Utazás

Bécs után az élet – Ilyen a drezdai karácsonyi vásár

Az Elba szűk völgyében elterülő Drezda újjászületett nevezetességei télen is vonzzák a turistákat. Köszönhető ez a város kiváló kulturális kínálatának és nem utolsósorban az évente kétmilliós látogatottságú, messze földön híres karácsonyi vásárnak.

Őszi barangolás MeissenbenA szerzőről:
Gellért Tünde
a Cafeblog Egy csepp Európa című blogjának szerzője. Az öreg kontinens országait járja, olvasóinak pedig hasznos és gyakorlatias útinaplót ad, legyen szó egy eldugott kis német faluról vagy a legnépszerűbb nagyvárosokról. Szeptember óta a szerző teljesen új írásaival a Nők Lapja Cafén is találkozhattok!  

Jómagam abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy évente legalább egyszer Szászországban töltök egy hetet, többnyire advent idején. Ilyenkor semmi esetre sem hagynám ki Drezdát. Izgalmas, érdekes és nagyon szép város, tele kulturális programokkal, kitűnő múzeumokkal és a külföldi látogatókat szívesen fogadó emberekkel.

A világ legnagyobb karácsonyi piramisa

Minden, ami advent!
20 kreatív adventi koszorú
10+1 ötlet karácsonyi füzérre
Ilyen Bécs legnagyobb adventi vására
Visszavihető és alternatív karácsonyfák
Karácsonyi ajtókoszorú dióból

Az óvárosban rendezik meg minden évben a drezdai adventi vásárt. A romantikus díszítésű bódékból a hagyományos kézművestermékeken kívül természetesen forralt bort és szász karácsonyi kalácsot, Christstollent is kínálnak. Mivel Európában az első karácsonyi vásárt éppen ebben a városban rendezték, méghozzá 1434-ben, és erre az itteniek nagyon büszkék, évről évre különleges meglepetésekkel rukkolnak elő.

Ilyen például a 14 méter magas karácsonyi piramis vagy a Stollenfest, amikor egy gigantikus méretű sütemény teszi meg a maga ünnepélyes útját a vásártérig, ahol felszeletelik és kiosztják. Beépítenek egy 15 ezer négyzetméternyi fedett területet is (Christmas Extravaganza), amit a képzelet hatalmas mesekönyveként hirdetnek, mivel tematikus világokat hoznak benne létre, naponta látványos előadásokat és bemutatókat tartanak (összesen 150 alkalommal!), jókat lehet enni-inni, és persze vásárolni. Például a kifejezetten erre a vásárra készülő jellemző figurákat, a diótörőt, a hóembert és a kéményseprőt, vagy mécseseket az Erzgebirge-hegységből, festett textiltermékeket, mézeskalácsot, különféle csipkéket és Lusatia edényeket.

Külön látványosság munka közben megfigyelni a pékeket, üvegfúvókat és fafaragókat, de jó mulatság felülni az óriáskerékre (innen igazán szép a téli város) és a körhintákra is. A karácsonyi várakozás hangulatát még szebbé, bensőségesebbé teszik a Frauenkirche gyertyafényes orgonakoncertjei vagy a vásárban karácsonyi dalokat éneklő kórusok fellépései.

Megnézem
Összes kép (1)

A kultúra Mekkája

De Drezda sokkal többet kínál az adventi vásárnál. Az egyik különleges hely, ahová elzarándokolok minden egyes alkalommal, a Villa Shatterhand, Radebeulban található, Drezda kertvárosi övezetben. Gyermekkorom kedvenc történetei elevenednek meg itt, a híres indiánregények szerzője, Karl May házában. Eredeti, autentikus indián kézművességgel készült tárgyak gazdag kollekcióját (tomahawk, íj, kalumet, kenu, legging) vehetjük itt szemügyre, amit az író egész életében gyűjtögetett, és természetesen személyes tárgyait, például íróasztalát vagy a padlót borító medvebőrt.

Ugyancsak Radebeulban található egy másik egyedülálló összeállítás, mégpedig a DDR (NDK) Múzeum, melyet stílszerűen egy lepusztult, régi panelház néhány emeletén rendeztek be. Mivel az egykori szocialista blokk minden országában nagyon minimális volt az eltérés lakberendezésben, öltözködésben, kulturális kínálatban, bárki, aki élt már abban az időszakban, nosztalgiázhat a régmúlt idők emlékein. Aki pedig csak hallomásból, könyvekből vagy filmekből ismeri ezt az időszakot, jól szórakozhat a múltat idéző tárgyakon (szerelőműhely Trabantokkal, üzemberendezések, átlagos, teljesen berendezett munkáslakások, csehszlovák mesefilmek videokazettái), és séta közben hallgathatja a hangszórókból Eric Honecker beszédeit.

Bécs után az élet - Ilyen a drezdai karácsonyi vásár

Radebeulba könnyedén eljuthatunk a 4-es villamossal, és meg kell jegyeznem, hogy Drezda villamoshálózata olyan jól kiépített és olyan jól szervezett, hogy bármit és bármikor elérhetünk optimális idő alatt. Az útvonalak jól átláthatóak, a járatok percre pontosan közlekednek, a jegyautomaták több nyelven és villámgyorsan működnek, a szerelvényeken nemcsak bemondják a következő állomás precízen kiírt nevét, hanem olvasható is.

A belvárosban található Zwingert vétek kihagyni (a meisseni porcelángyűjtemény vagy a lovagok és fegyverek terme a gyermekek számára is tartogat izgalmas perceket, Raffaello Madonnája és Canaletto festményei pedig a felnőttek tartalmas szórakozását garantálják), de a magam részéről a Brühl-terasz tőszomszédságában található Albertinumra szavaznék a Degas-balerinák és az egyedülálló Degas balerinaszobor, valamint az asszír domborművek miatt.

Utazás és szállás – Hogyan és mennyiből?
Mehetünk kocsival Ausztrián vagy Csehországon keresztül (Budapest–Drezda oda-vissza kb. 1500 km), kényelmes autóbuszjárattal (18 460 – 19 000 forint, gyermekeknek ötvenszázalékos kedvezmény), valamint vonattal (irányonként 29 eurótól). Kétágyas szobát már 30 eurótól foglalhatunk egy éjszakára a kertvárosban háromcsillagos szállodában, de ha apartmanban szeretnénk inkább megszállni, abból is válogathatunk, még a belvárosban is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top