nlc.hu
Utazás

Hasznos tippek utazáshoz

Tippek utazáshoz: hogy ne kapj idegbajt és pénzt is spórolj

Ezek az okos hackek segítenek pénzt spórolni, és elkerülni a felesleges idegességet utazás közben.

1.) Kerüld el a reptéri káoszt és válaszd a legjobb jegyet.

Ha nem szeretnél az idő miatt izgulni, vagy a check-in-nél sorban állni, töltsd le a Kiwi applikációt, ami hatalmas segítség lehet a repülés során. Egyrészt kigyűjti neked a kedvezményes jegyeket a különböző légitársaságoktól, online becsekkolhatsz az applikáción keresztül, emlékeztetőket küld a teendőidről, és a jegyvásárlás során választhatsz különféle biztosítási csomagok közül, ami manapság, amikor rendre mondják le a járatokat, nem egy utolsó dolog. De azt is megnézheted az appon keresztül, hogy az adott légitársaságnál mik a szabályok, különös tekintettel a kézipoggyászokra.

Tipp: Bármekkora bőrönddel is repülsz, csomagolj okosan! Próbáld meg a nehéz bőröndöt könnyebbre cserélni, így is megspórolhatsz néhány értékes kilót. A bepakolás mikéntje sem mindegy, ezekről a trükkökről ebben a cikkünkben írtunk.

Egy nő idegesen guggol egy repülőéteren.

Fotó: Getty Images

2.) Aki korán kel, az nem kap idegbajt

Érdemes korán lefoglalni a szállást és a repülőjegyet, ilyenkor sokkal nagyobb a választék, és általában pénzt is spórolsz vele. Ráadásul hatalmas tehertől szabadulhatsz meg, ha túlesel rajta, egészen az utazásig élvezheted a felkészültség nyugis érzését.

3.) Utazz csúcsidőn kívül

Az elő és utószezonban igazi kincseket találhatsz potom pénzért. Ez különösen jól jöhet, ha kevés pénzből gazdálkodsz. Köztudott, hogy a július és az augusztus Európában főszezonnak számít,  ami egyben azt is jelenti, hogy egyes helyeken indokolatlanul drágák lesznek a szálláshelyek, vagy az utazáshoz szükséges jegyek. Amennyiben nem lételemed a tumultus, és megtudod oldani, hogy főszezon előtt vagy után egy hónappal utazz, akkor egy vagyont is megspórolhatsz ezzel a megoldással. 

4.) Nézd meg az átszállásos jegyeket

Ha bevállalod az átszállást, vagy akár a többszöri átszállást, akkor szintén sok pénzt spórolhatsz meg, még ha növeled is vele az utazási időt.

Top tipp: Ha hosszú a várakozási idő a járatodhoz, keress magadnak helyi programot, vagy szervezd úgy az utat, hogy az adott helyen eltöltesz egy-két napot. Már, ha hosszabb időre utazol.

5.) Gondolj arra, ha nincs net

Tölts le térképeket, és használd offline. Ez egy elég hasznos utazási hack, mivel előfordulhat, hogy az új országban nincs folyamatos internet-hozzáférés. Bár az offline térképek korlátozott funkciókat kínálnak az online térképekhez képest, mégis jól jöhetnek egy új városban, pláne, ha nem beszéled a helyiek nyelvét.

Hogyan? Csak nyisd meg a Google Maps alkalmazást a telefonodon, keresd meg a letölteni kívánt város térképét, majd kattints az offline letöltés opcióra. 

6.) Ha érzékeny vagy a hangokra, a zajszűrő fejhallgató megmenthet

Ez az egyik legjobb utazási hack, amivel kiszűrheted a nem kívánt zajokat, például a hangos üléstársakat, a repülőgép hangjait, a gyereksírást, stb. Mindezek a hangok nagyon zavaróak lehetnek, pláne azoknak, akik érzékenyek rájuk. Ha az utóbbiak közé tartozol, érdemes egy jobb minőségű füldugót is érdemes magaddal vinni, ez például pihenéshez, alváshoz kiváló. 

7.) Tippek kisgyerekhez

A gyerekekkel való utazás szórakoztató és időnként stresszes is lehet. Ezért, ha kisgyerekkel utazol, legyen nálad egy táska, amely tartalmaz néhány kedvenc könyvet, játékot, és mindig legyen benne rágcsálnivaló. A könnyebbség kedvéért próbálj meg olyan járatot választani, amely megfelel a gyerekek alvásidejének. Soha ne felejts el babakocsit vinni, ha az utazás sok gyaloglással jár. A repülőre való felszállás előtt tartsd aktívan a gyermeket, ez segíthet abban, hogy később jót aludjon az úton. 

8.) Mozogj jetlag ellen

Az időeltolódás kemény tud lenni, de ha elmész futni, jógázni, egyszóval sportolni, könnyebben leküzdheted a jetlag hatásait. A testmozgás segíthet csökkenteni a stresszt, növelheti az energiaszintet, és elősegítheti a pihentető alvást. Kerüld azonban az erőteljes testmozgást lefekvés előtt, mivel az megzavarhatja az alvást. Egy másik tipp: ne aludj el, miután felszállt a géped, vagy a szállásodra értél, és ne feledj el gondoskodni az elegendő folyadékbevitelről. Végső soron, légy magaddal türelmes, mindenki szervezete másképp reagál a jetlagre, ezért néhány napba beletelhet, amíg alkalmazkodsz az új időzónához. 

Via: 1,2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top