nlc.hu
Vetőmagtól a villáig

Vetőmagtól a villáig: zöldségek letárolása

Vetőmagtól a villáig: ha még nem ettél csalánt, most van itt az ideje

A télre letárolható – vagy a talajban hagyott – zöldségekkel és gyümölcsökkel való bíbelődést el lehet végezni novemberben vagy decemberben, de akkor nagyon sok a feladat is. Most viszont már nem lehet tovább várni, elő az ásóval, és kezdődhet a zöldségek elrakása.

Akkor itt a húsvéttal véget is ért a téli pihenőm időszaka a házi feldolgozóiparban… A palántázáshoz használt propagátort elcsomagolom, a helyére kerül az aszalógép, pucolom a vákumozót, élezem a késeket, a metszőollókat megint, keresem a zacskókat, dobozokat. Pakolom át a mélyhűtőinket újra, mert a télen bennük tárolt húsok már megcsappantak, de a tavasz zöldségei még nem dundiskodnak – most viszonylag üresek, takaríthatóak. Egy háztájiban tulajdonképpen hétről hétre megvan, hogy éppen mi a feladat, és ez a megnyugtató ciklikusság minden évben ugyanúgy ismétlődik, egy önismereti mantra részévé válik minden apró feladat, amit azért végzek el, mert tudom, hogy számomra most van itt az ideje.

Húsvéti ebéd

Húsvéti ebéd

Ez is egy dolog, amit a háztájizás évei alatt megtanultam: egyáltalán nem magától értetődő, hogy mivel MIKOR foglalkozunk, mit mikor dolgozunk fel, tartósítunk. Ez részben munkaszervezési kérdés. A télre letárolható – vagy a talajban hagyott – zöldségekkel és gyümölcsökkel való bíbelődést el lehet végezni novemberben vagy decemberben, amikor nagyon friss és szép a zöldség, de nagyon sok a feladat is.

Ami engem illet, a konstruktív halogatás stratégiáját alkalmazom: mindent addig halogatok, amíg csak (értékvesztés nélkül) lehet.

A kertben már kint figyel a sok új vetés és ültetés, a fák zömében meg vannak metszve, a babaállatok gyarapodnak, szóval most jobban ráérek, mint tél elején és több a tárolásra is a helyem, hiszen egész télen apasztottuk a készleteket.

Pinduri nyuszik a szőrfészekben

Pinduri nyuszik a szőrfészekben

A munkálatokat természetesen ebben is Szezon Mester irányítja. Április beköszöntével már elég meleg van ahhoz, hogy elinduljon a kétéves szaporodási ciklusú növények számára a szaporodószezon. Ha megvárom, hogy a téli retek, a sárgarépa, a petrezselyem, a paszternák, a csicsóka felmagozzon, a kialakuló virágszár ehetetlenül rostossá teszi a zöldséget. Úgyhogy fogjunk egy ásót, és induljunk sarazni!

Paszternák: a gyökereket felszedem, és sárosan letárolom egy párásan tartott hűtőszekrényben. Ha már a hideg is kevés, hogy megfogja az életjeleket, akkor pedig hazaviszem, megmosom, lepucolom, feldarabolom sütnivaló hasábokra, illetve ragulevesbe menő apró kockákra és leblansírozom, levákuumozom, lefagyasztom. Az első fehérrépákig tuti ki tudom húzni velük.

Csicsóka: Minden évben sokkal több csicsóka lesz, hiába szedem fel nagyon lelkiismeretesen. Tavaly volt vagy 15 kiló, az idén még nem mertem megmérni. A csicsókát fémdörzsivel szoktam gyorsan átsúrolni, de ehhez sokszor már fel is kell darabolni, mert teljesen összevissza nő. Ez darabolás után megy a blansírozás-szárítás-vákuumozás útjára, de maximum egy 10 literes zsáknyi darabolványt teszek el, többnek nincs értelme.

Póré, paszternák, csicsóka

Póré, paszternák, csicsóka

Téli retek: Egész télen szedegettem fel a retkeket, de ilyenkorra bizony elunjuk őket. Készítek belőle pár üveg koreai kimcsit és pár üveg ecetes retket, de a többi megy a nyusziknak és a komposztra.

Hagymák: Ilyenkorra már csak a legkisebb hagymafejek nem hajtanak ki. A kicsírázott hagymákat jellemzően elültetem újhagymának, vagyis egyszerűen beleállítom a talpukat a talajba, és megvárom, míg 4-5 újhagymára hasadnak. A még használható vöröshagymákat ilyenkor érdemes megpucolni, felkockázni és muffinformában lefagyasztani. Ezekkel ki lehet húzni júniusig, amikor legközelebb lehet fejes hagymát szüretelni. A fokhagymát megpucolom, de egyben teszem el egy zacskóba, mert a lakásban már két nap alatt kihajt a legkésőbbi fajta is. A legkorábbi fokhagymákat szintén júniusban fogom tudni szüretelni.

Szárzeller, petrezselyem: Most úgy tűnhet, mintha a szárzeller és a petrezselyem örökké ott maradna a kertben, duzzadnak az energiától. De valójában pár hetük van csak virágzásig. A fagyasztott szárzeller ugyan csak levesalapnak lesz jó, de azért az sem smafu. A petrezselymet csak megmosom és szárastól lefagyasztom, jobb fagyottan letördelni, kevesebb munka, mint lecsipegetni. A korai zellerekig kihúzom velük, de barátsággal elválunk jövő őszig. A zellerkrémleves is szezonális étel, mint a mozzarella caprese.

A Mester irányítására a tavalyi zöldségeken kívül az évelő gyógy- és fűszernövények is nagyon nekiindultak.

Sóska: Jól fogy nálunk a sóskakrémleves főtt tojással, egy év során tízszer biztosan főzök ilyet, plusz párszor sóskafőzeléket, sóskapürét vagy sóskaszószt a halakhoz. De ebből is legalább kétszer annyi a termés, mint amennyi a fogyasztás, így oda kell figyelni, hogy egy 10 literes mirelitzsáknál ne csináljak több sóskagombócot.

Sóskából mirelit készül

Sóskából mirelit készül

Rebarbara: A sóska közeli rokona, de ennek nem a levelét, hanem a szárát esszük. Minden évben csinálok néhány rebarbarás-epres lekvárt, süteményt, fagyit, de valójában a rebarbara nálam hamarabb terem, mint az eper, így kicsit várakoznia kell mosva, kockázva, blansírozva a mélyhűtőben. Pár üveg rebarbaramártás is készül a két hét múlva érkező kacsákra gondolva.

Csalán: most érdemes eltenni a téli felfázások idejére teának, fonnyasztott zöldnek, tésztatölteléknek, csalánpesztónak. Nálunk legfeljebb egy kisebb üvegnyi fogy el teának, de több kedves receptem is használ csalánt, ezeknek most van a szezonjuk.

Citromfű: ez is ilyenkor a legzsengébb, és még nem kezdte ki semmilyen gombabetegség a levelét.

Málnalevél: A virágzás előtti málna levele remekül alkalmas arra, hogy teának leszüreteljük. Enyhe görcsoldó hatása van.

Rozmaring: kevés rozmaringot szoktam leszárítani, minek, amikor ott van frissen a terasz végében! Viszont ilyenkor a legmagasabb a hatóanyagtartalma, ha kozmetikumként használnánk. A rozmaring híresen jó a hajhullás ellen, a körömvirágon kívül ez a másik növény, amiből hajlandó vagyok házi kozmetikumot készíteni.

Készül a rozmaringos húsvéti kalács

Készül a rozmaringos húsvéti kalács

Kakukkfű: bár főzéshez főleg frissen használom, irdatlan mennyiségű kakukkfűteát élünk fel minden télen. Ezért kétszer is szüretelem a kakukkfüvet: most, virágzás előtt és ősszel, fagy előtt.

És, ahogy megtanultam, nemcsak a kertben célszerű felszámolni a készleteket, hanem a kamrában is, azaz esetünkben a garázsban.

Citrom: egyben szoktam a téli citromadagunkat megvásárolni, ebből mostanra már csak 3-4 kiló maradt.

Ebből egynek a héjából limoncellót készítek, a levét pedig lefagyasztom jégkockatartóba. A citromkockák egy-egy salátához vagy desszerthez lesznek jók az év során.

Egyet feldolgozok sok vajjal, cukorral és pár tojással főtt citromkrémnek a fagyasztóba. Ebből aztán jó fél évig lehet veszegetni ki egy-egy üveget – citrompitének vagy pohárdesszertekbe, bűnös napokon egyszerűen belekanalazva a szánkba.

A következő kilónak lereszelem a héját és lefagyasztom a levét üvegestől limonádé célú felhasználásra – ezeket 1-1 decisével olvasztom ki. A maradékot pedig mosva, felkarikázva fagyasztom le a bodzavirágszörphöz, ami még pár hét.

Epres citrompuding

Epres citrompuding

Rózsaszín grépfrút: ebből is maradt pár kiló. Muffinformába fagyasztom le a levét, hogy nyáron majd szörbetet készítsek belőle, a héját pedig elteszem kandírozásra. A citromhéjhoz hasonlóan lereszelve és lefagyasztva is fel lehet használni salátákba, ételekbe és kis változatosság a citrom mellé. Elég sok maradt, úgyhogy egy adagot próbaképp befőzök kompótnak, salátákhoz.

Avokádó: az alacsony szénhidráttartalmú diéta miatt a mi családunkban sok avokádó fogy, de lassan vége a szezonjának Európában, Amerikából pedig nem szeretnék vásárolni a környezeti lábnyoma (és a rossz minősége) miatt. Innentől már csak hűtőben érdemes tárolni, ha pedig érett lilára vált, akkor jobb megpucolni, kimagozni, villával apróra törni, bekeverni guacamolénak és lefagyasztani. Nem lesz olyan, mint frissen, de kíméletesen, hűtőben kiolvasztva még mindig ezer százalékkal jobb lesz, mint a bolti üveges guacamole.

Hogy mindez mennyi idő lesz, azt nehéz megsaccolni, alapvetően úgy szoktam csinálni, hogy ami sikerül, sikerül, ami nem, nem. Amihez van kedvem, megcsinálom, amihez nincs, nem erőltetem, kivéve, ha már dolgoztam vele. Ha már raktam bele munkaidőt, akkor az alapelvem az, hogy azt ugyan ki nem dobom! Ezért is fontos jól hozzálőni a mennyiségeket már a vetéstervezésnél a konyhai felhasználáshoz, hogy az ember ne dolgozzon feleslegesen.

Kis túlzással egy évre előre jó lenne tudni, hány adag grépfrút-szorbetre (2), hány adag guacamoléra (12), hány adag csalánteára (10? 20?) lesz szükség. Sok projekt (rozmaringsampon, téged rögtön megjelöllek, annyira nem hullik a hajunk!) végül el sem indul, de ez nem egy katasztrófa. Elvégre a kajánkkal való foglalatoskodásnak a végső célja az öröm és az életöröm, készítés és fogyasztás közben is.

Megnézem
Összes kép (9)

Eheti kerti feladataim

Szüret és feldolgozás (2-3) óra

  • paszternák
  • csicsóka
  • póré (ezt blansírozás nélkül teszem el, hogy lehessen darabolva fagyasztani)
  • téli retkek
  • citrusok
  • gyógyteák és fűszernövények

Kiültetés: (2 óra)

  • káposzták fóliába (12 db)
  • saláták fóliába (20 db)
  • cékla fóliába (14 db)
  • eprek (20 db)

Vetés: (1 óra)

  • zsákos újkrumplik (1 ágyás)
  • zöldbab (4 duplasor)
  • korai kukorica (1 ágyás)

Egyéb: (3 óra)

  • állandó ágyások gombakomposztozása
  • nyuszi és csibeitató befejezése

Metszés: (2 óra)

  • 5 almafa
  • 1 ágyás málna
  • 5 szőlő – ebből 4 a kocsibeállónk felett nyújtózkodik, létrás sztori

Összesen 11-12 munkaóra

A múlt héten ez volt nálunk a menü:

Vetőmagtól a villáig: háztáji gazdálkodás a kapálás nélküli kerttől az RFID-chipes tyúkokig

꧁ Hétfő ꧂

Tavaszi tekercs és szójás-gyömbéres brokkoli

꧁ Kedd ꧂

Tárkonyos raguleves
Gombapaprikás brokkolis rizzsel és uborkával
Citrompuding eperrel

꧁ Szerda ꧂

Orjaleves, kalács

꧁ Csütörtök ꧂

betegszabadság

꧁ Péntek ꧂

betegszabadság

꧁ Szombat ꧂

Paradicsomos tapenade házi pirítóson
Aglio et olio et peperoncino házi gluténmentes spagettivel (fokhagymás-chilis-petrezselymes tészta)

꧁ Vasárnap ꧂

Rozmaringos kalács, húsvéti sonka tormával és almaszósszal, újhagyma, retek, főtt tojás turbolyával (gyerekeknek: nélkül)

Vetőmagtól a villáig: háztáji gazdálkodás a kapálás nélküli kerttől az RFID-chipes tyúkokig

(A menühöz tartozó receptekből felteszek párat a Kertkaland oldalára #alaplébisztró hashtag alatt.)

Vetőmagtól a villáig – A sorozat korábbi részei: 

  1. Vetőmagtól a villáig: háztáji gazdálkodás kapálás nélküli kerttel és RFID-chipes tyúkokkal
  2. Vetőmagtól a villáig: íme a három dolog, amitől minden kiskert sikeres lehet
  3. Vetőmagtól a villáig: így lehet instant ebéded a varázsszekrény segítségével
  4. Vetőmagtól a villáig: itt a tavasz, dr. Kert újra rendel!
  5. Vetőmagtól a villáig: százezreket spórolhat meg, aki gyümölcsfákat telepít
  6. Vetőmagtól a villáig: végre kiderül, miért a nyuszi hozza a tojást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top