Utazás

Egyszerűbbé válik a foglalás az utazási irodáknál (x)

Az utazási irodák ajánlatait lapozgatva biztosan előfordult már Önnel, hogy nehéz volt kiigazodnia a különböző árakon, hiszen nem mindig ugyanazt jelölték a feltüntetett költségek.


Sokan ilyenkor a régi, jól bevált, kockás füzet–számológép párost hívták segítségül, vagy Excel-táblában rögzítették az ajánlatokat, hogy könnyebb legyen az árakat összehasonlítani. Ez azonban meg fog szűnni, hiszen a Magyar Utazási Irodák Szövetsége a teljes árazás alkalmazására ösztönzi tagirodáit. Melyek voltak azok a költségek, amelyekkel eddig jellemzően nem számolt egy utazó, és amelyek megnehezítették az árak összehasonlítását, valamint hogyan változtatja meg a teljes árazás az utasok és utazási irodák dolgát? Jelen cikkünkből kiderül.

Vége a bonyolult pluszdíjaknak!

Mielőtt a teljes árazásra rátérnénk, csokorba szedtük azokat a költségeket, amelyek eddig az alapáron felül kerültek kifizetésre, és amelyek megnehezítették az ajánlatok összehasonlítását. Ilyen tipikusan a repülőtéri illeték, amelyet a repülőtereken található szolgáltatások fenntartására fizetünk ki. Ez jellemzően több tízezer forintos külön díjtétel volt az ajánlatokban. Az utazási és szállásköltségen túl, több utazási iroda is számított fel külön „foglalási díjat”, mely a külön illetékhez hasonlóan immáron a múlté. A rendszer roppant egyszerű: minden kötelező díjat, költséget egyetlen összevont árban ad meg az utazási iroda, így elhagyva a korábbi kötelezően fizetendő extrákat.

Könnyen összehasonlítható, átláthatóbb utazási ajánlatok a MUISZ kezdeményezésére

Habár az utazási ajánlatok megjelenítésére nincs speciális, pontos szabályozás, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége arra ösztönzi tagirodáit, hogy utazásaik meghirdetése során a teljes árat tüntessék fel ajánlataikban. A kezdeményezésben részt vevő irodák ajánlatai tartalmazzák a fent említett költségeket, így az utasokat nem érheti váratlan kiadás, az ajánlatok egyszerűbben átláthatók, illetve összehasonlíthatók. A kezdeményezéshez eddig több mint 15 iroda csatlakozott, és további 10-15 irodával jelenleg is folynak a tárgyalások a MUISZ részéről.

A csatlakozott irodák az alábbiak: Anima Travel, Anubis Travel, ETI, Fehérvár Travel, IBUSZ, Invia.hu, Kartago Tours, Kompas, Last Call Travel, Sun & Fun Holidays, NUR Kft, Orex Travel, OTP Travel, Personal Tours, Proko Travel, STA Travel, TUI, 1000 Út. A feltüntetett utazási irodák 2020-as nyári ajánlatai már ebben a jól átlátható formában tartalmazzák az utazások árát, ezzel egyszerűsítve az utasok választását, és az iroda munkáját.

A döntés szabadsága megmarad

A teljes árazás nem jelenti az utazók lehetőségeinek a csökkentését, sőt! Ugyanúgy lesz lehetőség kérni jobb szobát (pl. tengerre néző erkéllyel), vagy extra ellátást, mint eddig, de ezen minőségi kiegészítések nem fognak elveszni a kötelezően fizetendő költségek között. A fakultatív programok esetében szintén változatlanul az utazó döntheti el, hogy befizet rá, és részt vesz az adott programon, vagy inkább pihenéssel tölti az időt.

Az ilyen jellegű kezdeményezések nagy hatással vannak az utazási irodák piacára. A kampánytól a Magyar Utazási Irodák Szövetsége azt várja, hogy az utasok sokkal tudatosabban fognak választani az irodák ajánlatai közül és az utazási irodák népszerűsége tovább nő majd. A teljes árazásról az Utazási Irodával Utazók Facebook-oldalán és a MUISZ weboldalán találhatnak további információkat az érdeklődők.

Bízunk benne, hogy a legtöbb utazási iroda csatlakozik a kezdeményezéshez, és hamarosan arról számolhatunk be, hogy minden magyar utazási iroda teljes árazást alkalmaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top