nlc.hu
Trend

Mitől ér milliókat egy sneaker?

A sneaker ma már jobb befektetés, mint az arany

Benned is felmerült már a kérdés, hogy vajon mi kerül egy sneakeren több millió forintba?

Szombat délután elloptak egy 4,5 millió forint értékű Nike Louis Vuitton Air Force 1 Low Virgil Abloh sneakert a Balázs Kicks budapesti üzletéből. A szóban forgó  sportcipő a bolt kínálatának legdrágább darabja volt, azonban a piacon előfordulnak hasonló, vagy ennél akár jóval drágább árfekvésű modellek is. De vajon mi kerül egy sportcipőn több millió forintba? És melyek jelenleg a legértékesebb sneakerek a világon? 

A StockX viszonteladói platform – mely a részvényekhez hasonló módon követi nyomon a sneakerek valós idejű értékét – becslései szerint a sneakerpiac már jelenleg is 10 milliárd dolláros iparág, mely az előrejelzések szerint 2030-ra közel 30 milliárd dollárra növekszik majd. A sneaker ma már sokak szerint jobb befektetés, mint az arany. 

Sneaker bolt

Fotó: Wesley Lapointe / Los Angeles Times

Kedvtelés vagy befektetés

„A korai Jordan korszak ikonikus tornacipői (Michael Jordan 1985-ös Air Jordan kollekciója – a szerk.) voltak azok, amelyek lassan behatoltak a mainstreambe és a popkultúrába, és általuk megszülettek a gyűjtők, azaz a sneakerheadek” – magyarázta a CNN riportjában Caitlin Donovan, a patinás Christie’s aukciós ház táska-, streetwear- és sneaker részlegének vezetője.

Míg egyes gyűjtők pusztán befektetésként tekintenek a sneakerekre, mások kedvtelésből gyűjtenek, számukra egy-egy pár birtoklása akár egészen személyes vonatkozású lehet. „Az emberek hajlamosak bizonyos értékekkel, narratívákkal vagy témákkal azonosulni, amelyek túlmutatnak az egyes márkákon” – fejtegette ugyanitt egy amerikai gyűjtő, Ann Jacobe, akinek mára közel 500 darabos sneakerkollekciója van. Hozzátette: ő olyan nagy becsben tartja a sneakereket, mint egy műgyűjtő a szobrokat vagy festményeket és egyes modellek az áraik alapján bizony fel is veszik a versenyt az értékes műalkotásokkal.

A piac csúcsát a klasszikus sneakerek limitált kiadású, általában hírességekkel együttműködésben készült változatai jelentik. „A gyűjtők ezeket a kollaborációkat,  amelyek gyakran korlátozott mennyiségben jelennek meg az elsődleges piacon, a másodlagos piacon már prémium áron vásárolják fel” – mondta Derek Morrison, a  StockX európai kereskedelmi igazgatója, aki magyarázatot adott a lábbelik árképzésére is:

Sok tényező van, amiért egyes modellek drágábbak lehetnek, mint mások, például az, hogy mennyire ritka, viselte-e egy híresség, vagy hogy egy felkapott együttműködésről van-e szó. De általában a kereslet és a kínálat függvénye – minél kevesebb van belőle, annál meggyőzőbb vagy rezonánsabb a termék, és annál többe kerül.

A leg-leg-leg sneakerek

Minden idők eddigi legdrágább sportcipőjeként Solid Gold OVO x Air Jordan sneakert tartják számon, melyet Matt Senna amerikai konceptuális művész készített Drake számára, az értéke pedig nem kevesebb, mint 2 millió dollár, azaz átszámítva mintegy 690 millió forint. A lábbeli a legapróbb részletekig az Air Jordan 10-es modelljét idézi, ám 24-karátos, tömör aranyból készült és több mint 20 kilót nyom. Viselni tehát nem lehet, sokkal inkább szoborként értelmezhető.  

Solid Gold OVO x Air Jordan

Solid Gold OVO x Air Jordan

Kanye West a 2008-as Grammy-gálán egy korábban sosem látott, fekete Nike Air Yeezy 1 sneakerben lépett fel. A modellt, melyet Nike Air Yeezy 1 Grammy (Prototype) néven azonosítanak, sosem adták ki, éppen ezért a gyűjtők egyik legnagyobb vágyálma lett. 2021-ben a Sotheby’s aukciósház árverezett el egy ritka párt ebből a lábbeliből, melyért a vevő 1,8 millió dollárt, azaz közel 620 millió forintnak megfelelő összeget fizetett ki. Ezzel pedig új korszak kezdődött a sneakerritkaságok árazásában. 

Kanye West a 2008-as Grammy-gálán

Kanye West a 2008-as Grammy-gálán a vagyont érő sneakerben (Fotó: Lester Cohen/WireImage)

A 2022-es év legdrágább sportcipőjének a Louis Vuitton x Nike Air Force 1 Low sneaker bizonyult. A 2021 novemberében elhunyt Virgil Abloh által tervezett tornacipőkből kétszáz párat árverezett el a Sotheby’s. Az aukciókon szinte minden pár 100 ezer dollárnál magasabb áron kelt el, egy 5-ös méretű férfi modellért pedig 352 800 dollárt, azaz nagyjából 120 millió forintot fizetett ki egy gyűjtő.

Louis Vuitton x Nike Air Force 1 Low

Louis Vuitton x Nike Air Force 1 Low (Fotó: Profimedia)

A StockX platformon jelenleg a legmagasabb áron egy 2016-os Nike MAG Back to the Future sneakert kínálnak. A Vissza a jövőbe önbefűzős cipője által inspirált cipőkből összesen 89 pár készült, melyeket eredetileg egy jótékonysági tombolán lehetett megnyerni. A tombolajegyek darabja 10 dollárba került, a bevételt pedig Michael J. Fox Parkinson-kutatással foglalkozó alapítványa kapta. A limitált szériás lábbelik azóta áveréseken cserélnek gazdát, hatalmas összegekért. A StockX-en jelen pillanatban 156 152 dollárért, azaz mintegy 54 millió forintért lehet megvásárolni egy párat.

Nike MAG Back to the Future

Nike MAG Back to the Future (Fotó: Profimedia)

Via: CNN, Sotheby’s, Complex

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top