nlc.hu
Trend

Visszatért a '80-as évek frizuradivatja

2024 a gigahajak éve lesz

A minimalista megjelenésnek a frizurák terén is leáldozóban van: a '70-'80-as évek gigantikus, gondosan belőtt hajviseletei veszik át a helyüket.

Hatalmasra bodorított, merevre lakkozott frizurával jelent meg az idei Grammy-gála vörös szőnyegén Miley Cyrus. Sokak szerint a hajviselete keresztanyja, a countrylegenda Dolly Parton frizuráját idézte. Nem ő azonban az egyetlen sztár, aki mostanában olyan gigantomán frizurával mutatkozott a nyilvánosság előtt, ami utoljára a’70-’80-as években volt igazán divatos. Kylie Jenner például a párizsi Haute Couture Divathéten, Blake Lively pedig a Super Bowl döntőjén viselt óriáshullámokat.

Miley Cyrus

Miley Cyrus a Grammy-gálán (Fotó: Lionel Hahn/Getty Images)

Mindemellett a frizuratrend a jelenleg zajló divatheteken is felbukkant, több neves tervező, többek között Marc Jacobs és Christian Cowan is egész estét betöltő hajkoronákkal küldte kifutóra a modelljeit. Julianne Moore pedig a The Cut, míg Julia Robers a Vogue friss számának címlapján kapott ilyen hellegű frizurát. A szakemberek szerint mindez egyértelműen arra utal, hogy a évtizedek óta hanyagolt hajtrend bizony visszatérőben van. 

„Miley Cyrus frizurája a Grammy-gálán az est kiemelkedő szépségpillanata volt, a hatalmas, megemelt volumen a ’80-as éveket idézte, ami újra divatba hozhatja ezt a megjelenést” – nyilatkozta Jerome Lordet sztárfodrász a New York Postnak.

Blake Lively a Super Bowl-on (Fotó: Ezra Shaw/Getty Images)

Blake Lively a Super Bowl-on (Fotó: Ezra Shaw/Getty Images)

A frizuratrend felerősödése minden bizonnyal összefüggésben van a mob wife esztétika, vagyis a maffiafeleség stílus felkapottá válásával is. Ez az irányzat ugyanis minden elemében sok, rengeteg és még annál is több, legyen szó ruhákról, kiegészítőkről, sminkekről vagy épp frizurákról. Minél feltűnőbb tehát a hajkorona, annál inkább passzol a legkevésbé sem visszafogott öltözékekhez.  

„Felforgató érzés nagy hajat csinálni. Valamikor a csillogás és a hatalom megtestesítője volt” – magyarázta a The Guardian riportjában Guido Palau brit fodrász. A szakember rámutatott: évtizedekkel ezelőtt a „megcsinált haj” a nők mindennapjainak része volt, időt szántak a látványos frizurák elkészítésére, míg a mai, rohanó társadalom szimbóluma a lazán összefogott, rendetlen konty. 

Modellek Christian Cowan divatbemutatóján

Modellek Christian Cowan divatbemutatóján (Fotó: JP Yim/Getty Images)

Helyet és figyelmet

„Létezik egy finom középút, ahogyan egy nőnek ki kell néznie. Vékonynak kell lenned, de ne túl vékonynak, a hajad legyen dús, mert ez azt sugallja, hogy egészséges nő vagy, aki tele van életerővel, de nem túl nagy ahhoz, hogy felhívd magadra a figyelmet” – fejtegette Rachael Gibson a The Hair Historian Instagram-oldal üzemeltetője. Rámutatott: a gigahajak már a 18. század óta – gondoljunk csak az óriási, rizsporos parókákra – lehetővé teszik a nők számára, hogy láthatóvá váljanak, akár hang nélkül is állást foglaljanak, és kifejezzék a státuszukat. A hatalmas méretű frizurák ugyanis a szó szoros és átvitt értelmében is azt kommunikálják, hogy viselőjük helyet és figyelmet követel magának.

Marc Jacobs divatbemutatója a New York-i divathéten

Marc Jacobs divatbemutatója a New York-i divathéten (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for Marc Jacobs )

Olybá tűnik tehát, hogy ahogy a divat más területein, úgy a frizurák terén is visszaszorulóban vannak az olyan, az elmúlt években népszerű stílusok, mint a clean girl esztétika vagy a quiet luxury, vagyis a csendes luxus, melyek a szofisztikáltságot és a letisztutságot állították középpontba. Ehelyett újra menő lesz a gondosan és látványosan belőtt haj – és mindaz, amit szimbolizál. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top