nlc.hu
Trend

A sminktetoválás előnyei és hátrányai

A sminktetoválás előnyei és hátrányai

A sminktetoválás lényegében egy tetoválás, amelyet alkalmazva akár életünk végéig kész is a sminkünk. De ez nem ilyen egyszerű, nagyon oda kell rá figyelni és ápolni. Mi most a legfontosabb tudnivalókat szedtük össze.

Rohanó világunkban a sminktetoválás igazi megváltás lehet. Hiszen megment minket a reggeli hosszú sminkelésektől, a rontásoktól, újrakezdésektől. A mai technikákkal lényegében olyan élethű kinézetet hozhatunk létre, amelyet igen nehéz megkülönböztetni a természetességtől. Sminktetoválást szinte már bárhova készíthetünk, a szemöldökünkre, a szánkra, a szemhéjunkra. Azonban ez a folyamat nem veszélytelen és nem is fájdalommentes, ezért érdemes többször is átgondolni, mielőtt belevágnánk.

Régi és új technikák közti különbségek

A sminktetoválás kitalálása óta szerencsére sok minden változott mind a festékek, mind a tetoválógépek minőségét illetően, mert kezdetben csak a fekete és a barna színek közül lehetett választani. És sokszor az ember csak kapott egy fekete csíkot a szeme fölé, miközben a valódi szemöldökét teljesen el kellett távolítani. Ennek a technikának nem sok köze volt a természetességhez. De az utóbbi években a divatot a valósághoz való közelmaradás jellemzi, talán ezért is változott meg ennyire a sminktetováló-ipar.

Az új technikák sokkal fájdalommentesebbek, mint elődjeik, és az érintett területet előtte érzéstelenítik is. Plusz bizonyos technikákkal készített tetoválások nem egy életre szólnak, sőt, lényegében pár év alatt ki is halványulnak és el is tűnnek. A hagyományos tetoválással ellentétben itt nem kerül olyan mély bőrrétebe a tinta, ezáltal a bőr természetes kopásával együtt ez is eltűnik.

Egy fiatal nőnek épp készül a sminktetoválás az ajkára.

Alaposan gondoljuk át a színválasztást! Érdemes először világosabb árnyalatot választani

A sminktetoválás előnyei

Rendkívül színes és széles választási lehetőségeket biztosítanak, csak rajtunk múlik a minta, a forma, a szín kiválasztása. Emellett rengeteg időt spórolhatunk meg vele, nem kell például minden nap újra és újra szemöldököt rajzolnunk magunknak. Ha valaki szemöldöke sokkal szőkébb, mint a haja, akkor is megoldást jelenthet a tetoválás. Ezeken kívül az évek során elszenvedett sérülések (égés, vágás) kijavítására, eltűntetésére is alkalmas lehet egy sminktetkó.

A sminktetoválás hátrányai

Nyáron nagyon meg tudnak kopni, így megrövidül a fent töltött idejük. Ezért ha szeretnénk mindig élénk megjelenést nekik, akkor körülbelül félévente-évente érdemes újratetováltatnunk. Ha gyakran változik ízlésünk a sminkek terén, akkor nem biztos, hogy a sminktetoválást nekünk találták ki, hiszen egy tartósabb beavatkozásról van szó. Plusz az érzéstelenítők hatása ellenére azért jár némi fájdalommal a tetoválás elkészítése. Aki rendkívül érzékeny az arcát ért fájdalomra, annak nem biztos, hogy érdemes belevágnia.

Legfontosabb tudnivalók:

  • Válassz olyan kozmetikust, akiben teljes mértékben megbízol, nehogy elrontsa a tetoválást vagy olyanra csinálja, ami neked nem tetszik.
  • Különböző műtétek után nem tanácsos sminktetoválást csináltatnod.
  • Bőrbetegségek, allergia, fertőző betegségek esetén nem ajánlott a beavatkozás.
  • A sminktetoválás több alkalommal készül el, legalább kétszer-háromszor a tű alá kell feküdnöd.
  • A kezelés utáni kinézet nem a végleges, mivel a bőr megdagad és bepirosodik az érintett területen, és nagyjából egy hét alatt húzódik vissza a gyulladás.
  • A beavatkozás után nem érheti víz, sem erős napsütés egy hétig az érintett bőrfelületet, ezért érdemes inkább ősszel vagy télen sminktetoválást csináltatnunk.

(Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top