nlc.hu
Utazás

Negyedik oltás a szabad utazáshoz

A keleti vakcinával oltottaknak akár egy negyedik oltás is kellhet

Már ha szeretnének könnyedén és szabadon mozogni Európában.

Uniós vakcinaigazolványra egyelőre kizárólag azok az EU polgárok jogosultak, akik az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott két adag vakcinával vannak beoltva, így azok, akik Sinopharm, vagy Szputynik oltást kaptak, hiába kapnak harmadikként egy nyugati vakcinát. Az Index utánakérdezett, és az Európai Bizottsági Magyarországi képviselete azt mondta nekik, hogy a rendszer “rugalmas”, ám egyelőre csak azok problémája tűnik megoldottnak, akik kínai vakcinát kaptak, ugyanis ők kérhetik az egyadagos Janssen oltást. A probléma, hogy az orosz vakcinával beoltottak nem kérhetik a Janssent, csupán Pfizert, vagy Modernát kaphatnak a nyugati oltások közül. “Uniós vakcinaigazolványt azonban csak az kaphat, aki kapott két olyan oltást, amely uniós szintű forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik” – közölte a portálla Ujhelyi István, az Európai Unió Egészségügyi Szakbizottságának tagja.

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Hazánkban már lehet regisztrálni harmadik oltása, itt olvasható az erre vonatkozó protokoll

Szinte esélytelen: 

A Sinopharm egyelőre a kérelmet sem nyújtotta be, így a jövőre nézve ez nem sok jót jelent. Az engedélyezési folyamat egy másik kínai vakcinánál, a Sinovacnál viszont már elindult, és előrehaladott tárgyalások is zajlanak, de mint ismert, ezt az oltóanyagot nálunk nem alkalmazták. Mindez arra utal, hogy az EMA nem zárkózik el a kínai gyártóktól, kérelem nélkül viszont nehéz bármit engedélyezni. Jó hír ugyanakkor, hogy a Szputnyik legalább beadta a kérelmet, noha az engedélyeztetési folyamat hiányos dokumentációk miatt elakadt.

Mellékhatások: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top