Mézeskalács

Sajtos-tejfölös pogácsa

Jó, ha az embernek van a tarsolyában 4-5 olyan sós süti-recept, amelyet könnyedén elkészíthet egy nagyobb családi vacsorához, egy délutáni beszélgetés mellé, egy felszaladó barátnő kávéját kiegészítendő, vagy csak azért, hogy egy kicsit felvágjon a szomszédok előtt a lakásból kúszó ellenállhatatlan illatokkal.

Hozzávalók:

2,5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
13 dkg reszelt trappista sajt
35 dkg finomliszt
2 csipet só (4 ujjas!)
13 dkg vaj
1 tojássárgája
20 dkg tejföl

 

Elkészítés:

 

Az élesztőt egy kevés tejben felfuttatom, majd összedolgozom a többi hozzávalóval, meleg helyre teszem, s hagyom, hogy megkeljen. A sütőt ez idő alatt evakuálom, és egy lapos tepsit kibélelek sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztes deszkára tetszem, dagasztom, nyújtom.

A rend kedvéért néhányszor hajtogatom, majd egy nagyobbacska szaggatóval úgy jó másfél tucat pogácsát gyártok. Kb. 20 percet hagyom még őket szabadon, majd a hideg sütőbe teszem a tepsit. Fehérjével megkenem a tetejüket, majd ízlés szerint megszórom köménnyel, szárított rozmaringgal, illetve szezámmaggal. A sütőt alsó-felső sütésre és 190 fokra állítom. 20-25 perc múlva csodás pogácsáink születnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top