Dekor

Mibe hozza a Mikulás az ajándékot? 4+1 tipp

Piros zacskó, benne narancs, dió, szaloncukor, csokimikulás. Klasszikus, de nem verhetetlen ötlet. Íme 5 egyedi megoldás Mikulás-csomagra.

Szigorúan csak nőciknek

Egyszerű, de mutatós Mikulás-csomag készíthető papírtáskából és színes papírból. Egyetlen szempontot érdemes követni, a táskára mindenki személyre szabott csizmát kapjon. Apa bakancsot, locsi-pocsi gyerek gumicsizmát vagy hótaposót vastag vattaprémmel, anya pedig nőcis tűsarkút. Jó ötlet, ha a stilizált csizma anyaga követi az eredetit.
Mi barokkos, textilhatású csomagolópapírra rajzoltuk meg a csizmát, de kreatívboltokban lehet kapni gumilapokat és bőrhatású papírokat is. A papírtáskát ezenkívül lehet még festeni és felmatricázni. Természetesen nemcsak az olcsó, újrafelhasznált papírból készült táskát lehet csizmamotívumokkal díszíteni, hanem bármelyik egyszínű vagy apró mintás ajándékcsomagoló táskát.

Ami a cserépbe belefér

Emlékszem olyan gyerekkori december hatodikákra, amikor az egész család cipőjét kifényesítettem, és kipakoltam az ablakpárkányra. Később mesélte anya, hogy éjszakára be kellett hozni a cipőket, majd még mielőtt felkeltem, újra kitenni, de már ajándékkal megpakolva.

Virágcserepeket mégiscsak könnyebb az ablakba pakolni, mint 46-os cipőket, ráadásul a cserép igen hálás anyag. Könnyű festeni, dekupázsolni. Dekorálhatjuk klasszikus színekkel, de el is térhetünk a megszokottól. Mi az utóbbit választottuk, mert a sötét tél ellen vidám színekkel harcolunk. Ha apró cukorkákkal pakoljuk tele, akkor egész karácsonyig kitart az asztalon, belső ablakpárkányon, csak arra kell ügyelni, hogy az alsó lyukat belülről egy papírlappal befedjük.

Cuki rénszarvasok

 

Tombol a karácsonyi hangulat. A méteráruboltokban is. Bár először fogalmam sem volt, hogy mit fogok csinálni a rénszarvasos flanelből, de vettem egy métert, „bármire jó lesz még” felkiáltással. Végül zsákot varrtam belőle, és a zsák szájánál duplán hagytam az anyagot, hogy szebb legyen a tartása. Fantáziátlan felnőtteknek a Mikulás-zsákom tűnhetne tornazsáknak is, pedig nem az, de a biztonság kedvéért piros szalaggal kötöttem össze. Egyébként a tornazsák nem rossz ötlet, úgyis mindig az a gond a Mikulás-zacskókkal, hogy egy használat után feleslegessé válnak. Ha a zsák száját úgy varrjuk meg, hogy be tudjuk húzni egy zsinórt, amelyet a két alsó csücsökhöz erősíthetünk, később szütyőként is használható. Igazi uniszex darab, mert fiúk és lányok, sőt gyereklelkű felnőttek egyaránt odavannak a cuki rénszarvasokért. A mintát kicsiknek is könnyű eladni, hiszen örök kérdés, mit csinálnak a rénszarvasok, amikor nem a Télapó szánkóját húzzák.

 

A varródoboz kincsei

 

Örök dilemma, hogy a 12 centis csipkemaradékot vagy anyagszélet kidobjuk-e. Természetesen sohasem tesszük, ezért a kacatok szaporodnak, egészen addig, amíg Mikulás-csizma nem készül belőlük. A csizma alapjának legjobb a filc, mert olcsó, mert bélés nélkül is jó a tartása, és nem kell a szegéssel sokat bajlódni – elég megrajzolni, kivágni, és pelenkaöltéssel végigvarrni. Persze lehet géppel is, de a pelenkaöltés ezúttal a díszítés része.

A csizmaalapot ezután már csak cicomázni kell. Maradék kockás flanellel, csipkével, gombbal, zsinórral, éppen azzal, ami eszünkbe jut, vagy ami kihullik a varródobozból. Sok idővel és sok anyagdarabbal rendelkezők patchwork csizmát is készíthetnek. Először célszerű az anyadarabokat összevarrni, és utána kiszabni a csizmát. Vékony anyagoknál mindenképpen szükséges bélés vagy egy vastagabb anyag, amely tartást ad a csizmának. A csizmák szabásánál pedig arra célszerű figyelni, hogy a csizma szára és orra elég vastag legyen az ajándékoknak. A mi csizmánk szára 12 cm széles volt, és éppen csak belefértek az ajándékok, lehetett volna kicsit bővebb is.

 

Kötött zoknik, 2 in 1

 

Ha nem hiányzik a kedv és az idő, akkor Mikulás-zoknit kötni is lehet. Akinek viszont nincs ideje hosszú téli estéken kötőtűt csattogtatni, vásárolhat apró kötött Mikulás-zoknit, amelyben elrejthető egy-egy apró ajándék, később pedig apró zokni karácsonyfadíszként is jó szolgálatot tesznek.

 

 

 

További tippjeink:
Élményajándékot karácsonyra »
Törhetetlen és olcsó karácsonyfadíszek »
Szépségcsomagot a fa alá – 10 remek tipp »
3 szuper adventi naptár – s. k. »
19+1 tipp, hogy ne legyen az ünnepből rémálom »
6 szuper kreatív tanfolyam karácsonyi készülődéshez »
Mindjárt karácsony! Tippek pánik ellen »
Nyomtatható karácsonyi kifestő gyerekeknek »

 

Advent.lap.hu »

Karácsony.lap.hu »

Mikulás.lap.hu »

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top