nlc.hu
Trend
Könnyebben és szebben barnulsz, ha ezt eszed

Könnyebben és szebben barnulsz, ha ezt eszed

Finom és egészséges ételek, melyek még abban is segítenek, hogy szépen barnulj rövidebb idő alatt.

Ahogyan nő a nappali átlaghőmérséklet és testünkön a fedetlen bőrfelületek aránya, úgy nő bennünk a vágy is a szép, napsütötte bőrszínre. Csakhogy a napozástól és a szoláriumtól is óva intenek bennünket a szakemberek, jó lenne tehát, ha a napon töltött idő minél hatékonyabb és látványosabb volna, szebb eredménnyel reagálna rá a bőrünk. Szerencsére nem kellenek csodaszerek ahhoz, hogy elősegítsük a barnulásunkat, hiszen több egészséges alternatíva is rendelkezésünkre áll. Az pedig bónusz mindehhez, hogy a megfelelő élelmiszerekkel támogatott barnulás még egészségünk más területeit is bőven támogatja. Mutatjuk, miket érdemes bevetni a cél érdekében, és mik kerüljenek a barnaságért asztalunkra.

A csodálatos béta-karotin

A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, egy természetes pigment, mely élénk színt ad számtalan gyümölcsnek és zöldségnek is. Segít javítani a bőr pigmentációját, egyenletesebb és egészségesebb barnaságot elérni, sőt képes fokozni a barnulás mértékét is. Antioxidánsként semlegesíti a szabad gyököket, segítséget nyújt a bőr védelmének támogatásában, bár nem helyettesíti a napvédő használatát, csökkenteni képes a napfény által okozott károsodás mértékét is. A sejtek regenerálódásában való közreműködése elősegíti a bőr megújulását, a rugalmasság megőrzését, ráadásul még az immunrendszert és a szem egészségét is támogatja.

Nagy mennyiségben megtalálható a sárgarépában, édesburgonyában, sütőtökben, sárgadinnyében, spenótban és brokkoliban.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Likopin a további barnulásért

A likopin is a karotin egy formája, úgyhogy szintén nem csupán a barnulásban segít, de még antioxidáns hatású is, mérsékli az UV-sugárzás káros hatásait, óvja a szem egészségét, segít megelőzni a daganatos megbetegedéseket, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is.

Bőven találunk belőle a görögdinnyében és a paradicsomban, utóbbinál kimondottan jótékony hatású a hőkezelés, több mint duplája szívódik fel belőle sütést vagy főzést követően, mint nyers formájában.

Leégés ellen és bőrszárazság ellen

A C- és E-vitamin segít a bőr rugalmasságának megőrzésében, a napozás során sajnos nagyobb mennyiségben képződő a szabad gyökök semlegesítésében, ha pedig esetleg megtörtént a baj, bőrünk pedig kissé leégett a napon, akkor pedig mindkét vitamin nagyszerű mankó a regenerálódásban.

A citrusfélék, a káposzta és paprika csak néhány a bőséges C-vitamint tartalmazó ételek közül, E-vitaminhoz pedig leginkább a növényi olajokból, halakból, olajos magvakból juthatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top