezni norvég mintás kötött pulóvert vagy ruhát.

Polo Ralph Lauren norvég mintás pulóver
Megnézem
Összes kép (10)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top