nlc.hu
Trend

A skin cycling

Nem csak trendi, de egészséges is a skin cycling

A közösségi médiában népszerűvé vált skin cycling módszer a szakemberek szerint is jót tesz a bőrnek.

Az elmúlt időszakban a közösségi oldalak szépségápolással foglalkozó szegmensében az egyik legfelkapottabb kifejezés a skin cycling lett. A péládul TikTokon a #skincycling hashtag jelenleg  több mint 328 millió megtekintésnél jár. De miről is van szó pontosan?

Mi az a skin cycling?

A skin cycling lényege, hogy ahelyett, hogy minden nap ugyanazokat a termékeket alkalmaznánk az arcápolási rutinunkban, néhány napos kihagyással használunk bizonyos hatóanyagokat, lényegében pihenőnapokat biztosítva a bőrünknek. Bár maga a kifejezés viszonylag új keletű, dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Kórház bőrgyógyászati kozmetikai és klinikai kutatási részlegének igazgatója az Everyday Health riportjában hangsúlyozta: a bőrgyógyászok már régóta javasolják a hatóanyagok szakaszos vagy váltakozó használatát.

Dr. Whitney Bowe bőrgyógyász szerint a trend azért épp most vált felkapottá, mivel a világjárvány idején sokan túlbonyolították a bőrápolási rutinjukat és az összetevők olyan kombinációival is kísérleteztek, melyek irritálták, károsították a bőrüket. Ennek eredményeképp aztán egyre többen ismerték fel, hogy a bőrápolási rutinban is gyakran a kevesebb több.

„Ahelyett, hogy több terméket halmoznánk egymásra, a skin cyling arra ösztönöz, hogy stratégiailag használjuk a termékeket, úgy, hogy azok valóban kiegészítsék egymást” – fogalmazott a szakember.

Arcápolás

(Fotó: Getty Images)

Így csináld!

Ha szeretnél belevágni a skin cycling gyakorlásába, a következőkre lesz szükséged:

  • Hámlasztó (például glikolsav vagy szalicilsav)
  • Retinoid (retinol vagy retinaldehidre)
  • Hidratáló krém 

A klasszikus skin cycling négy éjszakás ciklusra épül, a következőképpen:

1. nap: hámlasztás

Első nap az esti bőrápolási rutinodban, az alapos tisztítást követően használj – lehetőleg kémiai – hámlasztót, mely eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőröd felszínéről, így minden más összetevő már sokkal könnyebben tud majd behatolni, illetve beépülni a bőrödbe. A hámlasztást követően persze ne feledkezz meg a hidratálásról sem!  

2. nap: retinoid

A második napon a retinoidok kapják a főszerepet az esti bőrápolási rutinban. A retinoidok A-vitamin-származékok, amelyek segíthetnek megelőzni, illetve csökkenteni a ráncosodást. Mivel ez az anyag, különösen ha eddig nem vagy csak ritkán használtad, bőrpírt, irritációt válthat ki, ezért az arc tisztítását majd szárazra törlését követően vigyél fel egy vékony réteg hidratáló krémet, különösképp az olyan érzékeny területekre, mint a szemkörnyék vagy az orr. Ezt követően jöhet a retinoid tartalmú termék használata.

3.-4. nap: pihenés és hidratálás

A 3. és 4. napon a bőr pihentetésére, regenerálódására kell koncentrálni, alapos hidratálás mellett. A tisztítás után nem kell teljesen szárazra törölnöd a bőrödet, sőt, jobb ha a nedves bőrre viszed fel a hidratáló termékeket. A hidratáló krém előtt hidratáló szérumot is alkalmazhatsz.

Dr. Bowe hozzátette: a gyakorlatban a ciklus időzítése a bőrtípustól függően személyre szabható.  Ha érzékenységet és irritációt tapasztalsz, növelheted a pihenőnapok számát. Abban az esetben viszont, ha a bőröd jól alkalmazkodott a retinoidhoz, ki is hagyhatsz egy pihenőnapot.

Szérum

(Fotó: Getty Images)

Így hat a bőrödre 

Egészségesebb bőrgát

A barrier, vagyis a bőrgát épsége nem csak kozmetikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos, hiszen megvéd a fertőzésektől, a durva vegyi anyagoktól és az allergénektől.  A túlzott hámlasztás és az erős retinoidok használata károsíthatja a bőrgátat, ám a skin cycling a pihenőnapok beiktatásával kiküszöböli ezt.

Csökkenti a mellékhatásokat

A skin cycling a hatóanyagok negatív mellékhatásait is csökkenti, hiszen a ciklust követve nem visszük túlzásba egy-egy termék használatát, a bőrnek pedig van ideje regenerálódni.

Segíti az alkalmazkodást

„A regenerációs éjszakák különösen előnyösek ősszel, amikor a levegő egyre szárazabbá és hűvösebbé válik” – mutatott rá dr. Bowe. A  skin cycling megelőzi a bőr kiszáradását, illetve segíti abban, hogy jobban tudjon alkalmazkodni az évszakok változásaival járó környezeti hatásokhoz.

Kinek ajánlott és kinek nem?

A lapnak nyilatkozó bőrgyógyászok szerint a skin cycling különösen ideális az érzékeny bőrűek, illetve azok számára, akik potenciálisan irritáló terméket, például hámlasztót vagy retinoidot szeretnének beilleszteni a bőrápolási rutinjukba. Azok számára viszont, akiknek a bőre már jól alkalmazkodott ezekhez az erősebb hatóanyagokhoz, kevésbé hasznos. Dr. Rowe mindemellett figyelmeztetet: ha bőrbetegséggel küzdesz, például aknéval vagy rosaceával, a módszer alkalmazása előtt mindenképp konzultálj a bőrgyógyászoddal!  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top