nlc.hu
Utazás

Vulkánkitörés fenyeget Izlandon

Elpusztíthat egy kisvárost a kitörni készülő vulkán Izlandon

A szigetországban rendkívüli állapotot hirdettek.

Vulkánkitörés veszélye miatt szombatra virradóra kimenekítették a mintegy 4 ezer lakosú, Izland délnyugati részén fekvő Grindavík város lakóit.

Feltörhet a magma

Izland pénteken vezetett be veszélyhelyzetet, miután több nagy erejű földrengés történt a Reykjanes-félszigeten, ami a Grindavíktól mintegy 3 kilométerre északra fekvő Sundhnjukagigar közelében várható vulkánkitörés előjele is lehetett akár. A több napon át a Föld felszíne alatt mintegy 5 kilométeres mélységben felhalmozódott magmából az izlandi meteorológiai szolgálatok először arra következtettek, hogy “inkább néhány napon belül, mint néhány óra múlva” vulkánkitörés várható. Péntek este azonban a meteorológusok azt tapasztalták, hogy a szeizmológiai tevékenység a felszínhez közeledik, és a magma merőlegesen emelkedni kezd Sundhnjukagigar és Grindavík között, amiből arra gondoltak, hogy a kitörés hamarabb bekövetkezhet, ezért a hatóságok elővigyázatosságból kiürítették Grindavíkot.

A Reykjanes-félszigeten Fagradalsfjall közelében 3 kitörés történt az utóbbi években: 2021 márciusában, 2022 augusztusában és 2023 júliusában, mindhárom az infrastruktúráktól és a lakott területektől távol.

Veszélyben a turistalátványosság?

A fővárostól, Reykjavíktól mintegy 40 kilométere délnyugatra fekvő Grindavík közelében található a kedvelt turistacélpont, a Kék Lagúna, amelyet a vulkánkitörés veszélye miatt a hét elején átmenetileg lezártak.

A Kék Lagúna egy geotermikus fürdő, egyben az ország egyik leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett nevezetessége.

A térségben péntek este és szombat kora reggel között 500 földrengést észleltek, 14-nek közülük a magnitúdója meghaladta a 4-es erősséget.

Izlandon 33 működő vulkán van, a legtöbb Európában. A sziget az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezeket egymástól elválasztó hasadékon, az Észak-atlanti Hátságon fekszik. Izlandon rendszeresek a földrengések és a vulkáni tevékenység. A szigetország meteorológiai szolgálata, a Vedurstofa szerint legutóbb júliusban tört ki a tűzhányó néhány hétre, de ez nem veszélyeztette a fővárost vagy más lakott térségeket. Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb vulkáni tevékenysége is Izlandon történt, amikor 2010 tavaszán az Eyjafjallajökull kitörése öt napra megbénította Európa légiközlekedését: mintegy százezer járatot töröltek Európában és az észak-atlanti térségben.

(MTI-hírek alapján)

Kiemelt fotó: illusztráció, Emin Yogurtcuoglu/Anadolu Agency via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top