nlc.hu
Utazás

Akadálymentes kirándulás Németországban

Nincs akadály, ha Németországban kerekesszékkel kirándulunk! (X)

Sokan azt gondolják, hogy külföldön sokkal nehezebben boldogulnának, mint itthon, a bevált, megszokott útvonalakat járva vagy olyan helyre kirándulva, amit mások már ezerszer kipróbáltak. Pláne, ha a túra során szükség van az akadálymentes szállásra, látnivalóra. Csakhogy ez így pont nem igaz…

Berlin és környéke épp az a hely, ahol különösen fontosnak tartják, hogy mindenki számára elérhető tegyék a híres látnivalókat. Így aztán bátran merjük ajánlani kerekesszékkel indulóknak is! Ha pedig a top 10 megvan, keressünk olyan helyszíneket, amelyek különlegesek, de kevésbé ismertek. Ugyanis itt sem fogunk akadályba ütközni!

A jövő háza

A berlini Futurium múzeum, a „Jövő háza” az a hely, amit kár lenne kihagyni. A néhány éve átadott múzeum tökéletes példája annak, hogy a XXI. századi jó építészet és komplex akadálymentesség kéz a kézben jár, kiegészítik egymást.

Tipp: Itt nem tilos, sőt, érdemes mindent megfogni, megkopogtatni, ‘lemeózni’, egyszerűen még a német sztenderdekhez képest is hihetetlen precíz és osztályon felüli a kivitelezés.

 

Nincs akadály, ha Németországban kerekes székkel kirándulunk! (X)

Erdő a város közepén

Berlin híres arról, hogy zöld állapotát hosszú ideig meg akarja őrizni. A Tiergarten belvárosi park is ezt a szerepet hivatott betölteni. Ha az embert bekötött szemmel leteszik a közepén, csak a távoli város tompa morajából tudná megállapítani, hogy nem egy erdő közepén van a semmi közepén, hanem a német fővárosban.

Tipp: Ami mozgássérült embereknek különösen nagy élmény, hogy a Tiergarten parkban kerekesszékkel bármelyik tetszőleges irányba indultunk el, sehol sem akadtunk el, az aszfaltról letérve is minden ösvény, csapás, allé székkel is járható, sehol egy padka, szegély, mindenhol azonnal ki lehet menni a zöld gyepre vagy az erdőbe.

A világ kertjei

A berlini Gärten der Welt – A világ kertjeinek már a bejárata sem mindennapi. A fogadóépület a főbejárattal egy kisebb domb tetején várja a látogatókat, ezért a bejutáshoz elég hosszú tereplépcsőn kell felmenni. Természetesen akadálymentes bejárat is van a lépcsősorral párhuzamosan! A tervezők egy ronda, korlátokkal bekerített rámpaerdő helyett inkább egészen enyhe lejtésű szerpentinként kanyargó járdarendszeren keresztül vezetik a bejárathoz a lépcsőzni nem tudó, vagy nem akaró vendégeket. És a csoda abban rejlik, hogy a kényelmes, de nagyon hosszú rámpa mégsem bosszantó, sőt, lehetne akár kétszer ekkora is, mert egy csodálatos virágoskerten keresztül vezet fel a főbejárathoz. Többet kap az, aki itt megy be, mint aki a lépcsősort választja. A kertben az indonéziai, Bali pavilon vagyis inkább biodóm, a koreai és a japán pavilon, a kínai kert, pavilon és épületegyüttes, az angol, a marokkói, a keresztény és a reneszánsz kert mind-mind marasztalja az embert. Külön érdekesség, hogy a hagyományos külföldi kerteket, pavilonokat német megrendelésre az adott ország szakemberei, munkásai építették.

Nincs akadály, ha Németországban kerekes székkel kirándulunk! (X)

Tipp: A kertben belül minden akadálymentesített, nincs olyan rész, ahová kerekesszékkel ne juthatnánk be.  Ilyen a libegő a Kienbergpark tetejére. A libegő kabinja be- és kiszállásnál annyira lelassít, hogy aktív kerekesszékkel könnyedén be lehet libbenni. Be- és kiszállás előtt az alkalmazottak minden esetben megkérdezik a kerekesszékes személytől, hogy kér-e külön asszisztenciát. Ha már fenn vagyunk, ne hagyjuk ki az akadálymentes kilátót sem!

Berlinen túl

A világ legnagyobb mozgó gépezete

Lichterfeld-ben a „Besucherbergwerk F60” névre hallgat a világ legnagyobb mozgó gépezete. A „fekvő” Eiffel-toronyként is emlegetett impozáns építmény, izgalmas betekintést nyújt a német szénbányászat történetébe, odafentről pedig csodálatos kilátást nyújt a Lauitzer-tóvidékre.  A Besucherbergwerk F60 vas-szerkentyű mintegy 11 000 tonna súlyú, 80 méter magas, 200 méter széles és 500 méter hosszú: igazi acél óriásként pihen Brandenburg déli részén. A látogatók tisztelettel vegyes megdöbbenéssel közelítenek az építményhez, amely fenséges magányában áll a Lichterfeld melletti pusztaságban. Az egykori F60-as hordalékszállító futószalag-híd kétségtelenül a lauzitzeni lignitbányászat leglátványosabb emléke. A vendégek a 74 méteres magasságba felkapaszkodva (akadálymentesen!) nemcsak a szénbányászat világába nyerhetnek lenyűgöző betekintést, hanem tiszta időben egészen a szász Svájcig is elláthatnak.

Tipp: A hajdani bányavidéknek emléket állító szabadtéri kiállítás Lichterfeld faluból járdán és bicikliúton kerekesszékkel is megközelíthető, akadálymentes autóbusszal is lehet érkezni.

Nincs akadály, ha Németországban kerekes székkel kirándulunk! (X)

Tereplépcső nélküli járdák

Németországban a turizmusnak az elmúlt két évtizedben rehabilitált Lausitzer Tóvidéken is elválaszthatatlanul szerves része az akadálymentesség, az akadálymentes turizmus. A tóparti kemping akadálymentes, a kempinghez vak személyeknek is olvasható taktilis térkép tartozik, a bányatavakat homokos strandját rámpán, tereplépcső nélküli járdán meg lehet közelíteni.

Tipp: Németországban több cégnél is lehet speciális kazettás lifttel ellátott 9-55 fős turistabuszt bérelni, a hajdani Lausitzer bányavidék legeldugottabb falujában is van akadálymentes szálláslehetőség, a tóvidéket akadálymentes kisvonattal is be lehet járni, az Iba Aktiv Tours cég pedig mindenkinek, sérült embereknek és családtagjaiknak is ajánl eszközbérlési lehetőséget, handbike-ot mozgássérülteknek, speciális tandemet látássérülteknek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top