nlc.hu
Utazás

Sorozatok forgatási helyszínei Európában

Mehetsz traktorozni a Hegyi doktor házához – ezek a legszebb forgatási helyszínek Európában

Kíváncsi vagy arra, hogy merre forognak a népszerű török, osztrák, német, angol sorozatok? Tudtad, hogy egyes produkciókhoz térképet gyártanak, másokhoz pedig komplett túrákat szerveznek?

Nem csak a rajongók élvezhetik ezeket a kirándulásokat, viszont az biztos, hogy ők utána egészen máshogyan nézik majd a sorozatokat.

Török sorozatok

Engedjétek meg, hogy ezt így összevonjuk, mert a törökök már több sorozatot gyártanak, mint a dél-amerikai produkció cégek összesen. A legnépszerűbb szériák Isztambulban és Izmirben játszódnak. A legmeglepőbb az egészben, hogy az interneten több térkép is megtalálható a különböző sorozatok forgatási helyszíneiről, szinte már úgy gyártják őket a rajongók, mint Hollywoodban a hírességek otthonainak címet felsoroló papírokat. 

Az itthon is népszerű, kicsit régebbi török sorozatot, a Seherezádét számos helyszínen, például a yeniköyi Ahmet Afif Pasha kastélyban is forgatták. A Boszporusz partján álló villa ma az állam tulajdona. Érdekesség, hogy itt írta Agatha Christie az egyik legismertebb regényét, ez a Gyilkosság az Orient expresszen. De Yeniköy nemcsak Seherezadé és Onur szerelmét bemutató sorozatnak adott otthont, hanem a 2008-as Tiltott szerelemnek is.

Sorozatok forgatási helyszínei Európában

Az Ahmet Afif Pasha kastély (Fotó: Profimedia)

Ki emlékszik még az Ezel és a Megtört szívek sorozatokra? Mindkettőt Isztambul változatos környékén forgatták, például Kandilliben, és Tarlabaşıben. Tarlabaşı Isztambul városátalakítási projektje kapcsán került a középpontba és a hírekbe. A környéken elsősorban alacsony jövedelmű emberek élnek, sokáig hívták „Isztambul legrégebbi nyomornegyedének” is. Ehhez képest a Boszporusz partján található Kandilli nagyon más világ. A gazdagok világa ez, tele hagyományosan fából épült villákkal, melyek még az Oszmán Birodalom idején voltak igazán népszerűek, de ma is a gazdagság jelképei. Hírességek kedvenc helye ez Isztambulban, nem csoda hát, hogy az isztambuli elit is itt tölti a hétköznapjait. Itt található a Csillagvizsgáló Központ, valamint a Kandilli Obszervatórium és Földrengéskutató Intézet is. 

Sorozatok forgatási helyszínei Európában

Kandilli, az Ezel című sorozat forgatási helyszíne (Fotó: Profimedia)

A 2016-os Bosszú vagy szerelem című sorozatot is Isztambul környékén (Polonezkoyban), egy hatalmas családi birtokon forgatták.  A nálunk is népszerű Anya első néhány epizódját viszont már Bandirmában és Erdekben forgatták a helyi egyetemen, és a közeli tengerpartoknál. 

Hegyi doktor – Újra rendel

A TV2 csoport vásárolta meg a népszerű német-osztrák sorozatot. Az a jó hírünk (bár a beutazásos, védőkártyás, oltásos mizériát érdemes utazás előtt ellenőrözni), hogy a sorozat forgatási helyszínére már kiépítették a turizmust. 

A sorozat Ausztriában, a Tirolban található Wilder Kaiser-hegység régiójában forgatják. A legtöbb jelenetet Ellmauban veszik fel, de sokat forgatnak Scheffauban, Goingben és Süllben. Mind közül persze Ellmau a leghíresebb. A helyiek méltán büszkék a falura, hiszen a Wilder Kaiser lábánál fekvő községben található a tábla, mely szerint „Innen nyílik a legszebb kilátás a világra”. Nemcsak a sorozat forgatáshelyszíneit járhatjuk körbe, de számos sportolási lehetőség közül is választhatunk. A helyi fogadók pedig sok olyan szobával rendelkeznek, melyek kilátása a hatalmas Wilder Kaiser-hegységre néz.  Rusztikus parasztházban is megszállhatunk, pont olyanban, amilyenben a mindig sármos Gruber doktor és családja is lakik.

Így mehetsz traktorozni a Hegyi doktor házához
Megnézem
Összes kép (3)

A gyerekek imádni fogják a helyi alpakafarmot, nagyobbaknak és vérbeli rajongóknak pedig tényleg érdemes a forgatási helyszíneket bejáró túrára befizetni. Amennyiben nincs forgatás, úgy megnézhető a Gruber birtok, ahová stílusosan traktorral viszik fel a látogatókat, valamint a lelkiismeretes, és persze szívügyekben zűrös doktor rendelője is megnézhető. A sorozatbéli rendelő egyébként a Hinterschnabel farm, melyet először egy 1694-es dokumentumban említettek! A 80-as években, a falu korábbi polgármestere örökölte meg édesanyjától a házat, a gazdaságot ma is ő vezeti. Érdekesség, hogy amíg a sorozatot nem kezdték el forgatni itt 2007-ben, addig az épületben nem volt áram, és magát a lakóházat nem is használták, csak a gazdaságot üzemeltették. Gyakorlatilag a sorozat miatt leheltek újra életet a parasztház egykori lakószobáiba, és alakítottak ki belőle rendelőt, várótermet. Ellmau lakói büszkék a régi házikóra, amely évente több ezer turistát vonz a térségbe.

Money Heist – A nagy pénzrablás

Magyarországon is nagyon népszerű a Netflixen futó Nagy pénzrablás. A többnyire Madridban játszódó széria forgatási helyszíneiben azonban van egy kis turpisság. Itt van például a Spanyol Királyi Pénzverde, ami valóban létezik, csakhogy ott biztonsági okokból bizony tilos filmezni. Így hát a készítőknek keresniük kellett egy helyszínt, ahol a külső jeleneteket rögzíthetik, így esett a választásuk a szintén Madridban található, Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács épületére, és annak környékére, mely a pénzverdét helyettesíti a sorozatban.  Ami a belső helyszíneket illet, nos azokat stúdióban rögzítették, kivéve azokat a jeleneteket, melyekben Nairobi az „alkalmi” munkásokat ösztönzi a munkára, hogy minél több pénzt sikerüljön kinyomtatniuk. Ezeket a részeket ugyanis az ABC nevű nyomdában vették fel, így nem kellett a nehéz gépek szállítását megoldani.

Emlékeztek az első két évadban feltűnt házra, ahol a Professzor és csapata megtervezi a rablást? A házikó valóban létezik, valójában egy szabadon kibérelhető helyszín, melyet többnyire esküvők és egyéb rendezvények alkalmával vesznek igénybe az emberek. A rusztikus házat, vagyis a Casa Palaciót egy elbűvölő kert veszi körül. Az épületben 11 szoba, 5 fürdőszoba és egy nagyobb konyha található.

Sorozatok forgatási helyszínei Európában

Fotó: abadiadeparraces.com

A harmadik évadban közel 140 millió euró hullik le az égből a Callao térre Madridban. Ezt bármelyik turista meglátogathatja, bár az nehezen elképzelhető, hogy ismét potyogni fognak a bankjegyek, és a Professzor arca virít majd a kivetítőkön.

A harmadik és a negyedik évadban számos jelenetben tűnik fel Toszkána csodálatosa városa, Firenze. A harmadik évad első epizódjában például a Piazza Del Duomonál találkozik Berlin és a Professzor.  A firenzei dómot lehetetlen nem észrevenni. Ha éjszaka érkezel a városba, a kivilágított épület kupolája szinte mindenhonnan látható. Az óváros szinte minden utcája a dómhoz vezet. A firenzeiek büszkesége – amin többek között dolgozott Brunelleschi, Vasari, Michelezzo, Michelangelo és Donatello is – Olaszország harmadik, a keresztény világnak pedig a 4. legnagyobb temploma. 1478-ban, a húsvéti misén itt gyilkolták meg Giuliano de’ Medicit a Pazzik. 

Sorozatok forgatási helyszínei Európában

A firenzei dóm (Fotó: Profimedia)

Shadow and Bone

Jöjjön egy nagyon új kedvenc, a Netflixen található Shadow and Bone (Árnyék és csont), melynek már forog a második évada. A fiatalok körében népszerű, misztikus sorozatot többnyire Magyarországon forgatták, így ki sem kell tennünk a lábunkat az országból ahhoz, hogy meglátogassunk néhány helyszínt, ahol a különleges történet játszódik. 

A stáb egy napig dolgozott Pósteleken a Széchényi-Wenckheim kastély romjainál. Bár a sorozatban feltűnő, szárnyas oroszlán szobrokat az alkotók helyezték el utólag, hogy ezzel is misztikusabb és drámaibb hatást keltsenek.

Sorozatok forgatási helyszínei Európában

A Széchenyi-Wenckheim kastély romjai

De a keszthelyi Festetics-kastélyhoz is érdemes ellátogatni a rajongóknak. Ez volt ugyanis az egyik fő forgatási helyszín az első évad alatt. A történetben a kastély – némi digitális átalakítással – a cár kis palotájaként funkcionált. A Shadow and Bone készítői a belső, valamint a külső tereket is igénybe vették a munkálatok alatt, így például a tükörtermet, a könyvtárat, folyosókat, a bejáratot és a kertet is. 

De Budapesten a Vár falainál, a kis utcákban és az Oroszlános udvarban, illetve a Tőzsdepalotában és a Néprajzi Múzeum hatalmas csarnokában is forgatták az új sikersorozatot.

Trónok harca

Bár az HBO sorozatának már vége, az Európában fellelhető forgatási helyszínek, máig közkedvelt úti célok a rajongók körében. A könyvből készült történeten Észak-Írországtól, Marokkón át, Izlandig számos országban dolgoztak. Ám a legtöbben talán mégis a Horvátországban található helyszínekre kíváncsiak, így a magyarok is. A sorozat óta Dubrovnikban és Splitben soha nem látott mértékben növekedett a turizmus. 

Dubrovnik adott otthon a központnak, vagyis Királyvárnak, a Hét Királyság fővárosának. De a népszerű Krka Nemzeti Park és feltűnik a sorozatban, mint Zúgó helyszíne, ahol Catelyn Stark Tully töltötte gyerekkorát. 

Sorozatok forgatási helyszínei Európában

Dubrovnik (Fotó: Profimedia, HBO)

Killing Eve (Megszállottak viadala)

Ez is egy olyan sorozat, amit számos európai országban forgatták. A Grace klinikából átigazolt Sandra Oh főszereplésében készült széria stábja dolgozott Amszterdamban, Rómában, Párizsban és Londonban is. A rajongók által leginkább kedvelt úti cél, a harmadik évadban látott La Casa Ramos volt.  A modernista gyönyörű épület Barcelonában, a Plaça de Lesseps térnél található.

Sorozatok forgatási helyszínei Európában

Fotó: Böhringer Friedrich/Wikipedia

Downton Abbey

Bár a sorozatnak vége, mozifilm verzióban újra és újra visszatér a Downton Abbey. Az a remek hírünk van, hogy a szériának otthont adó 19 század közepén épült, pazar kastély valóban létezik, azonban a valóságban Highclere-kastélynak hívják és Berkshire-ben, Londontól 60 mérföldnyire található. 

Sorozatok forgatási helyszínei Európában
Megnézem
Összes kép (5)

A hely a nyári hónapokban népszerű turistacélpont, persze csak akkor, ha nincs koronavírus, és utazhat az ember. A kastély egy ezerhektáros területen áll. Egy kicsit illúzióromboló, hogy csak a sorozat úri termeiben játszódó részeit forgatták itt, mivel a személyzet szállásait idővel felújították, ennek következtében a készítőknek ezeket a helyszíneket stúdióban kellett felépíteniük.

Emlékszel még rájuk?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top