Utazás

Macskaköves utcák nyomában – fotók

A macskaköves utcákat lehet szeretni és nem szeretni. Az autósok általában a pokolba kívánják a döcögős köveket, a járókelők viszont szívesen sétálnak a hangulatos kis utcácskákban (kivéve, ha magas sarkú cipőben kell ezt megtenni). Sajátos hangulatukat azonban nem lehet vitatni, és bár egyre kevesebb van belőlük Magyarországon, azért akad még néhány hely, ahol megcsodálhatjuk a második világháborúig népszerű szabadtéri burkolási módszert.

A macskakő kifejezés a nyelvészek szerint valószínűleg régi, a német nyelvből vett tükörszó, a macskafejkőből (Katzenkopfstein) rövidült. Érdekes, hogy míg a magyar rövidülésben a “fej” (Kopf) maradt el, addig a németben a “macska” (Katze). A német nyelvterületen használt mai alakja Kopfstein (fejkő).

A macskakő szó nyelvünkben már az 1300-as évek elejéről kimutatható, a Magyar oklevélszótárban “machkakw” formában található.

Macskaköves utcák nyomában
Budapest, Reviczky utca – forrás: zoldkalauz.hu
 
Macskaköves utcák nyomában
Óbuda, Fő tér – forrás: Wikipédia
 
Macskaköves utcák nyomában
Székesfehérvár
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top