nlc.hu
Trend

Nyári lábápolás

Így ápold a lábaid nyáron!

Bár a lábápolásra az igényesség jegyében egész évben gondot kell fordítanunk, a nyári hónapokban még jelentősebb hangsúlyt kap, hiszen mezítlábas időszakot élünk, a szandálokban, papucsokban egyrészt sokkal inkább szem előtt vannak a lábak, másrészt sokkal több környezeti hatásnak vannak kitéve.

Hogy mi mindenre figyeljünk a nyári lábápolás során, azt Szálkai Hajnalka, a NAILSPA tulajdonosa mondta el.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy mind esztétikai, mind egészségügyi szempontból fontos, hogy otthon rendszeresen ápoljuk, kezeljük a lábunkat, pedikűrös szakembert pedig lehetőleg 4, de maximum 6 hetente keressünk fel. 

Két pedikűrös időpont között az alábbikat teheted meg a lábaid ápolása céljából: a napi tusolás közben habkővel vagy nem durva szemcséjű talpreszelővel végezz finom bufferolást a sarkaidon, így elkerülve a keményebb szarusodás kialakulását. Heti 1-2 alkalommal pedig szánj magadra 15-30 percet és az alábbiak szerint ápold a lábaidat:

  1. Áztasd be kézmeleg vízbe a lábaidat (puhító, lazító sóval) majd a talpreszelővel távolítsd el a száraz bőrkeményedést!
  2. Radírozd át a talpadat akár az alsó lábszáradat is! Használj durva szemcsés bőrradírt a hatás fokozása céljából. Ha a legerősebb szemcséjű radírt választod, a hatást még úgy is tudod fokozni, hogy száraz bőrön radírozol. Ezáltal az elhalt hámréteget eltávolítod, így az ápolási szakaszban sokkal mélyebb rétegben tudnak a hatóanyagok bejutni a bőrbe. A radírszemcséket mindig távolítsd el a lábaidról!
  3. A száraz talpakra vigyél fel egy lábápoló maszkot, amit 15 percig hagyj hatni! A maszkot melegvizes törölközőbe vagy nylonba csomagold! Ha száraz a talpad bőre, akkor egy zsírosabb sarokkrémmel is ápolhatod. Itt mindig vedd figyelembe a lábad bőrének állapotát!
Nyári lábápolás
Megnézem
Összes kép (5)

Járj pedikűröshöz!

Egy jó pedikűrös időben észreveszi a lábon és körmön lévő elváltozásokat, szakmai tudásával pedig szakszerűen kezeli, otthoni ápolásokat, kezeléseket ajánl vagy végszükség esetén szakorvoshoz irányít. Általában havonta egyszer ajánlatos pedikűrös szakemberhez járni, mivel egy hónap alatt a bőrkeményedések megvastagodnak, a lábkörmök pedig megnőnek. A bőrkeményedést a szakember áztatás után szikével, kémiai hámlasztással vagy vízes pedikűrös géppel távolítja el, attól függően, hogy milyen  típusú a bőrkeményedés.

A körmök rövidítése egyszerűnek tűnhet de sajnos nagyon sok begyulladt, rosszul kivágott körömmel találkoznak a pedikűrösök, ami akár körömnövekedési elváltozást is okozhat. A benőtt körmök otthoni kezelésével pedig sajnos sokkal többet árthatunk, mint hinnénk. A szakember azonban megfelelő módszerekkel kezeli azokat és a benőtt körmök 95%-át műtét nélkül el tudja távolítani. 

Lakkozás

A lábköröm lakkozását megelőzően távolíts el minden előző lakkot, ápold a talpaidat, bőrödet a fentiek szerint majd pedig jöhet maga a körömfestés.

  1. Formázd a körmeidet a kívánt formára, ehhez vedd figyelembe az adottságaidat és az életmódodat is! Sportolóknak például a szakember a nagyon rövid körömöket ajánlja, mert az edzőcipő megnyomhatja a hosszabb körömket ami fellevegősödést okozhat.
  2. A kívánt formára reszelés után zsírtalanítsd a körmeidet, akár enyhén buffizd fel, portalanítás után pedig vidd fel az alaplakkot!
  3. Ezt követően 2 rétegben vidd fel a kiválasztott színt, végül top coattal zárd le a felületet! A 4 réteg használata azért fontos, mivel az alaplakk véd az elszíneződéstől, a 2 réteg lakk ad 100%-osan tökéletesen fedést és a top coat pedig fényt és hosszantartóságot biztosít.
  4. A lakkozást követően körömágy-ápoló olajjal kend át a körömágyadat! 
Nyári lábápolás
Megnézem
Összes kép (5)

A hagyományos lakk és a géllakkozás közötti különbség a lábkörmök esetében minimális, mivel a lábon lévő lakkok 4 hétig biztosan bírják. A választás függ attól, hogy tudsz e várni a száradással vagy azonnal indulni szeretnél.  

Mi a divat?

Mivel a lábkörmünkön a lakkot kb. 4 hetente cseréljük, ezért fontos átgondolni az igényeinket. Van, aki abszolút azonos árnyalatú kéz- és lábkörömlakkokat visel, van olyan, aki csak árnyalatban hasonlót, de olyan is, aki a kéz és a lábköröm színét teljesen egymástól függetlenül választja meg. Erre nincs kőbe vésett szabály, a lényeg, hogy a saját ízlésednek megfeleljen és jól érezd magad vele.

Nyári lábápolás

Fotó: NAILSPA / Szálkai Hajnalka

A nyári trend egyrészt a nagyon színes, melynek jegyében akár mind az 5 lábkörmünk más és más színben pompázhat. Divatos azonban a visszafogott elegancia is, ami egy natúr porcelán rózsaszínű körmöt is jelenthet. A lábköröm-díszítés jelenleg kevésbé felkapott, inkább egy szép szín, a szépen formázott lábköröm és az összességében véve ápolt láb a trendi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top