nlc.hu
Utazás

A reptéri röntgen a házi kedvencednek sem tesz jót

Sok utas feleslegesen teszi ki a reptéri röntgennek a házi kedvencét

Az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala észrevette, hogy túl sok utas teszi ki feleslegesen reptéri röntgennek a házi kedvencét, ezért egy satjóközleményben hívták fel a figyelmet a helyes ellenőrzési folyamatra. Mutatjuk, hogyan utaztasd a kedvencedet.

A The Washington Post azt írja, hogy novemberben a TSA egyik tisztje egy vörös macskát fedezett fel egy feladott poggyászba a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren. A következő hónapban egy kígyó jelent meg a tampai repülőtér biztonsági képernyőjén. 

Azt látjuk, hogy egyre többen utaznak kedvenceikkel, és túl sokan hagyják őket a hordozótáskában, majd küldik át a scannelő gépen” – mondta Lisa Farbstein, az ügynökség szóvivője. „Egyetlen élőlényt, sem embert, sem állatot nem kell kitenni olyan röntgensugárzásnak, amelyre nincs szüksége.”

A probléma megoldására bemutatták a helyes szűrési eljárást a Dulles nemzetközi repülőtéren. Pablo, egy 12 éves chihuahua volt a “mintakutya”, akin szemléltették a helyes ellenőrző folyamatot.

Mivel kell rendelkezni a kisállatodnak másik uniós tagállamba, illetve beutazhassanak egy nem uniós országból az EU-ba?

  • Mikrocsippel (a kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú szállításáról szóló uniós rendelet II. mellékletében foglalt technikai követelményekkel összhangban) vagy jól olvasható tetoválással kell rendelkezniük – ez utóbbi csak akkor elfogadott megoldás, ha a megjelölésre 2011. július 3. előtt került sor;
  • Veszettség elleni oltással
  • Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezeléssel
  • Haa hobbiállat a gazdájával uniós országok között, illetve uniós országból Észak-Írországba, vagy Észak-Írországból valamelyik EU-országba utazik, érvényes európai kisállatútlevéllel, ha pedig az Unión kívülről érkezik, uniós állategészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie.

Egy macska nemrég megszökött Dulles-ban, de gyorsan sarokba szorították és elkapták” – mesélte Lisa, épp ezért a cicákat általában külön helyiségben szokták átvizsgálni.

Ha az állat kabátotot vagy pulóvert visel, a tisztviselő kesztyűben áttapogatja, de az állat levetkőztetése nem szükséges. Egy alkalmazott átvezeti a hordozót az átvizsgáló gépen, és visszaküldi a tulajdonosnak, mielőtt engedélyt kapna az indulásra.

kutya a bőröndben

Fotó: Getty Images

Farbstein elmondta, hogy a privát szoba jó lehetőség azon háziállatok számára is, amelyek szorongóak, agresszívek, vagy hajlamosak elrepülni, mint például a papagájok.

Így vidd át a kedvencedet az ellenőrző ponton:

  • Minden háziállatot kézi hordozóval kell bevinni a repülőtéri biztonsági ellenőrző pontra.
  • Közvetlenül a biztonsági átvizsgálás megkezdése előtt ki lehet venni a házikedvencet a hordozóból, és az üres hordozót pedig a szállítószalagra kell visszahelyezni.
  • Ne helyezd az álatott a röntgenalagútba – sem önmagában, sem a hordozójában.

Az utazókat arra biztatják, hogy lehetőség szerint vigyék át kedvencüket a fémdetektoron. Azoknak az utazóknak azonban, akiknek az állataik félősebbek, esetleg nem akarnak átmenni a fémdetekoron, egy privát szűrőteremben kell átvizsgáltatni a kedvencüket.

Amint az ellenrőző folyamat befejeződött, az utazók visszatehetik a kedvencüket a hordozójukba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top