nlc.hu
Trend

Így válassz éjszakai arckrémet

Elmondjuk, miért van értelme külön éjszakai krémet vásárolni, és azt is, miért nincs

Ilyen szempontok alapján válassz éjszakai arckrémet.

Minden drogéria polcán ott sorakoznak az éjszakai arckrémek kicsi holdacska piktogrammal, hogy még véletlenül se reggel kenjük fel magunkra. De belegondoltunk már abba, hogy végső soron mivel tudnak ezek többet – vagy sem – nappali társaiknál? Miért jó, ha van külön éjszakai hidratálónk, vagy épp miért lehet teljesen felesleges?

A legfőbb különbség

Ha nincs külön éjszakai arckrémed, és még sohasem volt, megnyugtatunk: az égvilágon semmi bűnt nem követtél el az arcbőröddel. Az egyetlen dolog, amire tényleg figyelj, hogy éjszakára ne használj fényvédőt tartalmazó arckrémet. Ha a nappali hidratálód ilyen, mindenképp vegyél mellé egy SPF nélkülit, sokkal jobb a bőrödnek, ha éjszaka a minél alaposabb hidratálásra, bőrregenerálásra, az esetleges bőrproblémák célzott javítására helyezed a hangsúlyt. Az alvás óráiban érthető módon kevesebb stressz, káros külső környezeti hatás éri a bőrödet, többet kamatoztat a hatóanyagokból a bőröd, ráadásul a sötétben szüksége sincs fényvédelemre.

A kulcsszó tehát a hidratálás, éjszakai krémeknél szívesen használják rá a táplálás szót, nem véletlenül. Éjszaka még egy zsíros-kombinált bőrtípus számára sem rossz, ha a nappalinál egy picit testesebb krém kerül rá, olyan, ami a bőr nedvességtartalmának megőrzésére nagy hangsúlyt fektet. Ez nem helyettesíti a „hozzáadott hidratálást” nyújtó humektáns hatóanyagokat (mint a glycerin, sorbitol, urea, carnitine, sodium PCA stb.) amiket a krém mellett szérumok, tonerek formájában is megadhatunk a bőrnek. Esti arcápolási rutinunk végén azonban a hidratáló krém jó, ha tartalmaz okkluzív, azaz elzáró anyagokat, amik azért felelősek, hogy egyfajta védőréteget képezzenek a bőrön, és így gátolják meg, hogy a nedvesség eltávozzon belőle (ezt transzepidermális vízvesztésnek, röviden TEWL-nek is nevezik). Ezenkívül védik a bőrt a külső káros hatásoktól, segítik a bőr védőrétegének, a bőrbarriernek a működését, helyreállítását.

Ne egy krémes dunsztkötést képzeljünk el, de ezek a krémek összetevőik miatt egy picit kétségtelenül sűrűbbek, ezért lehet, hogy ami éjszakára kényelmes és kellemes, nappalra már nem lenne olyan komfortos a plusz fényvédő és smink alatt.

Mindezt a hidratálást, bőrvédelmet persze egy olyan arckrém is megadhatja számunkra, amit nappalra szánnak, az éjszakai/nappali kategorizálás egy része simán csak marketingfogás, de kár lenne máglyára vetni a gyártókat, a jelölések ugyanis segíthetik a választást abban az esetben, ha nappali krémünk fényvédős, és/vagy úgy érezzük, éjszakára egy picit táplálóbb is jól jönne bőrünk számára.

Itt kapcsolódnak be az éjszakai krémek.

éjszakai krém arckrém hidratáló krém arcápolás

Fotó: Getty Images

Jó esetben egy éjszakai arckrém nemcsak megfelelően hidratál, de a már emlegetett regenerálásban is aktívan részt vesz. Teszi mindezt olyan hatóanyagokkal, mint

  • az antioxidánsok: például bakuchiol, ferulasav, zöldtea-kivonat vagy az ázsiai gázló kivonata
  • vitaminok: például az E-vitamin, vagy az A-vitamin, azaz a retinol
  • peptidek: mint az Argireline, a Matrixyl 3000 vagy a Copper-Tripeptide-1, amik fura nevük ellenére kifejezetten ígéretes anti-aging összetevőknek számítanak.

Fontos hozzátenni, nagyszerű az is, ha e szuper hatóanyagokat nappali krémünk is tartalmazza, hisz csak hozzátesznek bőrápolásunkhoz, így első blikkre azt is mondhatnánk, az egyenlet fordítottan is igaz, ami éjszakára jó, az nappalra is az lehet, ám néhány mini szabály itt is van.

Eltekintve tehát attól, hogy a krém sűrűsége okán mennyire kényelmes vagy sem egy adott arckrém, vannak hatóanyagok, amiket inkább éjszakára vagy inkább nappalra javasolnak használni. Ha ilyeneket tartalmaz az arckrém, tartsuk be az ajánlást. A retinoidok talán a legjobb, bizonyított anti-aging összetevők a bőrápolásban, ám legtöbb változata fényérzékeny, azaz fény hatására könnyen, gyorsan lebomlik és így nem fejti ki hatását. Ha retinolos krémünket célzottan éjszakára ajánlják, felesleges nappal a csodát várni tőle.

A C-vitamint pedig éppen fordítva érdemes beépíteni az arcápolási rutinba. A C-vitamin igazoltan képes boostolni a fényvédők hatékonyságát (önmagában nem véd az UV-sugárzás ellen, a fényvédő összetevők hatékonyságát javítja tovább), ezért érdemesebb reggel felvinni a vele készült kozmetikumot, a fényvédőt megelőzően. Ám ettől még nem tiltja semmi, hogy este is használjuk, nagyon szuper antioxidáns vitaminféle, ami hosszú távon számos módon előnyére válik bőrünknek.  

Tippek éjszakai arckrémekre

éjszakai arckrémek

A La Roche-Posay Tolériane Dermallergo családja egy illatanyag- és alkoholmentes éjszakai krémmel bővült, ami kifejezetten az allergiára hajlamos, reaktív bőr számára kínál bőrnyugtatást. Sphingobioma baktérium-kivonata támogatja a bőr mikrobiom egyensúlyát, neurosensine peptidtartalma szintén a bőrirritáció ellen hat, javítja a bőr komfortérzetét, B-6 vitamin tartalma pedig antioxidánsként működik közre.

Az Institut Esthederm Excellage Krém egy nappali és/vagy éjszakai használatra is javasolt gazdag hidratáló, mely intenzíven táplálja a bőrt, nyugtatja azt. Összetevői közt találunk kollagéntermelésre ható, a sejtkommunikációt serkentő komponenst, és számos hidratáló összetevőt, melyek segítik pótolni a bőr nedvességtartalmát.

A Helia-D Botanic Concept Éjszakai Ránctalanító Krém Tokaji Bor Kivonattal és Bakuchiollal anti-aging hatású bakuchiolt tartalmaz, melyet a természet retinoljának is tartanak, továbbá számos növényi olajat, melyek vitamintartalma, antioxidáns hatása hozzájárul a bőr éjszakai regenerációjához, a bőr védőrétegének helyreállításához.

A Kiehl’s Midnight Recovery Omega-rich Cloud Cream a bőrvédő lipidréteg helyreállításában segít, 95 százalékban természetes eredetű összetevői közt számos növényi olajat találunk, a formula gazdag Omega-6 és Omega-3 zsírsavakban. Segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát és láthatóan fokozza annak rugalmasságát, hogy az fiatalosabb megjelenésű legyen. 

A CeraVe Éjszakai Hidratáló Krém a Krémmánia legnépszerűbb éjszakai krémje. Niacinamide-ot, ceramidokat tartalmaz, erősíti a bőr védőrétegét, intenzíven hidratál és bőrnyugtató hatása is van. Könnyed állagú, mégis tápláló formulájú arcápoló.

Az Eucerin Anti-Pigment éjszakai krém, mint neve is elárulja, a pigmentfoltok ellen ható összetevőket tartalmaz, amelyek csökkentik a melanintermelődést a bőrben, a bőrkép így egységesebb lesz, a foltok rendszeres használattal halványodhatnak. Segíti a bőrregenerációt, bőrnyugtató összetevőket is tartalmaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top