nlc.hu
Trend

Sminkelhetünk a strandra?

Sminkelnél a strandra? Inkább ne tedd!

A tűző napon viselt smink akár súlyosan is károsíthatja a bőrt. Elmondjuk, mire figyelj a kánikulában és azt is, mit használhatsz mégis, ha strandoláskor sem mondanál le a sminkről.

Dübörög a kánikula, aki csak teheti, a vízparton próbál meg enyhülést találni a hőségben, és persze a nagy, nyári melegben is szeretnénk csinosak maradni, legyen szó akár strandolásról, akár más jellegű programról. Kérdés, hogy a bőrünkre hogyan vigyázzunk, mennyi festéket bír el ilyenkor az arc, egyáltalán szóba jöhet-e bármiféle smink ezekben a hetekben. Utánajártunk.

Legfeljebb színezett fényvédőben gondolkozzunk!

Páll Patrícia kozmetikus szerint a nyár egyértelműen körvonalazza, hogy milyen irányt vegyen a sminkünk. „Bármennyire is szeretnék nagyívű gondolatokat megosztani veled, kénytelen vagyok szakmailag mégis egyszerűen azt mondani: ne sminkelj a kánikulában, ne sminkelj a strandon!” És hogy miért? Azért, mert a smink fullasztólag hat a bőrünkre, tönkretesszük vele, gyulladás és bőrproblémák lesznek a következményei rengeteg esetben, ráadásul nem is mutat jól a hőségtől arcunkról leolvadt smink.

„Egyezzünk ki a bőrünk árnyalatával megegyező, tulajdonképpen filterhatást képző, színezett fényvédővel,  esetleg szempillaspirállal, ha úgy érezzük, hogy szeretnénk jobban mutatni a kánikulában” – javasolja. Fontosnak tartja még a fényvédőt kiegészíteni egy jó kalappal vagy baseballsapkával is, hogy megfelelően biztonságban legyünk, amellett, hogy egyébként az arany középút híve: a kritikus, dél körüli órákat senkinek nem javasolja, ugyanakkor azt sem látja életszerűnek, hogy a délután második felében talpig naptejben menjünk le a boltba. Fontos viszont tudnunk, hogy a fényvédő egyszerre jelent egészségügyi és esztétikai biztonságot is.

Smink és strand: no

fotó: getty images

„Az elmúlt években sokkal hamarabb pigmentálódik a bőrünk, mint korábban, a pigmentációs problémák akár a hormonális változások kapcsán is pillanatok alatt kialakulhatnak, ezeket a foltokat pedig rettenetesen nehéz utána eltüntetni” – magyarázza. Persze van megoldás, de a procedúrák hosszadalmasak, és már csak azért is költségesek, mert amelyik módszer az egyik embernél működik, a másiknál már nem biztos, hogy beválik. Fontos tisztában lennünk vele, hogy arcunk védelme lényegében a nyakig, sőt a dekoltázsig tart. Beleértve ebbe mind a tisztítás, mind a fényvédelem folyamatát. Egyrészt ezeken a területeken kitettebb és vékonyabb a bőr, másrészt természetesen jobban szem előtt is van. „Nem kizárólag pigmentációs problémákat okoz az UV, hanem roncsolja a kollagénszálakat, az öregedés jelei sokkal hamarabb megjelennek” – fejti ki Patrícia, hogy miért is legyünk nyáron fokozottan körültekintőek.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a biztonságosabb órákban, egy délutáni vagy koraesti találkozáshoz le kell mondanunk a sminkről. Érdemes azonban ilyenkor is az évszaknak megfelelően választanunk. „Napsütötte, napcsókolta sminkek szépen elérhetők bronzosítóval, melyből egy lehelletnyi mehet a szemre is, mindez pedig némi könnyed, légies szájfénnyel kiemelve már ragyogó eredményt nyújt” – osztja meg tanácsát a szakértő.

Hidratálás, primer és fixáló

Csom Barbara kozmetikus mester és sminkes javaslata az, hogy a hőségben csak megfelelően előkészített arcbőrt sminkeljünk. „Már egy napégés is elég kellemetlen, de ha még a smink is beleég a bőrbe, az végképp” – mondja kérdésemre, elmagyarázva, hogy amikor az UV sugárzás hatására a sminkben található pigmentek foltosodáshoz, pattanásokhoz, értágulatokhoz, egyenetlen bőrszínhez, bőrpírhez vezethetnek, a bőr égni, viszketni kezdhet, és feldagadhat, extrém esetben az allergiás reakció sem kizárt.

Szakértőnk szerint ha valaki nem tud ellenállni a strandon viselt sminknek, akkor érdemes arctonikot használnia: ez egyszerre hidratálja és nyugtatja a bőrt anélkül, hogy elmozdítaná a sminket. Fontos a megfelelő – a télinél könnyedebb és lágyabb – arcápoló, valamint a fényvédő használata. Utóbbiból mindenkinek, bőrtípustól függetlenül az 50 faktorost ajánlja. Zsírosabb bőr esetén akár az arcápolót is elhagyhatjuk, a fényvédő önmagában is képes a megfelelő hidratációt biztosítani. 

Smink és strand: no

fotó: getty images

Mit tegyünk, ha mégis a smink mellett döntenénk? „Ha szükséges, nagyon könnyed alapozó krémet használjunk, erre nagyon jók a BB, a CC, illetve a DD krémek (utóbbi az előző kettő kombinációja), hiszen adnak egy egyenletesebb bőrszínt” – feleli Csom Barbara. – “Érdemes primert használni alá, melyből vannak már kifejezetten olyanok is, melyek normalizálják a faggyúmirigyek termelését, ami a nyári melegben különösen hasznos.” Azt tanácsolja, hogy az alapozók és púderek vásárlásánál az ásványi alapúakat részesítsük előnyben. A hosszabb minőségmegőrzési idő miatt ezzel egyrészt pénzt takaríthatunk meg, másrészt ezek egyszerre nyugtatják és táplálják a bőrt. Külön praktikaként azt javasolja, hogy ha sminkelni szeretnénk nyáron, akkor a highlighter és a bronzosító mellé szemceruza helyett inkább tust használjunk, hiszen ez nehezebben kenődik el. A tartósság érdekében pedig érdemes sminkfixálót használnunk, ami – internetes trendek ide vagy oda – semmiképpen ne hajlakk legyen, hanem erre a célra tervezett sminktermék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top