Gasztro

3 híres szendvics

Egy amerikai, egy francia és egy brit klasszikus szendvics, amit érdemes kipróbálni. Kiadós vacsora kerekedhet belőle, bármelyiket is választjuk.

Három híres szendvicsBLT – (bacon, lettuce, tomato, vagyis szalonna, saláta, paradicsom)

Hozzávalók:
•    kenyér/baguette
•    vaj és/vagy majonéz
•    szalonna
•    paradicsom
•    salátalevelek

A szalonnaszeleteket egy serpenyőben közepesnél kisebb lángon ropogósra sütjük. A kenyeret, baguette-et megkenjük vajjal, majonézzel, majd ráhalmozunk egy nagy adag ropogósra sütött bacont, paradicsomszeleteket fektetünk rá, enyhén sózzuk, borsozzuk, salátadarabokkal, végül egy másik kenyérszelettel zárjuk.

Tipp: A péksüteményt meg is piríthatjuk, az eredeti BLT is úgy készül – bár szerintünk a puha kenyérrel készült verzió finomabb!

Három híres szendvicsCroque monsieur

Hozzávalók 6 adaghoz:
•    10-12 dkg puha vaj
•    1 ek. liszt
•    1,8 dl tej
•    fél tk. mustár
•    1 tojássárgája
•    só, bors, őrölt szerecsendió
•    12 szelet fehér kenyér
•    6 szelet sonka
•    100-120 g reszelt gruyère sajt

Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, és 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a tejet és a mustárt, és kevergetve tovább főzzük, amíg a keverék be nem sűrűsödik. Ha kétharmadára sűrűsödött, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgáját. Sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni.

A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal, és összeállítjuk a szendvicseket: két (kívül-belül) megvajazott kenyér közé kerül 1 szelet sonka, 1 evőkanál szósz és egy adag reszelt sajt. Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, majd aranybarnára pirítjuk benne a szendvicseket.

Három híres szendvicsWelsh rarebit Jamie-módra

Hozzávalók 4 szelethez:
•    2 tojássárgája
•    150 g krémsajt
•    1 kk. mustár
•    100 g reszelt cheddar sajt
•    só, bors
•    (4 ek. csililekvár/csilis csatni) – elhagyható
•    4 nagy szelet fehér kenyér
•    Worcester-szósz

A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt és a tojássárgáját, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük.
Megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát, (vékonyan megkenjük a csililekvárral), és rákenjük a szendvicskrémet. Addig grillezzük, amíg megolvad a krém, és enyhén bugyogni kezd. Ha kész, tányérokra tesszük, késheggyel berácsozzuk a tetejét és Worcester-szósszal locsoljuk meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top