Utazás

Teljes árazás bevezetése a MUISZ tagirodáknál (x)

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége az utazási szakmába vetett bizalom megerősítése, valamint az utasok kényelme érdekében egy, a teljes árazás bevezetését szorgalmazó kampányt indított partnerirodái körében. A kezdeményezést évek óta támogató MUISZ igyekszik arra buzdítani irodáit, hogy még a szabály rendeletbe iktatása előtt, már a 2020-as ajánlataikat ilyen módon tüntessék fel katalógusaikban.


Mit is jelent a teljes árazás?

Az utazási irodák árainak megjelenítésére jelenleg nincs kötött szabályozás, ezért előfordul bizonyos esetekben, hogy az irodák csak az alapárat tüntetik fel ajánlataik mellett, tehát a szállás, az utazás és az étkezés költségét, így a további felmerülő költségeket csak később, idővel észlelik az utasok. Az ilyen, nem feltüntetett költségeket hívjuk rejtett költségeknek. Jellemzően a reptéri, kikötői illeték, vagy az egyéb felárak, mint például az „ülőhelyfelár” tartoznak az utóbbi csoportba. Az ilyen jellegű, nem egyenes árazás sok bosszúságot jelenthet a pihenni vágyók számára. Ezért döntött úgy a MUISZ vezetősége, hogy pontot tesz a probléma végére, és tagirodáival karöltve fellép a félrevezetések ellen. A rendeleti szabályozás szorgalmazásán túl tehát arra kérik a Szövetségben tevékenykedő irodákat, hogy a fent említett költségelemek feltüntetése mellett, a teljes, minden kötelező elemet tartalmazó árat tüntessék fel ajánlataikban, egyetlen összegként szerepeltetve azt. Így az utazni vágyónak nem szükséges számolgatnia, egyből látható, érthető, összehasonlítható az utazási ajánlat. A kezdeményezés előnyeit nemcsak az utasok, hanem az utaztatók is élvezhetik a jövőre való tekintettel, hiszen kiszorulhatnak a piacról a félrevezető árazást alkalmazó szereplők. A program hatását már most is tapasztalhatjuk, hiszen a 2020-as nyári ajánlatokat már érinti a fenti törekvés, hiszen a nagy utazási irodák többsége csatlakozott a teljes árazáshoz.

Miért fontos előrelépés ez az utazók és az irodák szemszögéből?

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő egyéni utazásszervezések világában is sokan vannak még, akik biztos kezekben akarják tudni utazásukat és nem szeretnék váratlan eseményeknek kitenni magukat, ezért inkább az utazási irodákra bízzák az utazásszervezést. Ez utóbbit azért választják, mert megannyi előnyt és könnyedséget jelent számukra. Azonban amennyiben nem olvassák el elég figyelmesen az irodák ajánlatát, könnyen belefuthatnak olyan esetbe, amikor az olcsóbbnak tűnő ajánlat mellett köteleződnek el és végül sokkal többet fizetnek, mint az eredetileg drágábbnak tűnő iroda csomagja lett volna. Ez amellett, hogy bosszúságot okoz az utazó számára, egy 4 fős család esetén már komoly anyagi problémát is jelenthet, hiszen az eredetileg kikalkulált költség helyett akár a másfélszeresére is nőhet a végleges ár. Így lehet, hogy a költőpénznek szánt összeg nagy részét még az indulás előtt be kell fizetünk reptéri illeték címszó alatt. Az ilyen megtévesztő árazások elkerülése érdekében fogtak most össze az MUISZ utazási irodái, amelyből hosszú távon ők is profitálhatnak.

Egy ilyen komoly kampány nagy változásokat hozhat az utazási irodák piacán, hiszen ez hatással lehet azon utaztatókra is, akik nem szállnak be a kampányba, és továbbra is rejtett tételekként tüntetik fel a költségeket. A MUISZ várakozásai alapján a megmozdulás az utazási irodákba vetett bizalom megerősítését fogja eredményezni. Továbbá a szervezet célja az is, hogy törekvéseiket az utasok széles körében ismertté tegyék, aminek hatására várhatóan az utasok sokkal tudatosabban, azon ajánlatokat és irodákat fogják választani, akik a teljes árat tüntetik fel.

Az ügy fontosságát mutatja az is, hogy a kampány kezdetét követően már több mint 18 iroda döntött úgy, hogy bevezeti a teljes árazást. A kezdeményhez már csatlakozott irodák az alábbiak: Anima Travel, Anubis Travel, ETI, Fehérvár Travel, IBUSZ, Invia.hu, Kartago Tours, Kompas, Last Call Travel, Sun & Fun Holidays, NUR Kft, Orex Travel, OTP Travel, Personal Tours, Proko Travel, STA Travel, TUI, 1000 Út.

A teljes árazásról további információkat a MUISZ Utazási Irodával Utazók elnevezésű Facebook-oldalán fog folyamatosan megosztani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top