Vetőmagtól a villáig: most már megy ez is a lecsóba!

Dóra Melinda Tünde | 2023. Augusztus 17.
Háztáji naplójában Dóra Melinda Tünde hetente (nyáron ritkábban) ad képet az önellátás gyönyörűségeiről, nehézségeiről és értelméről, a kertben és a konyhában aktuális feladatokról. Most arról lesz szó, hogyan lehet némi rendszert vinni a nem egyszerre beérő termények feldolgozásába és a maradékok hasznosításába.

Talán a városi hátterem miatt, de nekem kimondottan lassan esett le az olyan szólások értelme, mint a „megy a levesbe”, „megy a lecsóba”. A modern köznyelvi használattal ellentétben egyik sem azt jelenti, hogy valami kárba vész, sőt, inkább pont hogy arról van szó, hogy minden apró maradék értékké válik a megfelelő helyen. Ha téged is megőrjít, amikor hazahoz két szelet almát a gyerek az iskolából, vagy vacsora után féltányérnyi nagy gonddal beszerzett, megmosott, felvágott, majd semmibe vett zöldség árválkodik az asztalon, neadjisten megmarad egy fél csirkemell az ebédből, akkor ez a rész neked szól.

Mert arról lesz szó, hogyan igenis lehet ezekből a szülői idegrángást okozó tányérkoszokból vagány kaja. Rögtön le is lövöm a poént: a maradékot szisztematikusan gyűjteni kell ahhoz, hogy jó étel készülhessen belőle.

Ezeknek az »alapoknak« általában nyitok a mélyhűtőben vagy a hűtőben 1-1 dobozt vagy zacskót, és már a leendő felhasználást szem előtt tartva darabolom fel bele a maradékot.

Egy a lényeg: elég gyorsan fel kell használni őket ahhoz, hogy ne feledkezzünk meg róluk, különben csak a konyhai tárolóhelyek természetes, mindig újrakeletkező káoszát növelik.

Fotó: Neményi Márton

De nem csak a tányéron megmaradt ételek miatt érdemes egy ilyen rendszerben gondolkodni, ezt kívánja az élelmiszertermelés természete is. Nem minden zöldség olyan, mint mondjuk a hagyma, hogy egyben beérik a vetés, felszedi az ember és letárolja. Sok olyan zöldség és gyümölcs van, amely apránként ad termést, de folyamatosan. Ha a málnát, paprikát, zöldbabot, paradicsomot és cukkinit nem szedi le az ember néhány naponta, túléretté válnak, tehát kell valami megoldás arra, hogy a szezon eleji napi 2-3 paprikával vagy fél marék málnával mi történjen. 

A maradékhaszosítással spórolunk is, de sokszor csak energiát, mert a maradék valamilyen ételnek a kiegészítőjeként, színesítőjeként jelenik meg. Ami második életében sem fogy el, az viszont általában megy a komposztkukába, amit a baromfiudvarban lévő komposztálóba borítok, ahol a madarak kicsipegetik belőle, ami szimpatikus számukra, a maradék pedig az egyéb kerti anyagokkal és a trágyával összerohadva megy majd a veteményesbe és a gyümölcsösbe a növények táplálásra. Szóval „szemét” az élelmiszerünkből lényegében nem keletkezik, legfeljebb a vásárolt dolgok csomagolása megy a sima vagy a szelektív kukába.

De nézzük típus szerint a konyhai upcyclingunk logikáját. 

Gyümölcsmaradékok

Citromos-túrós morzsa mirelitáfonyával
Beindult a sárga málna őszi kiadása is
Ez egy Ananas névre hallgató bifsztekparadicsom, az idei kedvencem

Zöldségmaradékok

A brokkoli központi rózsájának kivágása után sok apróbb ágacskát növeszt, valószínűleg a fagyokig szedni lehet majd
A csicsóka makrancos teremtmény, de a bélflóra mellett a szemet is táplálja
A kaliforniai paprika is szép tömött fürtökben termel
A kukorica közt nőtt gyom mulcsként szolgál
A padlizsánoknál édesburgonya takarja és tartja gyommentesen a talajt
Brokkolikrémleves krutonnal

Kenyér- és süteménymaradékok

A kenyérfélék újrahasznosításának nagy kultúrája van Magyarországon, szóval talán ebben nem lesz túl sok újdonság, nem is engedem bő lére:

Húsfélék maradékai

Amióta megértettük, hogy mennyire elképesztően erőforrásigényes, koncentrált élelmiszer minden állati termék, amihez ráadásul nem kis morális teher is társul, tényleg tokától bokáig igyekszünk minden fecni húst, csontot, bőrt, zsírt felhasználni és még a tollakat és a trágyát is komposztálom (és igen, a fejeket és lábakat is belefőzöm az alaplébe). Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy egy csirke 2-4 alkalommal eteti meg a családot átlagosan, egy kacsa pedig valamivel több étkezésre elég. 

E heti feladatok

Folyamatos szüret és feldolgozás: (5+ óra)

Vetés: (5 óra)

Palántázás: (0,5 óra)

Gondozás: (1 óra)

Kiültetés: (1 óra)

Vágás: (4 óra) 

Állatok indítása: (1 óra)

Farmhub: (1 óra)

Egyéb: (5 óra)

Összesen kb. 25 munkaóra.

 
 

E heti menünk

꧁ Hétfő ꧂

Brokkoli krémleves
Marokkói csirkecomb zöldségekkel (Tajine)

꧁ Kedd ꧂

Konfitált kacsacomb káposzta- és paradicsomsalátával

꧁ Szerda ꧂

maradék

꧁ Csütörtök ꧂

Minestrone
Brokkolifelfújt kacsacombbal

꧁ Péntek ꧂

maradék

꧁ Szombat ꧂

 Húsleves
Túrótortácska

꧁ Vasárnap ꧂

Grill steak mentás cukkinisalátával és balzsamecetes-bazsalikomos paradicsomsalátával

(A menühöz tartozó receptekből felteszek párat a Kertkaland oldalára #alaplébisztró hashtag alatt.)

Vetőmagtól a villáig – A sorozat korábbi részei: 

  1. Vetőmagtól a villáig: háztáji gazdálkodás kapálás nélküli kerttel és RFID-chipes tyúkokkal
  2. Vetőmagtól a villáig: íme a három dolog, amitől minden kiskert sikeres lehet
  3. Vetőmagtól a villáig: így lehet instant ebéded a varázsszekrény segítségével
  4. Vetőmagtól a villáig: itt a tavasz, dr. Kert újra rendel!
  5. Vetőmagtól a villáig: százezreket spórolhat meg, aki gyümölcsfákat telepít
  6. Vetőmagtól a villáig: végre kiderül, miért a nyuszi hozza a tojást!
  7. Vetőmagtól a villáig: ha még nem ettél csalánt, most van itt az ideje
  8. Vetőmagtól a villáig: a csirketartási problémák, amikről sosem akartál tudni (megoldásokkal)
  9. Vetőmagtól a villáig: a top 30 kedvenc paradicsomfajtám, indoklással
  10. Vetőmagtól a villáig: fogadjunk, hogy rosszul tudod, mikor van az eper szezonja
  11. Vetőmagtól a villáig: segítség, itt a spanyol invázió!
  12. Vetőmagtól a villáig: valami édeset adj, csirkét ölni megyek!
  13. Vetőmagtól a villáig: ideje elvetni a zöldséget, amivel betegre eheted magad
  14. Vetőmagtól a villáig: íme a négy növényvédelmi trükk, amivel minden biokertben jó lehet a termés
  15. Vetőmagtól a villáig: valójában ilyen az élet az uborkaszezonban
Exit mobile version