nlc.hu
Utazás

Nem egy életbiztosítás a bányakutatók élete

Nem egy életbiztosítás a bányakutatók élete: „Ilyen körülmények között perceken belül meghalhatunk”

Kalandos életének rejtelmeibe avatta be a világot egy bányakutató, aki aprólékos részletességgel mesélt arról, hogy milyen életveszélyes kihívások várhatják az embert a föld alatt.

Peter Pink évtizedek óta hobbi bányakutatóként dolgozik. Feladatának tekinti, hogy felkutassa és feltérképezze az akár több száz éve is elhagyatott helyeket. A 38 éves férfi azonban elárulta, hogy a tét hatalmas, ugyanis számos veszély leselkedhet rá a munkája során.

Peter azonban semmi láttán sem ijed meg ezekben a bányákban, szenvedélye pedig még 2017-ben kezdődött, miután az észak-yorkshire-i Loftusban egy kis üregre botlott, majd közzétett egy képet az interneten, ami hatalmas figyelmet kapott.

Számos évtizedek óta elhagyatott bányát tárt fel a hobbi bányakutató (Fotó: Getty Images)

Számos évtizedek óta elhagyatott bányát tárt fel a hobbi bányakutató (Fotó: Getty Images)

Számos különleges tárgyat talált már

Küldetése tehát cseppet sem egyszerű. Egy alkalommal például régi dinamitrudakat talált, feltehetőleg az 1800-as évekből. A beazonosításban az segített számára, hogy a rudak egy részét Nobel-jellel látták el – Alfred Nobel svéd vegyész után, aki az 1860-as években feltalálta a robbanóanyagot és vagyonát a Nobel-díj intézményének megalapítására fordította.

„Rengeteg régi dinamitot találtam. Úgy néztek ki, mint egy összenyomott banán. Alig tartotta össze őket valami”nyilatkozta Peter, aki a robbanószerek mellett számos történelmi tárgyat is talált már az évek során, köztük egy kovácsműhelyt is, felszerelésekkel.

Rengeteg veszély leselkedhet rá

Az elhagyatott alagútrendszerek feltárása azért sem veszélytelen, mert az akár 50 km hosszú bányákban a levegő oxigénszintje egészen hirtelen megváltozhat. Az oxigén ugyanis a talajszinten belélegzett levegő nagyjából 21 százalékát teszi ki, de a bányákban ez a szint akár 12%-ig lecsökkenhet. Ilyen kis oxigénmennyiség esetében azonban hamar elveszítheti az eszméletét az ember.

Ilyen körülmények között perceken belül meghalhatunk. Ha a föld alatt vagy, az oxigénszint pillanatok alatt elkezdhet zuhanni. Mivel ilyenkor az ember nem jut elégséges mennyiségű levegőhöz, elnehezül a légzése és a járás is nehézkessé válik. Olyan érzés kerít hatalmába, mintha valaki ülne a mellkasunkon. Ha hosszú időt tölt ilyen körülmények között az ember, egy idő után már csak tántorogni tud, nem tud rendesen gondolkodni, majd egy bizonyos idő elteltével elájul

 

– osztotta meg a hobbi bányakutató, aki a fatális szerencsétlenség elkerülése érdekében mindig magánál tart egy olyan monitort, ami érzékeli az oxigén, a szén-monoxid, a kénhidrogén és a metán szintjét is. Olyan bányákat pedig egyáltalán nem hajlandó feltárni, ahol más káros gázok is megtalálhatók.

„Ezek általában olyan helyszínek, ahol rothadt fák is vannak. Érdekes paradoxon, hogy amíg a föld felszínén a fák jelentik a levegő kulcsát, addig a bányákban a halálodat okozhatják…”

Rendkívüli odafigyelés kell ehhez a szakmához (Fotó: Getty Images)

Rendkívüli odafigyelés kell ehhez a szakmához (Fotó: Getty Images)

Nem mindenki ilyen ˝szerencsés˝

2023 márciusában a szakember testközelből tapasztalta meg azt, hogy mi történhet azokkal, akik nem elég óvatosak egy ilyen helyzetben. Egy alkalommal ugyanis segített felkutatni egy bányakutató társának a holttestét.

Amikor Peter megtalálta a 24 éves férfi hátizsákját az Ayton Monument Mine egyik szakaszában, az oxigénszintmérő 15 százalék alatti értéket mutatott. Az ennél alacsonyabb oxigénszázalékot azonban a bányásztársadalom már úgy nevezi, hogy a „halál kereke”.

„Egy barátom küldött egy bejegyzést az eltűnt fiú híréről. Nagyon jól ismertem a bányát, így amikor hazaértem a munkából, felvettem a felszerelésem és kimentem egy barátommal a helyszínre. Leereszkedtem a mélybe az egyik fő útvonalon, azonban az oxigénszint rendkívül alacsony, 12 százalék volt. Itt megtaláltam a fiú táskáját, körülötte a lábnyomaival, amik egy olyan mélységbe vezettek, ahová senkinek sem szabadna már lemerészkednie. Mikor lejjebb néztem, megtaláltam a többi holmiját is. Szóval kirohantam és azonnal felhívtam a segélyszolgálatot. A fiú holttestét végül a bánya mélyében találták meg.”

Váratlan aknák

Peter számára szintén veszélyt jelentenek azok az aknák is, amelyek ma már rejtve vannak – köszönhetően az idő múlásának.

„Idővel egy aknát elfedhetik a kövek is, így az ember bár azt hiheti, hogy zavartalanul folytatódik tovább a kőpadló, közben meg egy akár 30 méter mély lyukat is beboríthatnak ezek a kövek. Egy alkalommal én is beleléptem egy ilyen aknába, de szerencsére nem zuhantam le teljesen a végéig.”

Van, aki hazavárja

Bár azt gondolhatnánk, hogy ezt a hobbit csak magányos farkasok űzik, Petert van, aki hazavárja. A férfi mindig megosztja tartózkodási helyét feleségével, Emmával és megegyezik vele a ˝kihívási időtartamban˝ is. Ez azt jelenti, ha Peter nem ér haza az általa megadott időintervallumon belül, akkor párjának azonnal értesítenie kell a segélyszolgálatot.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top