nlc.hu
Utazás

Szállásfoglalás Ausztriában

Az osztrák tartományokban eltérő módon kezdődik meg a síszezon

Lehet, szállást foglalni, nyitnak a hotelek, de aprés skiről egyelőre szó nincs. És az sem mindegy, hogy milyen oltáskombinációval érkezel a határra.

Szombatról vasárnapra véget ér az országos zárlat Ausztriában, azaz ismét lehet szállást foglalni a síeléshez – írja a Síelők.hu. Csakhogy a helyzetet bonyolítja, hogy a tartományok saját hatáskörben dönthetnek az enyhítésekről és a bevezetés időpontjáról.

A módosítások december 12-én, vasárnap nulla órától lépnek életbe. Fontos tudni, hogy az enyhítések csak a beoltottakat és a betegségből felépülteket érinti. Az oltatlanokra a lezárás továbbra is vonatkozik, ők csak a legszükségesebb szolgáltatásokat vehetik igénybe. Tehát a 2G-szabályoknak megfelelő igazolással lehet csak az újrainduló szolgáltatásokat pl. (szállások, vendéglők, fodrászok stb.) igénybe venni.

A felvonókat már a turisták is igénybe vehetik / Fotó: Pixabay

A felvonókat már a turisták is igénybe vehetik / Fotó: Pixabay

Az éttermekre regisztrációs kötelezettséget írnak elő, a maszk használata az asztalon kívül kötelező. A vendéglőknek este 11-kor be kell zárniuk. Éjszakai vendéglátás nem engedélyezett, ugyanígy zárva maradnak az apres-ski bárok is.

Szinte minden fedett helyen FFP2-es szabványú maszk kötelező, így a szállásokon is.

A tartományok saját hatáskörben döntenek a járványügyi helyzetük alapján, az enyhítések tervezett dátuma ezek alapján: 

  • 2021. december 12-től Burgenland, Tirol, Vorarlberg
  • 2021. december 17-től Salzburg, Stájerország, Alsó-Ausztria, Felső-Ausztria (utóbbi csak tervezett)
  • 2021. december 20-tól Bécs
  • Karintia egyelőre nem közölte, náluk mi lesz, ellenben még csütörtökön várható.

A beutazási és a tartózkodási szabályokat ebben a cikkben gyűjtöttük össze, ezek azóta sem változtak. Mint azt korábban írtuk: a Szputnyikra, Sinopharmra felvett nyugati vakcina önmagában kevés, a Janssen is csak 2022. január 3-ig működik ebben a kombinációban, utána kellene abból is második dózis ahhoz, hogy érvényes legyen az oltási igazolás. Azaz a téli hacacáréból kizártnak érezheti magát, aki tavasszal az elölt vírussal, azaz a kínai vakcinával vagy az orosz vektorvakcinával oltatta magát, hacsak nem (és most jön a lényeg) a két első szúrás után csináltatott antitest vizsgálatot, és volt is belőle a vérében. Ha erre ráhívott egy nyugati vakcinát (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) az ősz folyamán, akkor a határra az oltási igazolással és a vizsgálat eredményével kell érkezni, és a vámos mosolyogva átengedi a sorompó alatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top