Utazás

Három ikonikus szőlőbirtok lett 2019-ben a legszebb (x)

A Bor és Piac magazinnak köszönhetően az idei évben is tudjuk, hogy mely borászatokat érdemes meglátogatni, ha hazai pihenésre vágyunk. A Szekszárdon található Takler Kúria, a tokaji borvidéken fekvő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****, valamint a Somlón megbújó 5 Ház Borbirtok az a három ikonikus pincészet, amelyek 2019-ben Magyarország legszebb szőlőbirtoka címét viselik.

A címért versenyre kelt borászatoknál a zsűri az esztétikai élményeken túl számos szempontot vett figyelembe. A gyönyörű és kényelmes szállodán kívül a gasztronómiai kínálat, illetve a vonzó programválaszték is elengedhetetlen a tökéletes kikapcsolódáshoz. Hazánk ügyeletes legszebb szőlőbirtokainál ezek a feltételek mind kiváló minőségben adottak.

Az egyedi ízvilágú Takler borok méltán váltak országszerte ismertté a borrajongók körében. Azt viszont valószínűleg kevesebben tudják, hogy a Szekszárdi borvidéken fekvő birtok milyen különleges adottságokkal rendelkezik. Nem csoda, hogy ez a gyönyörű kúria lett a nagybirtok kategória győztese.

Három ikonikus szőlőbirtok lett 2019-ben a legszebb (x)
Az egyik legmeghatározóbb szekszárdi családi borászat története 1927-ig nyúlik vissza, nem mindennapi történetükről idén könyv született.

Remek konyháját sok budapesti étterem megirigyelhetné. Ha ott járunk, semmiképp se hagyjuk ki a borkostolót, ahol a Rosétól a Regnumig ízlelhetjük meg a borkülönlegességeket, szakszerű bemutatás mellett. A Takler Kúriát nem csupán a neves borok miatt érdemes felkeresni: itt működik a régió egyik kedvelt szálloda- és wellnesközpontja, tágas termei pedig tökéletes helyszínei lehetnek egy romantikus esküvőnek, vagy akár egy céges konferenciának.

Nincs még egy olyan Château-hangulatú pincészet itthon, mint a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****, ahol az organikusan művelt szőlőterületekhez egy antik bútorokkal berendezett kastélyszálló, egy elegáns étterem és egy kápolna is tartozik. 1857-ben gróf Degenfeld Imre alapító tagként részt vett a Tokaj-Hegyaljai Bormívelő Egyesület munkájában, útjára indítva a minőségi bortermelést a régióban.

Három ikonikus szőlőbirtok lett 2019-ben a legszebb (x)
Megőrizve a 150 éves filozófiát, 1994-től újult erővel és modernebb eszközökkel vitték tovább a családi hagyományt. A 100 hektáros birtokból jelenleg 35 hektáron termesztenek szőlőt. A borászat gyönyörű parkjának közepén található négycsillagos kastélyszálló a Terézia domb tetején található kápolnával közösen rendezvények, többek között esküvők, eljegyzések és konferenciák kedvelt helyszíne. Ehhez hozzájárul a kiváló konyhája is, ahova nem kizárólag a borvacsorákra és borkóstolókra érdemes ellátogatni, hanem akár csak egy ebédre is.

A csend, az elképesztő panoráma, a juhfark íze, a bazalt tapintása – sok más mellett ezekért szeretik az oda látogatók az emberléptékű, sokszínű Somló hegyet. Modern menedékként a vár alatt fekszik az 5 Ház Borbirtok, mely méltán lett a kisbirtok kategória első helyezettje 2019-ben.

Három ikonikus szőlőbirtok lett 2019-ben a legszebb (x)
Présházak éledtek újjá és alakultak át a modern kor követelményeinek megfelelően, de megőrizve az eredeti jellegüket. A birtok különleges hangulatú kupolaterme pedig egy olyan helyszín, amit érdemes észben tartanunk, ha baráti összejövetelt vagy esküvőt szervezünk. Tavaly megnyílt a panorámás wellnessház is, ahol a tájban gyönyörködve pihenhetjük ki a fáradalmakat az üvegfalú szaunában és a szabadtéri fedett jakuzziban. Természetesen a borkóstolót sem szabad kihagyni, ahol az autentikus somlói szőlőfajtákból – olaszrizling, furmint és juhfark – készült borokkal várnak. A teljes kikapcsolódásért válaszd a hétköznapokat, maradandó élmény lesz!

Bárhová is tervezzük a következő utazásunk a fenti szőlőbirtokok közül, biztosak lehetünk benne, hogy a festői tájakban gyönyörködve kiemelkedő minőségű borokat kóstolhatunk Magyarország legszebb birtokain.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top