Utazás

Varjakkal szedetnék a cigicsikkeket Hollandiában

Két holland dizájner varjak segítségével oldaná meg a cigicsikkekkel szennyezett Amszterdam problémáját.

Nemcsak Budapesten, de még a decens Hollandoknál is problémát jelentenek az utcán elszórt cigicsikkek – erre szeretett volna hatékony megoldással előrukkolni két holland ipari formatervező, Ruben van der Vlauten és Bob Spikman. A duó először robotokat szeretett volna bevetni a feladatra, de az előállítási problémák miatt aztán egy sokkal kézenfekvőbb megoldás felé terelődött figyelmük: a madarakra.

A varjak borzasztóan okos állatok, ügyes eszközhasználók, és jól taníthatók, így van der Vlauten és Spikman arra gondolt, miért ne foghatnánk őket egy kis közmunkára? A projekthez speciális cigitartót is építettek, a madarakat pedig jutalmazással próbálták rávenni a csikk kidobására, a masina ugyanis minden kidobott cigi után ételt ad a varjaknak.

Az ötlet persze praktikusnak hangzik, de sokan azonnal felvetették már a nyilvánvaló etikai problémákat, jelesül, hogy tarthatjuk-e rabszolgaként a varjakat, akiknek van saját életük anélkül is, hogy az emberek szemetét szedegetnék? John Marzluff professzor, a varjúfélék szakértője találóan így fogalmazott: „etikusabb lenne, ha egy gépet használnánk a csikkszedésre, ha lebomló csikkeket fejlesztenénk ki, vagy  ami még jobb ötlet, ha cigarettázó embertársainkat tanítanánk be a csikkek kidobására”.

 

OddityCentral

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top